Tudod, mennyi az ideális páratartalom télen a lakásban?
Tegyél szert egy páratartalom-mérőre, és előzd meg a légúti betegségek kialakulását.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fűtésszezonban nemcsak a lakás hőmérsékletére érdemes fokozott figyelmet fordítanod, de a megfelelő páratartalomra is fontos lehet, ha szeretnéd megelőzni az egészségügyi problémák kialakulását.

Amennyiben túl magas vagy túl alacsony a páratartalom otthonodban, nagyobb eséllyel számíthatsz különböző légúti megbetegedésekre.

Túl száraz vagy túl párás a levegő?

Fűtési szezonban gyakran előfordul, hogy a lakás páratartalma a kelleténél alacsonyabb, aminek következtében kiszáradnak a nyálkahártyák, és szemszárazság, köhögés jelentkezhet tünetként. A száraz nyálkahártyákon könnyebben megtelepednek a kórokozó baktériumok, vírusok, mindez pedig megnöveli a megfázásos, influenzaszerű megbetegedések esélyét.

Ne teregess a szobában!

Sokan próbálják a helyzetet úgy orvosolni, hogy a szobában teregetik ki a frissen mosott vizes ruhákat. Bár ezzel a megoldással átmenetileg kellemesen párásíthatod a lakás levegőjét, ám hosszabb távon nem nyersz vele. Kutatók szerint akár komolyabb tüdőproblémákat is okozhat, ha rendszeresen belélegzed a száradó ruhákból áradó a mosó- és öblítőszereket.

Ráadásul a páratartalom is túl magasra emelkedik ezzel a módszerrel, ha pedig a lakás egyes felületein huzamosabb ideig 70-80%-os a páratartalom, úgy bizton számíthatsz a penészgombák megjelenésére. A számos légúti betegségért felelős penész kialakulásának okairól bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

A tökéletes páratartalom

Egészséges felnőtt szervezet számára a 40-60%-os páratartalom számít ideálisnak. Kisgyermekek esetében azonban ennél valamivel magasabb, 60-70%-os páratartalom szükséges. Annak érdekében, hogy ez mind a gyerekszobában, mind a lakás más tereiben teljesüljön, érdemes beruháznod egy páratartalom-mérőre.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Hogyan párásíts?

Helyezz egy vízzel teli edényt a fűtőtestre, vagy vásárolj nagyobb méretű mécsest. Érdemes pár csepp illóolajat is tenned a vízbe, hogy kellemes illat lengje be a lakást. Amennyiben kellő tudatossággal választasz az olajok között, még ennél is többet tehetsz: tovább csökkentheted a légúti betegségek kockázatát. A levendula, a citromfű, a fahéj, a teafa vagy a grépfrút olaja ugyanis baktérium- és vírusölő tulajdonsággal bír.

Ezt is szeretjük