Penészes, dohos a ruha és a bútor?
Így kezelheted a legegyszerűbben
A penész nyomait és a kellemetlen szagot sem lehetetlen eltüntetni.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A penész és a jelenlétével járó kellemetlen, dohos szag nemcsak azokban a lakásokban ütheti fel a fejét, melyek tulajdonosai nem ügyelnek kellőképp a tisztaságra, de bármely olyan helyiségben megjelenhet, mely nem szellőzik megfelelően, páratartalma viszont túl magas, és így a felületeken - főként a hidegebb felületeken - lecsapódik a nedvesség.

A penészgombák igen gyorsan szaporodnak, amellett pedig, hogy számos egészségügyi kockázatot rejtenek, a falak mellett a különféle bútorokat, szekrényeket, kárpitokat és a lakásban található más textileket is beszennyezhetik.

A legjobb megoldás a megelőzés, de akkor is orvosolhatod a problémát, ha már megtörtént a baj, és penészesek lettek a bútorok vagy a ruhaneműk.

A penész eltüntetése a textilekről, kárpitról

A penész egyik leghatékonyabb ellenszere a bórax, amit bevethetsz kárpitok és más szövetek esetében is. Oldj fel fél pohár bóraxot két pohárnyi forró vízben, majd dörzsöld át a foltot egy szivaccsal, melyet átitattál az eleggyel. Hagyd hatni néhány órán át, majd tiszta vizes szivaccsal is dörzsöld át a területet. A ruhaneműket is kezelheted bóraxszal: ha penészesek lettek, áztasd őket két pohár bórax és két liter víz keverékébe.

Ha nem tűnik olyan makacsnak és réginek a penészfolt, citromlé és só keverékével is próbálkozhatsz, dörzsöld be ezzel a foltot, majd hagyd megszáradni. Ha szükséges, ismételd többször is a műveletet.

Ha a bútorok penészesek

Ha a konyhaszekrény vagy a szekrények belseje lett penészes, a foltokat távolítsd el citrom és só keverékével vagy akár ecetes vízzel, az ecet ugyanis
szintén ellensége a makacs gombáknak.

Ha a fonott bútoraid vannak, és rajtuk is megtelepedett a penész, próbálkozz két evőkanál ammónia, valamint három és fél liter víz keverékével. Mosd át az eleggyel a nehezen elérhető részeket is, ehhez használhatsz kisebb kefét vagy akár régi fogkefét is. A penész eltávolítása után öblítsd le a bútort, majd szárítsd meg alaposan, ha lehet, a napon.

A legkedveltebb és leginkább gyűlölt házimunkák

Van, aki eleve nem szeret takarítani, míg más igen, csak bizonyos részeit nem kedveli a házimunkának. Megkérdeztük az utca emberét, nézd meg a videót!

Így szabadulj meg a dohos szagtól!

A dohos szag eltüntetése érdekében bevetheted az ecetes vízzel történő átmosást, de szódabikarbónát is feloldhatsz vízben, ez ugyanis szintén remek szagtalanító. Az átmosás után fontos, hogy ne csukd vissza a szekrények ajtaját, hagyd, hogy jó ideig szellőzzenek.

Ezután hagyományos módon illatosíthatod őket, például levendulát tartalmazó zsákocskákkal vagy éppen illóolajokkal. Nem árt tudni, hogy a dohos szagért a szőnyegek alján megtelepedő penész is felelős lehet, melyet nehezebb észrevenni, ugyanakkor a megelőzésért ebben az esetben is tehetsz, például, ha havonta-kéthavonta szórófejes flakonból ecetet fújsz a szőnyeg hátoldalára.

Ezt is szeretjük