Nátha vagy beltéri allergia? Ez az 5 különbség dönti el
A téli hónapokat is megkeserítheti az allergia. Különböztesd meg egyszerűen a náthától.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordul, hogy úgy tűnik, a nátha egész télen át kitart. Ilyenkor akár hónapokon át rendületlenül fújod az orrod és küzdesz a rossz közérzettel. Vajon tényleg vírusok okozta nátháról van ilyenkor szó?

Bár a hideg időjárás enyhülést hoz a pollenallergiában szenvedőknek, könnyen lehet, hogy a beltéri allergia tünetei márciusig kínoznak.

A beltéri allergia és a nátha tünetei közötti különbség

Könnyen összetéveszthető a beltéri allergia és a nátha, hiszen a rossz közérzet és az orrfolyás mindkét betegség tünetei között megtalálható - bár az orrváladék jellege különbözik.

A náthát több mint 120 féle vírus okozhatja, amelyekkel a szervezet általában hét-tíz nap alatt megbirkózik.

Ezzel szemben a beltéri allergia kialakulásáért  - többek között - a poratkák, a penészgombák felelnek, amelyek a télen ritkábban szellőztetett lakásban folyamatos tünetekhez vezetnek.

Tehát az első gyanús jel, amely arra utal, hogy nem náthával van dolgod, ha a betegség tünetei heteken-hónapokon át elhúzódnak.

Öt különbség a tünetek között

Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a nátha és az allergia leggyakoribb tüneteit, illetve azt, hogy melyik betegségre jellemzőbbek inkább. A felsorolt hat tünet közül öt különbözik.

Tünetek Nátha Allergia
Orrfolyás Sűrűbb, sárgás vagy zöldes színezetű Átlátszó, vízszerű
Torokfájás Előfordul Inkább viszkető érzés jellemző
Tüsszögés Igen Igen
Féloldali orrdugulás Előfordul Nagyon ritkán
Ízületi és izomfájdalmak Előfordul Nem
Könnyező, viszkető szemek Nem Igen

Mit tegyél a beltéri allergia ellen?

Beltéri allergiát okozhat a penész, a poratka, a dohányfüst, a szobában száradó ruhákból párolgó öblítő, a nem kellőképpen tisztán tartott légkondicionáló berendezések, fűtőtestek, a lakásban élő állatok szőre. Hogy minél kevesebb orrfolyással és szemviszketéssel járjon a tél, érdemes megfogadnod az alábbi tanácsokat.

  • Főzéskor és a fürdés közben nyiss ablakot, illetve kapcsold be a szagelszívót, amely csökkenti a levegő nedvességtartalmát is - így rontja a penészgombák esélyeit. A lakásban a levegő páratartalmát próbáld 40% körül tartani.
  • Porszívózz, takaríts gyakrabban, hogy megszabadulj a háztartási porral, bőrdarabkákkal, hajjal, textilrostokkal táplálkozó poratkáktól, amelyek ürüléke gyakori allergén.

Allergiagyanús tünetek

Tüsszögés? Ingerköhögés? Orrdugulás? Ödéma? A szervezetben megnövekedett IgE (immunglobulin E) szintet sokféle tünet jelezheti. Gyorstesztünk segít eldönteni, hogy visszatérő panaszaidat allergia, vagy valamilyen vírus, fertőzés okozza-e.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

  • Napos időben az ágyneműket tedd ki a teraszra, ablakba - a napfény ugyanis pusztítja az atkákat. Fontos, hogy évente-kétévente tisztítóba is elvidd a párnákat, takarókat. A huzatot pedig érdemes kéthetente lecserélni, magas hőfokon kimosni.
  • Ha kutyát-macskát tartasz a lakásban, legalább kétnaponta ajánlott az alapos porszívózás. Az állat nyálában lévő fehérje ugyanis - amely tisztálkodás közben kerül a szőrére - gyakori allergén.
  • Télen a vizes ruhákat ne teregesd ki a szobában. Bár azt hiheted, javítja a levegő fűtési szezonban túl alacsony páratartalmát, az ilyenkor ritkább szellőztetés miatt kedvez a penészgombák kialakulásának. Ráadásul a ruhákból párolgó vegyületek irritálhatják a légutakat.
Ezt is szeretjük