Ez történik a testeddel, ha mindennap eszel kenyeret: jótékony és káros hatásai is lehetnek

A közhiedelemmel ellentétben nem csak rossz hatásai lehetnek a mindennapos kenyérfogyasztásnak, sőt!

Mindennap enni kenyeret
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kenyér sokak számára alapvető élelmiszer, de az utóbbi időben egyre inkább vitatottá vált a fogyasztása az egészségre gyakorolt hatásai miatt. Az EatingWell szakértői összegyűjtötték, hogy milyen pozitív és negatív következményei lehetnek annak, ha valaki napi szinten fogyasztja.

A napi kenyérfogyasztás hatásai

Pozitív hatások

  • A kenyér, különösen a teljes kiőrlésű és többmagvas változatok, magas rosttartalmuk révén támogatják az emésztést, és hozzájárulnak a bélrendszer egészségéhez is. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér 2 gramm rostot tartalmaz, ami elnyújtja a jóllakottság érzetét is - ide kattintva megtudhatod, hogy melyik kenyér támogatja leginkább a fogyást.
  • Jelentős mennyiségű vasat, B-vitaminokat, kalciumot, tiamint, mangánt és cinket is tartalmaz. Nem csak a rozs- vagy a teljes kiőrlésű, hanem a fehér kenyér is fontos forrása a folsavnak.
  • Gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amik energiát biztosítanak a szervezet számára.
  • Bár nem jelentős fehérjeforrás, mégsem elhanyagolható: egy szelet teljes kiőrlésű kenyér 4 gramm fehérjét tartalmaz, amivel hozzájárul a napi fehérjeszükséglet fedezéséhez - ezekben az élelmiszerekben van sok fehérje, kattints ide!
Minden nap enni kenyeret 1
Fotó: solidcolours / Getty Images Hungary

Negatív hatások

  • A benne lévő szénhidrát miatt hirtelen vércukorszint-emelkedést okozhat, különösen a fehér fajta, amely gyors felszívódású, finomított szénhidrátokból áll, és kevés benne a rost.
  • A magas rosttartalmú kenyerek fogyasztása puffadást, gázképződést és hasi görcsöket okozhat azoknál, akik nincsenek hozzászokva a magas rostbevitelhez. Ebben az esetben fokozatosan érdemes növelni a rostbevitelt.
  • Bár a kenyér gyors energiát biztosít, ha fogyasztása nem párosul fehérjével vagy egészséges, esszenciális zsírokkal, akkor hamar visszazuhanhat az energiaszint, ami fáradtsághoz vezethet.
  • Viszonylag magas kalóriatartalmú, és ha nagy mennyiségben kerül elfogyasztásra, hozzájárulhat a napi kalóriabevitel növekedéséhez, ami hosszú távon súlygyarapodáshoz vezethet.

Az USDA táplálkozási irányelve napi hat adag gabonafélét javasol felnőttek számára, ami javarészt teljes kiőrlésű gabonából áll. Egy adag nagyjából egy szelet kenyérnek felel meg, tehát általánosságban elmondható, hogyha valaki napi 2-4 szelet teljes kiőrlésű vagy más rostban gazdag gabonaféléből készült kenyeret fogyaszt, az elegendő mennyiségnek számít, de csak akkor, ha más gabonaféléket és szénhidrátforrásokat is beilleszt a kiegyensúlyozott étrendjébe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A kenyér napi szintű fogyasztása számos előnnyel járhat, beleértve a rost és egyéb tápanyagok bevitelét, ráadásul könnyen hozzáférhető energiával tölti fel a szervezetet. Ugyanakkor figyelmet kell fordítani a potenciális negatív hatásokra is, mint a vércukorszint emelkedése, a fáradtság és az elhízás.

A változatos étrend és a mértékletesség kulcsfontosságú az egészséges táplálkozásban, így a kenyér is helyet kaphat egy kiegyensúlyozott étrendben, ha kovászos, rozsos vagy teljes kiőrlésű fajtát választunk, amit különböző fehérjedús, esszenciális zsírokban gazdag ételekkel kombinálunk.

15 étel, ami észrevétlenül növeli az étvágyat: csak egyre éhesebb leszel utánuk

Az ételek között is akarnak olyan fajták, amik elfogyasztásukkal nemhogy csökkentenék, hanem növelik az étvágyat.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük