6 betegség, ami miatt nem tudod eltüntetni a hastájéki felesleget

Amikor nem a diétában van a hiba

Ne vedd félvállról a tünetet.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha azt tapasztalod, hogy a szigorú fogyókúra ellenére sem mennek le hasadról a kilók, nem kizárt, hogy valamilyen betegség áll a háttérben. Akár hormonális vagy gyulladásos emésztőszervi megbetegedések, esetleg ételérzékenység is szóba jöhet, ezért nem szabad félvállról venni a tünetet.

Ételérzékenység

A lassú anyagcsere leggyakoribb oka az ételintolerancia, legfőképpen a laktóz- és a gluténérzékenység, amelyek számos kellemetlen tünetük mellett erős puffadáshoz is vezetnek. Ez a tünet ugyan közvetlenül nem a zsírpárnák növelésében játszik szerepet, mégis pocakot eredményezhet.

 A tejcukor-intolerancia a laktáz enzim hiánya miatt alakul ki, amely genetikai okokra is visszavezethető, egy bizonyos kor fölött ráadásul szüksége sincs az emberi szervezetnek rá. A gluténérzékenység szintén gyakori problémát jelent az emésztésben, tünetei közé sorolható a hasmenés, a fáradékonyság és a vérszegénység és a puffadás is. Kialakulásáért szintén genetikai tényezőket tesznek felelőssé, bár különböző gyulladásos betegségek kísérője is lehet.

Irritábilis bél szindróma - IBS

Az irritábilis bél szindróma az emésztőrendszer funkciózavara, kialakulásának pontos okai nem ismertek, de a hátterében az agy és a bél közötti információcsere zavarát sejtik. Kulcsszerepet tulajdonítanak az idegek közötti hírvivő anyagnak, hiszen velejárói a fájdalmas emésztés és a bélmozgászavarok. Puffadást, szorulást, vagy éppen ellenkezőleg, hasmenést is okozhat. Az anyagcsere-betegség kellemetlen tünetei szigorú diétával kezelhetőek. 

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy által termelt hormonok fontos szerepet kapnak az egészséges anyagcserében. Amikor azonban zavar áll be a hormonháztartásban - túlságosan kevés tiroxin és trijód-tironin termelődik -, az emésztés lassul, így kevés táplálék felvételével is makacs túlsúly alakulhat ki. A szervezet ugyanis jódhiánnyal kezd el küzdeni, ennek következtében a pajzsmirigy megnövekszik, a zavar pedig kórossá válhat. 

Ezen felül az immunrendszer gyengüléséhez, sőt, akár meddőséghez is vezethet, ha a megoldás későn érkezik. Ide kattintva megnézheted a pontos tüneteket. Ezek azonban általában csak akkor utalnak a problémára, ha együtt jelentkeznek, amennyiben tehát csak egyet-kettőt tapasztalsz közülük, nagy valószínűséggel nem érint a hormonzavar. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a fokozott jódbevitel segít a tünetek kezelésében, a dózis meghatározása és további kezelések előírása azonban minden esetben az orvos feladata.

Policisztás ovárium szindróma - PCOS

A nők esetében gyakran ez a petefészket is érintő betegség felelős a súlygyarapodásért. A PCOS alapvetően egy hormonális eredetű probléma, mely azonban tüneteiben szinte mindig eltér egy kicsit. Leggyakrabban a petefészekben létrejövő ciszták okozzák, melyek miatt a petefészek rosszul választja ki a hormonokat, így túlsúlyba kerül az androgén nevű, jellemzően férfi nemi hormon, mely egyébként kis mennyiségben minden női testben jelen van. Voltaképpen azonban minden eset kimenetele megegyezik: egyfajta inzulinrezisztencia jön létre. A PCOS tünetei közé sorolható az elhízás, a hasi kövérség, a megemelkedett vércukorszint, a rendszertelen menstruáció, sőt, a terméketlenség is, így ha erre gyanakszol, mihamarabb fordulj orvoshoz!

Cushing-szindróma

A Cushing-szindróma a legritkább a listáról, mégis említést érdemel. A betegség során a mellékvesében krónikusan megnövekszik a vér kortizolszintje, amely hormon a stresszre adott válaszért felelős. A kortizol a szervezetben hozzájárulhat a zsír felhalmozódásához, növeli az étvágyat és csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, valamint lassítja az izmok glükózfogyasztását. Túltermelődését egy agyalapi mirigy által termelt hormon, az ACTH szintjének megnövekedése és más komoly betegségek is okozhatják.

Ha tehát úgy érzed, a diéták hatástalannak bizonyulnak, az anyagcseréd nem pörög fel, jobban teszed, ha nem sanyargatod magad, hanem felkeresel egy orvost, vagy elmész egy szűrővizsgálatra, ahol a szakszerű diagnózison túl tanácsokkal is ellátnak.

Ezt is szeretjük