Ilyen gyakran kell cserélni az ágyneműt
Megkérdeztünk egy szakértőt
Mindenki másképp csinálja, de léteznek alapvető szempontok.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az, hogy ki milyen higiéniai körülmények között érzi jól magát, a szélsőségek kivételével leginkább egyéni meglátás kérdése. Vannak, akik egy porszemet sem szívesen viselnek el otthonukban, míg mások nem törik magukat feleslegesen, és csak szükség szerint végzik el a házimunka különféle típusait.

Mindez részben igaz az ágynemű cseréjére is, ebben az esetben azonban különösen érdemes megtalálni az arany középutat, hiszen a legtöbben a napnak jelentős részét töltik a paplanba burkolózva. Annak körvonalazásában, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a csere gyakoriságát illetően, a Zala Megyei Kórház gyermekosztályának dolgozói, köztük M. A. Zsófia szakápoló volt a segítségünkre.

Elég, ha ilyen gyakran cseréled

Míg kórházi körülmények között mindennapos az ágyneműcsere - legalábbis a keresztlepedő tekintetében -, az egészséges otthoni környezet ezt nem teszi szükségessé, sőt, nem is lenne érdemes szinte steril tisztaságra törekedni, legalábbis egészséges immunrendszer esetén.

Fontos azonban, hogy ne adjunk táptalajt a baktériumok túlszaporodásának a lakás azon helyiségeiben, ahol jelentős időt töltünk egy helyben, ezért annak ellenére, hogy erre vonatkozóan nincsenek kőbe vésett szabályok, az ágyneműhuzatot érdemes legalább két-, de háromhetente mindenképp lecserélni akkor is, ha szigorúan csak az alvásidő erejéig érintkezel vele.

Van azonban, amikor sűrűbben kell

Léteznek olyan esetek is, mikor ennél gyakrabban válik szükségessé a csere és a mosás. Ezek közé tartozik, ha valaki hajlamos az izzadásra, illetve azt is fontos tudni, hogy a nyári időszakban is érdemesebb lehet sűrűbben cserélni. Ugyanez igaz betegség esetén is, ilyenkor a beteg környezete is nagyobb törődést igényel, nem véletlen, hogy sokan akár naponta is lecserélik az ágyneműt. Ez különösen fontos, ha valaki lázzal, köhögéssel, tüsszögéssel és orrfolyással járó, fertőző betegségben szenved.

Kisbabák, idősek és legyengült immunrendszerű emberek esetében is fontos a gyakoribb csere, abban az esetben pedig szintén nyilvánvaló, ha hosszan tartó betegség miatt valaki fekvőbeteget ápol otthonában. Fontos cserélni az ágyneműt, ha az bármilyen módon beszennyeződik, ez ugyanis szintén táptalaj lehet a baktériumoknak.

A párnahuzatot is érdemes sűrűbben váltani - ezt talán egyszerűbb is -, mivel az ember hajáról vagy például szájából könnyen kerülhetnek rá kórokozók akkor is, ha ügyel rá, hogy mindig tisztán, fürdés után bújjon csak be az ágyba.

Praktikák a lakásba:

Kinek a dolga a házimunka?

Vannak, akik a nő feladatának tartják még ma is, mások másként gondolják. Megkérdeztük az utca emberét - nézd meg a videót!

Allergia esetén nem árt vigyázni!

Fontos külön említeni az allergia problémakörét is, mely napjainkban már-már népbetegség: ha valaki például allergiás a porra, nagyon fontos a gyakoribb ágyneműcsere, emellett érdemes rendszeresen áttörölni az ágykeretet, valamint kiporolni, kiporszívózni a matracot is.

Megérkezett a Lysol fertőtlenítő család

Magyarországra is megérkezett a több, mint 130 éves fertőtlenítő márka.

A Lysol fertőtlenítő mosószeradalék elpusztítja a baktériumok, gombák és vírusok 99,9%-át, a Lysol fertőtlenítő spray pedig amellett, hogy több, mint 100 felületen pusztítja el a vírusok, gombák és baktériumok 99,9%-át.* elsőként veszi fel a harcot bizonyított hatékonysággal a COVID-19 betegséget okozó vírus ellen.

*A Lysol fertőtlenítő spray kémiailag elpusztítja a címkén felsorolt  mikroorganizmusokat. A Lysol fertőtlenítő hatású mosószeradalék az áztatás során elpusztítja a címkén felsorolt mikroorganizmusokat. Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Az allergia szempontjából továbbá az sem lényegtelen, ki mivel mossa az ágyneműhuzatot, hiszen az hosszú ideig, igen nagy felületen érintkezik a bőrrel, ami nem megfelelő mosópor esetén kellemetlen tüneteket eredményezhet. Ilyen esetben célszerű környezet- és bőrbarát, bio mosószereket használni.

Ezt is szeretjük