Így tarts mell-önvizsgálatot!
6 lépésben a rák ellen
Az Európai Unió tagállamaiban a nőket érintő leggyakoribb halálok még mindig a mellrák. Vedd észre időben!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Úgy tűnik, hiába halljuk úton-útfélen, hogy a legtöbb daganatos betegség megelőzhető, illetve egyharmada legyőzhető lenne, ha a betegek komolyan vennék a szűrővizsgálatokat. A 2006-os évben csak az Európai Unióban 132 ezer nő halálát okozta a mellrák.

Ráadásul az EU területén évente 430 ezer új mellrákos esetet regisztrálnak. Bár az emlőrák a fiatalabb korosztály esetében is előfordul, különösen a 35-59 év közötti nőket érinti. A betegség megelőzésében sokat segíthet az otthoni önvizsgálat.

Gyanús tünetek

  • A mellbimbók alakjának megváltozása.
  • Ismeretlen csomó vagy megnagyobbodás a mellben.
  • Szokatlan kidudorodások vagy bemélyedések a melleken, illetve a bimbókon.
  • A mell vénáinak változása: beesettek vagy kidudorodnak.

Miért alakul ki?

Genetikai hajlam

Az emlőrák esetében – csak úgy, mint más daganatoknál – kimutatható a genetikai hajlam. Ha tehát a családodban már előfordult rákos megbetegedés, valószínűleg te is hajlamos vagy a probléma kialakulására. Különösen veszélyeztetett vagy, ha felmenőid vagy lánytestvéreid között kettőnél több esetben fordul elő emlődaganat.

Az életmód szerepe

Csak úgy, mint egyéb daganatos megbetegedéseknél, a mellrák esetében is kiemelt szerep jut az életmódnak. A túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás vagy épp a mozgásszegény, stresszes életmód rizikófaktor lehet a mellrákra nézve.

A gyermek véd az emlőrák ellen?

Egyes kutatások szerint a gyermekvállalás is összefüggésbe hozható a mellrákkal. Azoknál a nőknél, akik nem, vagy csak 35 éves koruk után vállalnak gyereket, nagyobb a mellrák kialakulásának kockázata. Mind a terhességgel, mind pedig a szoptatással csökkenthető a mellrák kialakulásának kockázata. Különösen akkor esik vissza a daganatos megbetegedés rizikója, ha harminc éves korod előtt kerül sor az első szülésre. A gyermekvállalás és a betegség összefüggésének oka azonban egyelőre nem tisztázott.

Így vizsgáld magad!

A mellek vizsgálatát havonta egyszer tanácsos elvégezni. Az erre leginkább alkalmas időpont a menstruációt követő második-harmadik nap. Ez egyrészt azért lényeges, mert a mellek ilyenkor a legkevésbé érzékenyek, másrészt fontos, hogy az emlők havi rendszeres vizsgálata mindig a ciklus azonos szakaszában történjen. Így ugyanis tested hormonális helyzete nem zavarhatja meg a vizsgálatot. Ilyenkor például kevéssé valószínű, hogy egy megduzzadt tejmirigyet összetévessz egy daganattal.

  • Állj szembe a tükörrel, és húzd ki magad. Ne feledd, rendkívül fontos a helyiségben a megvilágítás erőssége. Leengedett, majd felemelt karokkal vedd szemügyre melleidet a tükörben. Ha szabad szemmel nem találsz semmilyen elváltozást, következhet a tapintásos vizsgálat.
  • A bal karod maradjon leengedve, a jobbal pedig centiről-centire tapintsd végig a bal melledet. Ezután cserélj kezet, és végezd el a vizsgálatot a jobb melleden is.
  • Tedd a bal alkarodat a fejedre, és alaposan tapintsd végig még egyszer jobb kezeddel a bal melledet. Ezt követően pedig újra cserélj kezet, és vizsgáld meg a jobb melledet is ilyen helyzetben.
  • Emeld mindkét kezedet a magasba, és nézd meg ebben a helyzetben, azonos magasságban vannak-e a mellbimbóid, valamint felfelé mutatnak-e.
  • Emeld magastartásba bal karod, a jobb kezeddel pedig vizsgáld át tüzetesen a bal melledet, valamint a hónaljadat, nincs-e benne csomó. Ezt követően végezd el a tapintásos vizsgálatot a másik oldalon is.
  • Az emlővizsgálat utolsó mozzanata hanyatt fekvésben történik. Ebben a testhelyzetben tedd jobb kezed a fejed alá, bal kezeddel pedig tapintsd végig a jobb melledet, nyomd meg finoman a mellbimbót is, hogy nem tapasztalsz-e fájdalmat vagy váladékozást.

Fordulj orvoshoz!

Ha rendellenességre leszel figyelmes az önvizsgálat során – legyen szó csomóról, váladékozásról vagy bármilyen szokatlan elváltozásról –, haladéktalanul fordulj orvoshoz! Az emlődaganatok nagy része ugyanis hatékonyan gyógyítható a korai stádiumban.

Ezt is szeretjük