Serkenti az emésztést, védi a szívet és a sejteket: 8 ételötlet a rostban gazdag padlizsánból

Padlizsánból egészséges, könnyű ételek készülhetnek, ami az emésztést és a szívet is védi.

Padlizsános ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron tele a kert egészséges zöldséggel és gyümölccsel, többek között az egészséges, vitaminban gazdag padlizsán szezonja is elkezdődik. A zöldség rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve.

A padlizsán remek rostforrás, tartalmaz továbbá jelentős mennyiségű káliumot, folátot, mangánt, K-vitamint, magnéziumot. 

Antocián színanyagai antioxidáns hatásúak, védik a sejteket a károsodástól, és segítenek megelőzni egyes krónikus betegségeket, így a rákot és szívbetegségeket. Koleszterin- és trigliceridcsökkentő hatású, a benne levő rostok javítják az emésztési folyamatokat. Ez lassítja a felszívódást, így a vércukorszint egyenletesen tartásáért is hasznos.

Padlizsános ételek

A padlizsán sokoldalúan felhasználható, könnyen beilleszthető az étrendbe, akár ízletes, vitamindús reggeli vagy könnyű vacsora is készülhet belőle, ráadásul kalóriatartalma alacsony. 

Padlizsánból remek vegetáriánus ételek készíthetők, a padlizsános-karfiolos zöldségpörköltből nem hiányzik a hús. A karfiol növeli a fogás kálium-, B-vitamin- és magnéziumtartalmát.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary
Reggelire vagy könnyű vacsorának is ideális a padlizsános bruschetta. Paradicsom, kaliforniai paprika, fokhagyma és zöldfűszerek is növelik a tápanyagtartalmát.
Fotó: Мððºñðð¼ Кñññðð½Ð¾Ð² / Getty Images Hungary
Felejtsd el a nehéz, élesztős tésztákat, és próbáld ki a hamis pizzát padlizsánból: az alap helyére a zöldség kerül, de a paradicsom és az olíva elmaradhatatlan. Előételnek, sőt, partifalatnak is megállja a helyét.
Fotó: Olgasun / Getty Images Hungary
A lecsó minden nemzet konyhájában alapétel, a francia változat, a ratatouille padlizsánnal készül. Paradicsom, cukkini, paprika, hagyma is kerül bele, zöldfűszerekkel lesz igazán isteni. Tele van vitaminnal, könnyű, mégis laktató.
Fotó: Irrin0215 / Getty Images Hungary
A padlizsánkrém igazi klasszikus, de ha valami izgalmas kencére vágysz, próbáld ki az ajvárt, mely sült zöldségekből készül. Borsikafű és rozmaring ízesíti, melyek az emésztést is segítik.
Fotó: gojak / Getty Images Hungary
Töltve is érdemes megkóstolni a padlizsánt: darált hússal és sajttal laktató, vegetáriánusok a húst aprított gombával is helyettesíthetik. Káliumban és vasban gazdag petrezselyemmel, de bazsalikommal is ízesíthető.
Fotó: Getty Images Hungary
A padlizsán önmagában is ízletes zöldség, paradicsommal serpenyőben megsütve nagyon gyors és könnyű fogás készülhet belőle. Koriander is illik hozzá.
Fotó: Getty Images Hungary
Currynek is ideális a zöldség, cukkinivel, paradicsommal kiegészítve, jól megfűszerezve az egzotikus ízvilág kedvelői is rajongani fognak az egytálételért. A barna rizs tovább növeli rost-, B-vitamin- és magnéziumtartalmát.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük