Tudod, mennyi az ideális páratartalom télen a lakásban?

Tegyél szert egy páratartalom-mérőre, és előzd meg a légúti betegségek kialakulását.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A fűtésszezonban nemcsak a lakás hőmérsékletére érdemes fokozott figyelmet fordítanod, de a megfelelő páratartalomra is fontos lehet, ha szeretnéd megelőzni az egészségügyi problémák kialakulását.

Amennyiben túl magas vagy túl alacsony a páratartalom otthonodban, nagyobb eséllyel számíthatsz különböző légúti megbetegedésekre.

Túl száraz vagy túl párás a levegő?

Fűtési szezonban gyakran előfordul, hogy a lakás páratartalma a kelleténél alacsonyabb, aminek következtében kiszáradnak a nyálkahártyák, és szemszárazság, köhögés jelentkezhet tünetként. A száraz nyálkahártyákon könnyebben megtelepednek a kórokozó baktériumok, vírusok, mindez pedig megnöveli a megfázásos, influenzaszerű megbetegedések esélyét.

Ne teregess a szobában!

Sokan próbálják a helyzetet úgy orvosolni, hogy a szobában teregetik ki a frissen mosott vizes ruhákat. Bár ezzel a megoldással átmenetileg kellemesen párásíthatod a lakás levegőjét, ám hosszabb távon nem nyersz vele. Kutatók szerint akár komolyabb tüdőproblémákat is okozhat, ha rendszeresen belélegzed a száradó ruhákból áradó a mosó- és öblítőszereket.

Ráadásul a páratartalom is túl magasra emelkedik ezzel a módszerrel, ha pedig a lakás egyes felületein huzamosabb ideig 70-80%-os a páratartalom, úgy bizton számíthatsz a penészgombák megjelenésére. A számos légúti betegségért felelős penész kialakulásának okairól bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Ezek miatt köhögsz már hetek óta! 6 hétköznapi allergén körülötted

Nézegess képeket!

Elolvasom

A tökéletes páratartalom

Egészséges felnőtt szervezet számára a 40-60%-os páratartalom számít ideálisnak. Kisgyermekek esetében azonban ennél valamivel magasabb, 60-70%-os páratartalom szükséges. Annak érdekében, hogy ez mind a gyerekszobában, mind a lakás más tereiben teljesüljön, érdemes beruháznod egy páratartalom-mérőre.

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Hogyan párásíts?

Helyezz egy vízzel teli edényt a fűtőtestre, vagy vásárolj nagyobb méretű mécsest. Érdemes pár csepp illóolajat is tenned a vízbe, hogy kellemes illat lengje be a lakást. Amennyiben kellő tudatossággal választasz az olajok között, még ennél is többet tehetsz: tovább csökkentheted a légúti betegségek kockázatát. A levendula, a citromfű, a fahéj, a teafa vagy a grépfrút olaja ugyanis baktérium- és vírusölő tulajdonsággal bír.

Ezt is szeretjük