Így tarts mell-önvizsgálatot!

6 lépésben a rák ellen

Az Európai Unió tagállamaiban a nőket érintő leggyakoribb halálok még mindig a mellrák. Vedd észre időben!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, hiába halljuk úton-útfélen, hogy a legtöbb daganatos betegség megelőzhető, illetve egyharmada legyőzhető lenne, ha a betegek komolyan vennék a szűrővizsgálatokat. A 2006-os évben csak az Európai Unióban 132 ezer nő halálát okozta a mellrák.

Ráadásul az EU területén évente 430 ezer új mellrákos esetet regisztrálnak. Bár az emlőrák a fiatalabb korosztály esetében is előfordul, különösen a 35-59 év közötti nőket érinti. A betegség megelőzésében sokat segíthet az otthoni önvizsgálat.

Gyanús tünetek

  • A mellbimbók alakjának megváltozása.
  • Ismeretlen csomó vagy megnagyobbodás a mellben.
  • Szokatlan kidudorodások vagy bemélyedések a melleken, illetve a bimbókon.
  • A mell vénáinak változása: beesettek vagy kidudorodnak.

Miért alakul ki?

Genetikai hajlam

Az emlőrák esetében – csak úgy, mint más daganatoknál – kimutatható a genetikai hajlam. Ha tehát a családodban már előfordult rákos megbetegedés, valószínűleg te is hajlamos vagy a probléma kialakulására. Különösen veszélyeztetett vagy, ha felmenőid vagy lánytestvéreid között kettőnél több esetben fordul elő emlődaganat.

Az életmód szerepe

Csak úgy, mint egyéb daganatos megbetegedéseknél, a mellrák esetében is kiemelt szerep jut az életmódnak. A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy épp a mozgásszegény, stresszes életmód rizikófaktor lehet a mellrákra nézve.

A gyermek véd az emlőrák ellen?

Egyes kutatások szerint a gyermekvállalás is összefüggésbe hozható a mellrákkal. Azoknál a nőknél, akik nem, vagy csak 35 éves koruk után vállalnak gyereket, nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. Mind a terhességgel, mind pedig a szoptatással csökkenthető a mellrák kialakulásának kockázata. Különösen akkor esik vissza a daganatos megbetegedés rizikója, ha harminc éves korod előtt kerül sor az első szülésre. A gyermekvállalás és a betegség összefüggésének oka azonban egyelőre nem tisztázott.

Így vizsgáld magad!

A mellek vizsgálatát havonta egyszer tanácsos elvégezni. Az erre leginkább alkalmas időpont a menstruációt követő második-harmadik nap. Ez egyrészt azért lényeges, mert a mellek ilyenkor a legkevésbé érzékenyek, másrészt fontos, hogy az emlők havi rendszeres vizsgálata mindig a ciklus azonos szakaszában történjen. Így ugyanis tested hormonális helyzete nem zavarhatja meg a vizsgálatot. Ilyenkor például kevéssé valószínű, hogy egy megduzzadt tejmirigyet összetévessz egy daganattal.

  • Állj szembe a tükörrel, és húzd ki magad. Ne feledd, rendkívül fontos a helyiségben a megvilágítás erőssége. Leengedett, majd felemelt karokkal vedd szemügyre melleidet a tükörben. Ha szabad szemmel nem találsz semmilyen elváltozást, következhet a tapintásos vizsgálat.
  • A bal karod maradjon leengedve, a jobbal pedig centiről-centire tapintsd végig a bal melledet. Ezután cserélj kezet, és végezd el a vizsgálatot a jobb melleden is.
  • Tedd a bal alkarodat a fejedre, és alaposan tapintsd végig még egyszer jobb kezeddel a bal melledet. Ezt követően pedig újra cserélj kezet, és vizsgáld meg a jobb melledet is ilyen helyzetben.
  • Emeld mindkét kezedet a magasba, és nézd meg ebben a helyzetben, azonos magasságban vannak-e a mellbimbóid, valamint felfelé mutatnak-e.
  • Emeld magastartásba bal karod, a jobb kezeddel pedig vizsgáld át tüzetesen a bal melledet, valamint a hónaljadat, nincs-e benne csomó. Ezt követően végezd el a tapintásos vizsgálatot a másik oldalon is.
  • Az emlővizsgálat utolsó mozzanata hanyatt fekvésben történik. Ebben a testhelyzetben tedd jobb kezed a fejed alá, bal kezeddel pedig tapintsd végig a jobb melledet, nyomd meg finoman a mellbimbót is, hogy nem tapasztalsz-e fájdalmat vagy váladékozást.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fordulj orvoshoz!

Ha rendellenességre leszel figyelmes az önvizsgálat során – legyen szó csomóról, váladékozásról vagy bármilyen szokatlan elváltozásról –, haladéktalanul fordulj orvoshoz! Az emlődaganatok nagy része ugyanis hatékonyan gyógyítható a korai stádiumban.

Ezt is szeretjük