Ennyi az ideális hőmérséklet alváshoz
Ne tekerd fel a radiátort!
Nem ajánlott 18-19°C-nál melegebb szobában aludnod télen. Ismerd meg az okát!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Míg száz évvel ezelőtt sok házban nem is fűtötték külön azt a helyiséget, ahol aludtak - csupán meleg dunyhával védekeztek a hideg ellen -, ma a legtöbben ragaszkodnak ahhoz, hogy a hálószoba hőmérséklete is magas legyen télen.

Ez nem pusztán energiatakarékosság szempontjából helytelen, de egyúttal egészségtelen is.

Ezért ne tekerd fel a radiátort!

A lakás hőmérséklete napközben ne legyen magasabb 23°C-nál. A tartós meleg ugyanis csökkenti a szervezet ellenálló képességét - különösen akkor, ha egyébként is kevés időt töltesz a szabadban.

A hálószoba hőmérséklete legyen a lakásban a legalacsonyabb - ugyanakkor fontos, hogy túl nagy hőmérséklet-különbség ne legyen a különböző életterek között, hiszen az megviselheti a szervezetet.

Alváshoz elég 18°C is

Éjszakára ne tekerd fel a radiátort, alváshoz elegendő a 18-19°C is. Ha fázós vagy, inkább vastag toll- vagy gyapjútakaróval igyekezz elérni a megfelelő komfortérzetet. A túl meleg hálószoba ugyanis felületes alváshoz vezet, nehezebben merülsz álomba, de az éjszakai mikroébredések száma is növekszik. Ráadásul ilyen körülmények között könnyebben kiszáradnak a nyálkahártyák, ami növeli a légúti betegségek kialakulásának kockázatát.

Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy kisgyermekek, különösen csecsemők esetén a felnőttek számára ajánlotthoz képest egy-két fokkal magasabb hőmérsékletre van szükség.

Az ideális páratartalom

A fűtési szezon kapcsán fontos, hogy a lakás ideális hőmérséklete mellett a páratartalomról is szó essen. Felnőtt ember számára a 40-60%-os páratartalom az ideális a lakásban. Kisgyermekek esetén ennél valamivel magasabb, nagyjából 60-70%-os páratartalom szükséges. A megfelelő páratartalom azért fontos, mert a fűtés következtében szárazabbá válik a lakás levegője, könnyen kiszáradnak a nyálkahártyák. Mindennek köszönhetően nagyobb eséllyel kapsz el valamilyen légúti betegséget, de a köhögés és a szemek kiszáradása is felhívhatja a figyelmet a túlságosan száraz levegőre.

Így párásíts!

Ha azt gondolod, hogy jó ötlet a ruhákat a hálószobában szárítani, van egy rossz hírünk. Sajnos a száradó ruhák túlságosan megemelik a szoba páratartalmát, ami kedvez a penészgombák szaporodásának, és légúti betegség kialakulásához vezethet. A témáról bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Érdemes inkább a radiátorra helyezned egy vízzel teli edényt, vagy gyertyával működő párologtatót használni a szobában. A vízbe csepegtethetsz levendula-, citromfű- vagy fahéjolajat - ezek mindegyike vírus- és baktériumölő hatással bír.

Ezt is szeretjük