Tüdőhegesedést is okozhat! Így irtsd ki örökre a penészt a lakásból

A penész nemcsak, hogy csúnya, de komoly betegségeket is okozhat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Míg, ha borérlelésről, sajtokról és ízletes szalámikról van szó, a penész kifejezetten hasznos is lehet, addig, ha a lakásban telepszik meg, cseppet sem örömteli látvány, sőt, jelenléte az állandó dohos szag, illetve a csúnya, zöld, szürke és fekete foltok mellett súlyos egészségügyi következményekkel is járhat.

Az egyik legveszélyesebb szennyeződés

A penész már akkor megjelenhet, ha legalább 72 órán át minimum 75%-os páratartalom uralkodik az adott helyiségben. Ez akkor is előfordulhat, ha gyakran használod a fürdőszobát, illetve sokszor főzöl, azonban nincs páraelszívód, ellenben jól szigetelnek a nyílászáróid, és nem szellőztetsz eleget.

Gyakori tünet a penész olyan lakásokban is, melyek sok hideg falfelülettel rendelkeznek - például, mivel nincs szomszéd az egyik oldalon -, melyeken a pára lecsapódhat.

A mindezek hatására megjelenő penészgombák rendkívül gyorsan szaporodnak, egyes típusaik pedig mérgező anyagokat is tartalmazhatnak. Ha ezek a mikotoxinok a légtérből a légutakba kerülnek, irritálhatják az orr nyálkahártyáját, emellett kötőhártya-gyulladást, bőrgyulladást, asztmás, illetve felső légúti panaszokat is okozhatnak.

Még rosszabb a helyzet, ha tartósan kedvez nekik a nedves, párás környezet, ilyen esetben ugyanis köhögéses tünetek, ízületi gyulladás, fáradékonyság és fejfájás is jelentkezhet, a mikrotoxinok hosszú ideig való belélegzése pedig allergiás léghólyaggyulladáshoz vezethet, melynek végső szakaszában tüdőhegesedés, más néven tüdőfibrózis léphet fel, melynek kialakulásában bizonyítottan szerepet játszanak a lakásban elszaporodott penészgombák.

A leggyakoribb mérgező anyagok a lakásban

Nézegess képeket!

Elolvasom

A házi praktikák nem elegendőek

Ha nem súlyos a baj, a penész kiirtásával a legtöbb tünet magától is megszűnik. Az első és legfontosabb lépés a látható penész eltávolítása, azonban még fontosabb, hogy megelőzd az újbóli kialakulást, ami azonban cseppet sem könnyű. Míg ugyanis előbbihez léteznek hasznos és hatékony háztartási praktikák, illetve speciális vegyszerek, addig utóbbihoz céltudatos terv szükséges.

Amellett, hogy odafigyelsz a rendszeres szellőztetésre, a lakás megfelelő páratartalmáról is gondoskodj: érdemes beszerezni egy páratartalom-mérő készüléket, vagyis hygrométert, melynek segítségével a páratartalmat állandóan az ideális 30 és 50% között tarthatod - ha túl párás a levegő, szellőztess.

A fürdőszobai csempéket, illetve a sötét helyeket rendszeresen tisztítsd meg, ha pedig hideg fal mellett áll a ruhásszekrényed, gyakran szellőztesd ki, és a hátoldalát is töröld át.

Ha ruhát áztatsz, utána ne hagyd sokáig állni, a teregetést pedig, ha teheted, szabadtéren oldd meg, de legalábbis mindig szellőztess, amikor már viszonylag szárazak a ruhák. Nem árt elgondolkodni egy páraelszívó készülék beszereltetésén sem, hosszabb távon jócskán megtérül a befektetés.

Kevesen gondolnak rá, de a cserepes növények nedves földje is remek táptalajt biztosít a penészgombák elszaporodásának. Ha nem ragaszkodsz hozzájuk, a sok öntözést igénylő típusokat cseréld le szárazságtűrő fajtákra, ellenkező esetben kezeld őket speciális, penész elleni szerrel.

Te mit teszel, hogy ne jelenjen meg a penész a lakásban?

Ezt is szeretjük