Egyre csak hízol, és a szemed is gyakran vörös?
Ez a betegség állhat a háttérben
Nem a diétád rossz, ez lehet az oka.

nagykep?cikkid=168093&kep=szem-fajdalom-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák panaszok széles skáláját eredményezhetik. Arra viszont sokan nem gondolnak, hogy elhúzódó szemészeti tünetüket is a pajzsmirigy zavara okozhatja.

A pajzsmirigyproblémáknak számos tünetük lehet, az alulműködéshez például gyakran társul egyéb okkal nem magyarázható, makacs túlsúly, mellyel, ha szemprobléma, akár csak állandó vörösség is együtt jár, érdemes lehet gyanakodnod.

A mirigy túl- és alulműködése igen gyakran eredményezhet olyan panaszokat a szemben, melyek megfelelő kezelés után általában megszűnnek. Hogy pontosan milyen tüneteket okozhat a pajzsmirigy kóros hormontermelése, arról dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája tájékoztatott.

Pajzsmirigy okozta szemproblémák

Legyen szó a pajzsmirigy alul- vagy túlműködéséről, mindkét esetben jelentkezhetnek különböző szemproblémák. Ennek pontos oka máig nem tisztázott egyértelműen, ám a kutatók valószínűsítik, hogy a pajzsmirigyen és a szem környékén ugyanolyan receptorok találhatóak, mint a pajzsmirigyben. Így ha a pajzsmirigy megbetegszik, akkor annak előbb-utóbb szemtünetei is lesznek.

A nemzetközi szakirodalom a jelenséget TED-nek - thyroid eye disease - nevezi. Ennek során a szemgödörben lévő izmok és zsírszövetek gyulladásba kerülnek, és megduzzadhatnak, ami nem csupán látászavarral jár, de külső nyomai is láthatóak.

Ilyen lehet a bevérzés a szemen vagy az apró hajszálerek megrepedezése. Érdemes tudni, hogy a legtöbb esetben van a problémának egy aktív szakasza, amit tünetmentesség követ. Ez az oka, amiért a betegek nem kerülnek idejében a megfelelő szakemberhez.

Tünet lehet a szemszárazság és viszketés

A szemszárazság, a szúró és viszkető érzés hátterében több minden is meghúzódhat. Gyakran a nem megfelelő szemüveg viselése, a túl sok monitornézés, a környezeti ártalmak vagy allergiás reakció a kiváltó ok.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Ha a panasz hosszú idő után sem múlik el, vagy visszatér, akkor érdemes pajzsmirigyzavarra gyanakodni. A pajzsmirigy-specialista hozzátette, hogy leggyakrabban a pajzsmirigy-túlműködéssel járó Basedow-kór okoz hasonló panaszokat. A pajzsmirigy alulműködése ugyanakkor szemhéj körüli duzzanathoz vezethet.

Kezelés nélkül súlyosabb következmények várhatóak

A pajzsmirigyzavar kellemetlen tüneteket okoz a szemben, ám az esetek többségében az idejében megkezdett terápiával orvosolható a probléma. Ehhez azonban az kell, hogy a beteg ne nyugodjon bele a szemfájdalmakba, hanem mielőbb kerüljön a megfelelő szakemberhez.

Ez nemcsak az aktuálisan fennálló panaszok miatt fontos, hanem a szövődmények elkerülése végett is. Kezelés nélkül ugyanis könnyen károsodhat a szaruhártya és a szemben található idegek, valamint állandósulhat a kettős látás és az egyéb látásprobléma is.

Ezt is szeretjük