6 betegség, ami miatt nem tudod eltüntetni a hastájéki felesleget

Amikor nem a diétában van a hiba

Ne vedd félvállról a tünetet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha azt tapasztalod, hogy a szigorú fogyókúra ellenére sem mennek le hasadról a kilók, nem kizárt, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Akár hormonális vagy gyulladásos emésztőszervi megbetegedések, esetleg ételérzékenység is szóba jöhet, ezért nem szabad félvállról venni a tünetet.

Ételérzékenység

A lassú anyagcsere leggyakoribb oka az ételintolerancia, legfőképpen a laktóz- és a gluténérzékenység, amelyek számos kellemetlen tünetük mellett erős puffadáshoz is vezetnek. Ez a tünet ugyan közvetlenül nem a zsírpárnák növelésében játszik szerepet, mégis pocakot eredményezhet.

 A tejcukor-intolerancia a laktáz enzim hiánya miatt alakul ki, amely genetikai okokra is visszavezethető, egy bizonyos kor fölött ráadásul szüksége sincs az emberi szervezetnek rá. A gluténérzékenység szintén gyakori problémát jelent az emésztésben, tünetei közé sorolható a hasmenés, a fáradékonyság és a vérszegénység és a puffadás is. Kialakulásáért szintén genetikai tényezőket tesznek felelőssé, bár különböző gyulladásos betegségek kísérője is lehet.

Irritábilis bél szindróma - IBS

Az irritábilis bél szindróma az emésztőrendszer funkciózavara, kialakulásának pontos okai nem ismertek, de a hátterében az agy és a bél közötti információcsere zavarát sejtik. Kulcsszerepet tulajdonítanak az idegek közötti hírvivő anyagnak, hiszen velejárói a fájdalmas emésztés és a bélmozgászavarok. Puffadást, szorulást, vagy éppen ellenkezőleg, hasmenést is okozhat. Az anyagcsere-betegség kellemetlen tünetei szigorú diétával kezelhetőek. 

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy által termelt hormonok fontos szerepet kapnak az egészséges anyagcserében. Amikor azonban zavar áll be a hormonháztartásban - túlságosan kevés tiroxin és trijód-tironin termelődik -, az emésztés lassul, így kevés táplálék felvételével is makacs túlsúly alakulhat ki. A szervezet ugyanis jódhiánnyal kezd el küzdeni, ennek következtében a pajzsmirigy megnövekszik, a zavar pedig kórossá válhat. 

Ezen felül az immunrendszer gyengüléséhez, sőt, akár meddőséghez is vezethet, ha a megoldás későn érkezik. Ide kattintva megnézheted a pontos tüneteket. Ezek azonban általában csak akkor utalnak a problémára, ha együtt jelentkeznek, amennyiben tehát csak egyet-kettőt tapasztalsz közülük, nagy valószínűséggel nem érint a hormonzavar. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a fokozott jódbevitel segít a tünetek kezelésében, a dózis meghatározása és további kezelések előírása azonban minden esetben az orvos feladata.

Policisztás ovárium szindróma - PCOS

A nők esetében gyakran ez a petefészket is érintő betegség felelős a súlygyarapodásért. A PCOS alapvetően egy hormonális eredetű probléma, mely azonban tüneteiben szinte mindig eltér egy kicsit. Leggyakrabban a petefészekben létrejövő ciszták okozzák, melyek miatt a petefészek rosszul választja ki a hormonokat, így túlsúlyba kerül az androgén nevű, jellemzően férfi nemi hormon, mely egyébként kis mennyiségben minden női testben jelen van. Voltaképpen azonban minden eset kimenetele megegyezik: egyfajta inzulinrezisztencia jön létre. A PCOS tünetei közé sorolható az elhízás, a hasi kövérség, a megemelkedett vércukorszint, a rendszertelen menstruáció, sőt, a terméketlenség is, így ha erre gyanakszol, mihamarabb fordulj orvoshoz!

Cushing-szindróma

A Cushing-szindróma a legritkább a listáról, mégis említést érdemel. A betegség során a mellékvesében krónikusan megnövekszik a vér kortizolszintje, amely hormon a stresszre adott válaszért felelős. A kortizol a szervezetben hozzájárulhat a zsír felhalmozódásához, növeli az étvágyat és csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, valamint lassítja az izmok glükózfogyasztását. Túltermelődését egy agyalapi mirigy által termelt hormon, az ACTH szintjének megnövekedése és más komoly betegségek is okozhatják.

Ha tehát úgy érzed, a diéták hatástalannak bizonyulnak, az anyagcseréd nem pörög fel, jobban teszed, ha nem sanyargatod magad, hanem felkeresel egy orvost, vagy elmész egy szűrővizsgálatra, ahol a szakszerű diagnózison túl tanácsokkal is ellátnak.

Ezt is szeretjük