6 veszélyes dolog, ami mellrákot okoz, és nem is gondolnád

Tudtad, hogy a korai menstruáció az emlőrák rizikófaktora lehet? Ismerd meg a legkomolyabb tényezőket!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Magyarországon évente körülbelül öt-hatezer újabb mellrákos esetet diagnosztizálnak, és a súlyos betegség hazánkban több mint kétezer nő halálát okozza minden egyes évben. Ha ismered a legfontosabb rizikófaktorokat, nagyobb eséllyel kerülheted el a kórt.

Ösztrogéntúlsúly

A szakemberek szerint a szervezet ösztrogéntúlsúlya az emlőrák kialakulásának komoly kockázati tényezője. Azok a nők, akik 12 éves koruk előtt kezdtek menstruálni, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg. A fogamzásgátló tabletták szedése, valamint a hormonpótló kezelések következtében szintén emelkedik az ösztrogénszint, tehát mindkettő fokozza a daganat kialakulásának kockázatát.

Az összefüggés még nem teljesen egyértelmű, de a szakemberek szerint a magasabb ösztrogénszint fokozza a mell egyes mirigysejtjei által termelt növekedési faktorok hatását, melyek kóros sejtburjánzást okoznak.

Túlsúly, alkohol és dohányzás

Talán a legveszélyesebb rizikófaktornak a túlsúly, a fokozott alkoholfogyasztás és a dohányzás tekinthető.

A Journal of Clinical Oncology című lap egy új kutatási eredményről számolt be, mely emlőráktúlélők között vizsgálta az újabb megbetegedés kialakulásának valószínűségét. A vizsgált nők esetében a túlsúly 50%-kal, a fokozott alkoholfogyasztás - legalább heti hét pohár ital - 90%-kal, míg a dohányzás 120%-kal növelte az újabb emlőrák kialakulásának kockázatát. Az elhízás és az alkoholfogyasztás magasabb ösztrogénszintet eredményezhet, míg a dohányzás rákkeltő vegyületekkel mérgezi a szervezetet. Így tehát mindhárom tényező komoly rizikófaktort jelent.

Örökletes tényezők

A betegség kialakulásáért az esetek 5-10%-ában örökletes tényezők tehetők felelőssé. Azokban a családokban, ahol több emlőrákos eset is előfordult, a daganat kifejlődésének valószínűsége a következő generációkban mind korábbi életkorra tehető. Az öröklődő emlőrák hátterében a BRCA1 és a BRCA2 nevű gének mutációi állnak. Az előbbi 85-90%-os rizikófaktort jelent, és tízezer emberből kétszázban megtalálható.

Az 1980-as években az Amerikai Egyesült Államokban sok orvos javasolta a megelőző melleltávolító műtétet a mutálódott génváltozatot hordózó pácienseinek. Ma már senki nem tanácsol ilyen drasztikus lépést, mindössze a rendszeres szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet - hiszen az idejében felismert emlődaganat 90%-os valószínűséggel gyógyítható.

Gyermektelenség

Egyes statisztikák szerint a gyermektelen nők körében nagyobb valószínűséggel alakul ki mellrák. Azoknál a nőknél, akik nem szülnek, illetve negyven éves koruk után vállalnak gyermeket, háromszor nagyobb az emlőrák kialakulásának rizikója.

A szoptatás védelmet biztosít?

A gyermekek fejlődésére kétségkívül jó hatással van, ha életük első hat hónapjában szinte kizárólag anyatejet kapnak. Erősebb lesz az immunrendszerük, így számos betegséggel szemben válnak ellenállóbbá a későbbiek során. Tudományos kutatások bizonyították, hogy a szoptatás nem csupán a babák, hanem az anyák egészségére is pozitív hatással van.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Chapel Hilli Észak-Karolinai Egyetem munkatársa, Alison M. Stuebe egy hosszú távú, nyomon követéses vizsgálata során - 1997 és 2005 között - összesen 60 075 nő egészségi állapotát kísérte figyelemmel. Az eredmények egyértelműek: a szoptatás még azoknak a nőknél is 59%-kal csökkentette a mellrák kialakulásának rizikóját, akiknek a családjában előfordult már a betegség. A szakemberek szerint a szoptatással megelőzhetőek bizonyos mellet érintő gyulladásos betegségek, melyek összefüggésbe hozhatók az emlőrák kialakulásával.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Mit tehetsz a megelőzésért?

A rostban gazdag táplálkozás lehet az prevenció egyik alappillére: fogyassz sok zöldséget, gyümölcsöt. A legjobb daganatellenes tápláléknak a keresztesvirágzatúak - például a káposzta, a brokkoli vagy a kelbimbó - számítanak. Figyelj oda testsúlyodra, és mozogj rendszeresen! Végül pedig legalább havonta tarts mell-önvizsgálatot, és ne feledkezz meg a mammográfiáról sem - mely negyven éves kor felett évente-kétévente kötelező, de indokolt esetben fiatalabb nőknél is javasolják.

Ezt is szeretjük