Szívinfarktus és demencia ellen: 10 étel, ami tele van omega-3 zsírsavval

Az omega-3 zsírsavban gazdag fogások finomak, és nagyon egészségesek a szervezet számára.

Omega-3-tartalmú ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavak, az omega-3 és az omega-6 megfelelő aránya elengedhetetlen a szervezet optimális működéséhez, többek között a szív és az agy teljes védelméhez.

Az omega-3 és az omega-6 zsírsav egyaránt szükséges, csak a mennyiségük nem mindegy: az ajánlott arány 1:2 és 1:5 között van, ez azonban a helytelen étrendben sokszor akár az 1:20 arányt is eléri, amit összefüggésbe hoztak már a gyulladásokkal és az ízületi fájdalmakkal is.

Omega-3-források

A nagy mennyiségben fogyasztott omega-3 számos egészségügyi előnye egyikeként csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kockázatát, de segít megőrizni a mentális egészséget, így csökkenti a demencia kialakulásának valószínűségét is.

Az ajánlott mennyiség omega-3 zsírsavból napi 1-2 gramm. Bár a kapszulákból fedezett, nagyon magas bevitelről kiderítették, hogy gyengítheti az immunrendszert, természetes forrásból a túladagolás veszélye nem áll fenn. A következő ételek nagyon ajánlottak.

A növényi olajok közül a lenmagolaj tartalmazza az omega-3 és -6 zsírsavat a szervezet számára legideálisabb, 3:1 arányban. Salátákra is tehető, de napi egy kanállal önmagában is szedhető.
Az olaj mellett a kiváló tápértékű magból készült lenmagliszt is jó omega-3-forrás.
A tőkehalmáj és olaja az egyik legkiválóbb omega-3-forrás. Remek szendvicsalapanyag, de főtt rizzsel keverve ebédre is jó.
Az avokádó is jó forrása az omega-3 és omega-6 zsírsavaknak. Egy ínycsiklandó guacamole reggeli vagy mártogatós is lehet.
A halak a legjobb forrásai az omega-3 zsírsavnak, ezért minél többet kellene fogyasztani belőlük. Egy grillezett, fűszeres pisztráng nemcsak egészséges, de az íze is isteni.
Nemcsak rosttartalma miatt érdemes chiát fogyasztani, de a magok tele vannak omega-3 zsírsavval is. Egy finom chiapuding desszertnek tökéletes.
Az omega-3 zsírsav az olajos magvakban és a spenótban is megtalálható. A fetával és almával dúsított salátát dióolajjal teheted még ízletesebbé.
A káposzta is sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, de más tápanyagokban is gazdag. A nyers káposztából készülő coleslaw saláta igazi vitaminbomba.
Igazi teljes értékű reggeli az omega-3-ban és kalciumban gazdag szardínia, ami egy egyszerű pirítóst is feldob.
Már nem úri huncutság a kaviár, bármelyik élelmiszerboltban lehet kapni kisebb kiszerelésben. Omega-3-tartalma mellett A-, E- és D-vitaminban is gazdag.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük