Hosszabbítsd meg az életed 10 évvel!

Többet tehetsz egészséged védelmében és a hosszú élet érdekében, mint gondolnád. Itt van mindjárt három módszer!

beauty and style
Top olvasott cikkek

Számtalan tényező befolyásolhatja negatívan az egészségi állapotodat, ám sok mindent tehetsz azért, hogy minél jobban érezd magad a bőrödben - lehetőség szerint minél tovább. Fontos például, hogy ne hanyagold el az orvosi szűrővizsgálatokat, az étkezések során ne feledkezz meg a probiotikumokról, illetve minél pozitívabban szemléld a világot.

Szűrővizsgálatok a megelőzésért

Valószínűleg te sem rajongsz az orvosi vizsgálatokért, pedig számos súlyos betegség előzhető meg a rendszeres ellenőrzéssel. 18 év felett érdemes legalább évente egyszer ellátogatnod a nőgyógyászodhoz rákszűrésre. Mivel hazánkban minden héten tíz nő hal meg méhnyakrákban, a betegség korai felismerése rendkívül lényeges.

A citológiai vizsgálat során az orvos mintát vesz a hüvelyből, illetve a méhnyakból, majd a laboreredmények alapján pontosan meg tudja állapítani, van-e valamilyen kóros elváltozás. Emellett azonban nem árt az orvosodtól külön kérned HPV-szűrést is. Ez a vizsgálat sajnos nem része a szokásos nőgyógyászati szűrésnek - mivel a TB által jelenleg nem támogatott -, azonban a humán papillóma vírus az esetek 98%-ában összefüggésbe hozható a méhnyakrák kialakulásával. Egészséged érdekében tehát fontos lehet, hogy évente egyszer ezt a vizsgálatot is elvégeztesd.

A méhnyakrák mellett a másik komoly, nőket fenyegető betegség a mellrák. Hogy elkerüld a problémát, mindenképpen ajánlott legalább néhány havonta egyszer mellvizsgálatot végezned. A 35 év feletti nők esetében pedig már kötelező a kétévenkénti mammográfiai vizsgálat is. Ám amennyiben az önvizsgálat során gyanús csomót találsz a melledben, orvosod valószínűleg korodtól függetlenül elküld majd mammográfiára. Maga a vizsgálat nem fájdalmas, inkább csak kellemetlen, viszont életet menthet, hiszen segítségével az egészen apró csomók is kiszűrhetőek.

Probiotikumok az egészséged védelmében

A probiotikumok olyan jótékony hatású baktériumok, melyek az emberi bélrendszerben élve fejtik ki áldásos hatásaikat. Többféle törzs is említhető ezen a néven, ám a legjelentősebb probiotikumnak minden bizonnyal a lactobacillusok számítanak.

Ezek a baktériumok a tejcukorból tejsavat képeznek, aminek köszönhetően erősítik szervezeted immunrendszerét. Segítséget nyújthatnak a probiotikumok abban az esetben is, ha táplálkozásod kissé egyoldalú, és nem jut be a szervezetedbe kellő mennyiségű tápanyag. De akkor is hasznos lehet a fogyasztásuk, ha antibiotikum-kúrán vagy túl, ilyenkor ugyanis a gyógyszerek nem csupán a káros, hanem a jótékony baktériumokat is elpusztítják a szervezetedből, ez pedig megnehezíti a felépülésedet.

Kutatások szerint a probiotikumok növelik a szervezet T-sejtjeinek számát, melyek nélkülözhetetlenek az immunrendszer megfelelő működéséhez - hiszen elősegítik a kórokozók lebontásában szerepet játszó falósejtek szaporodását. Ha fontosnak érzed a betegségmegelőzést, és szeretnéd minél jobban érezni magad a bőrödben, fogyassz olyan élelmiszereket, melyek probiotikumban gazdagok. Egyél élőflórás kefirt, joghurtot, illetve más tejtermékeket - például érlelt sajtot, illetve túrókészítményeket.

Félre a pesszimizmussal!

Bár már Hippokratész is tisztában volt vele, hogy a lelki folyamatok erős hatással vannak a fizikai létre, a pszichoszomatikus betegségek létezését csak a 20. században fogadta el az orvostudomány. Napjainkban pedig már senki sem kérdőjelezi meg a test és a lélek egymásra gyakorolt hatását. Számos tudományos tanulmány bizonyította, hogy egészségi szempontból jóval kifizetődőbb az optimizmus.

A Pittsburghi Egyetem szakembereinek kutatásai szerint a pesszimisták hajlamosabbak a betegségekre, és általában rövidebb ideig élnek. Az optimisták esetében viszont kisebb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás, rák, illetve cukorbetegség.

A konkrét számok azt mutatják, hogy a daganatos betegségek által okozott halálesetek 23%-kal gyakrabban fordulnak elő a pesszimisták körében, a szívbetegségek kockázata pedig 30%-kal alacsonyabb az optimisták körében. De a pozitív gondolatok nem csupán a betegségek megelőzése szempontjából fontosak, hanem elősegítik a gyógyulási folyamatot is. Az észak-karolinai Duke Egyetem Klinikai Központjának kutatásai szerint a szívbetegek esetében a korai halálozási arány felére csökken az optimisták körében. Mindezekből egyértelműen látszik: ha meg akarod őrizni egészségedet, kifizetődőbb optimistának lenned.

OLVASD EL EZT IS!

no tanul
  • tanulás
  • táplálkozás

Ezeket edd vizsgaidőszakban!

Ezt is szeretjük