Alig eszel, de hízol? Menj orvoshoz, mert meddőséghez is vezethet az oka

Nagyon sokszor ez a probléma áll a háttérben.

nagykep?cikkid=163037&kep=verkep1-lead

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A meddőség ma közel 200 ezer párnak jelent problémát hazánkban. Ha egyévnyi lelkes próbálkozást követően sem pozitív a terhességi teszt, érdemes nőgyógyászhoz fordulni, és elkezdeni a kivizsgálást, különösképp, ha más olyan problémákat is tapasztalsz, melyek hormonális eredetre vezethetők vissza, például anélkül hízol nagyobb ütemben, hogy étrendeden vagy életmódodon bármit is változtattál volna negatív irányban.

Az egyik leggyakoribb endokrin probléma a pajzsmirigybetegség. Dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza a betegség tüneteiről és a kezelési lehetőségekről adott bővebb információt.

Apró szerv, nagy gondok

A háromféle pajzsmirigyzavar

A pajzsmirigy egy pillangó alakú, kisméretű szerv, melynek hormonjai - T3, T4 - szinte az egész szervezet működésére hatással vannak. Befolyásolják többek között az anyagcserét, az endokrin rendszer működését, így a pajzsmirigy működészavara több más betegség és rendellenesség okozója is lehet.

A pajzsmirigyműködés jellemezhető az általa termelt hormonok mennyiségével. Eszerint van szó pajzsmirigy-alulműködésről, -normofunkcióról és -túlműködésről. Mindhárom probléma komoly hatással van a termékenységre. Hazánkban a pajzsmirigy alulműködése a gyakoribb kórkép. A szerv elégtelen működése gátolja a normál tüszőérést, csökkenti a progeszteron szintjét, valamint megemeli a prolaktin mennyiségét is.

Egyszerű vizsgálattal diagnosztizálható

Jó hír azonban, hogy a gond egy egyszerű kivizsgálással, vérvétellel és ultrahanggal könnyen diagnosztizálható. Ezután a kezelés hamar elkezdődhet, és gyorsan beköszönthet a változás. A vizsgálatot már a babaprojekt megkezdése előtt is érdemes megejteni, hiszen egyrészt nem mindig jár komolyabb tünetekkel a probléma, másrészt amennyiben mégis sikerül teherbe esni, pajzsmirigyzavar esetén nagyban megnő a vetélés kockázata.

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei

Bár van, hogy panaszmentes az állapot, megjelenhetnek bizonyos tünetek, melyek utalhatnak a funkciózavarra. Ha normál étkezés mellett is testsúlygyarapodást tapasztalsz, az az egyik leggyakoribb jele az alulműködésnek. Ha alacsony a pulzusszámod, és állandó álmosság, lehangoltság és fáradékonyság gyötör, az is tünet lehet. Az idegesség, a feszült hangulat és lobbanékonyság szintén jelenthetnek pajzsmirigyproblémát.

Megfelelő kezeléssel a teherbeesés nem várat sokat magára

Amennyiben bebizonyosodott a pajzsmirigy-alulműködés, szinte minden esetben gyógyszert ír elő a szakember. Nagyon fontos tudni, hogy bár a várandósság alatt a legtöbb gyógyszer tiltólistára kerül, a pajzsmirigyre ható készítmények a pozitív teszt után is óriási jelentőséggel bírhatnak.

A baba normál fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon, máskülönben vetélés, fejlődési és idegrendszeri problémák léphetnek fel. Ezért a terhesség alatt szoros megfigyelésre van szükség.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük