Mikor és milyen szénhidrátok férnek bele az egészséges diétába?

A szakértőt kérdeztük

A fogyókúra alatt is fogyaszthatsz szénhidrátot!

Sokan abba a hibába esnek, hogy a fogyás érdekében teljesen száműzik a szénhidrátot az étrendjükből. Ez, még ha látványos eredményt is hoz, nem egészséges módja a súlyvesztésnek.

A szénhidrátokra ugyanis akkor is szüksége van a szervezetednek, ha éppen a plusz kilók leadásán dolgozol - csak nem mindegy, milyet fogyasztasz. Kiss-Tóth Bernadett dietetikus és táplálkozási szaktanácsadó segít eligazodni.

Szénhidrátok az étrendben

- A szénhidrátok szervezetünk fő energiaforrásai, napi energiaszükségletünk több mint felét szénhidrátokból, ezen belül is főként gabonákból szükséges fedeznünk. Ebbe a csoportba tartoznak a keményítőfélék, illetve az élelmi rostok is - mondta a szakértő.

- Ez alapján minden étkezésünkben szerepet kell kapniuk a keményítőben és élelmi rostokban gazdag élelmiszereknek, mint a teljes kiőrlésű kenyereknek, péksüteményeknek, tésztáknak vagy teljes értékű gabonából készült gabonapelyheknek, illetve az elmaradhatatlan zöldségeknek és gyümölcsöknek. 

Az egyszerű cukrok, mint tejcukor vagy gyümölcscukor, ugyanúgy részei az étrendünknek, hiszen ezeket természetes formában megesszük, míg a hozzáadott cukrokat sem kell száműznünk, hiszen a megfelelő mennyiségben és gyakorisággal az édességek is beilleszthetőek egy kiegyensúlyozott étrendbe - emlékeztetett a dietetikus.

Reggeli, reggeli, de milyen?

A jó napindításhoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű reggeli, de hogyan lehet nap mint nap tápanyagokban dús falatokat készíteni a kicsiknek? Tudj meg többet a kiegyensúlyozott táplálkozásról, és induljon vidáman a család napja!

Anyagcsere-javító táplálékok

A túlsúly egyik leggyakoribb oka a rostszegény étrend. Mutatunk néhány táplálékot, amivel ez orvosolható!

8 anyagcsere-javító táplálék: eltűnik az úszógumi, a bőröd pedig ragyogni fog!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük