A tökéletes, friss, ropogós házi kenyér receptje: ehhez nem kell dagasztógép
Ünnepeld augusztus 20-át frissen sült házi kenyérrel! Ez a recept egyáltalán nem bonyolult.
![Házi kenyér receptje](https://kep.index.hu/1/0/2889/28895/288950/28895069_ab84bc64ae418cf9a26562126d64ebc2_wm.jpg)
Augusztus 20-a az új kenyér, az aratás befejezésének az ünnepe. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal dísze. Idézd fel a régi hagyományt, és süss házi kenyeret! Készíthetsz cipót, veknit, zsúrkenyeret, az ízlésedtől függően. A saját kenyérbe biztosan nem kerül térfogatnövelő és tartósítószer, és még másnap is friss, ropogós és foszlós lesz.
Házi kenyér recept
Hozzávalók
- 50 dkg liszt
- 3 dl víz
- 2.5 dkg élesztő
- 2 dkg vaj
- 2 evőkanál tej
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
Elkészítés:
Az élesztőt, a cukrot és egy deci langyos vizet keverj simára, majd adj hozzá kevés lisztet, és dolgozd krémesre. Takard le, amíg felfut, tehát jól megnő a térfogata, a teteje pedig habos lesz.
Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a liszttel, a megkelt élesztővel, a sóval és a maradék langyos vízzel. Alaposan dolgozd össze. Akkor jó, ha a tészta elválik a kezedtől és az edény falától.
A tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni bő egy óra alatt. Ezután a tésztát formázd meg tetszés szerint, és tedd olajjal kikent tepsire. A tetejét vágd be több helyen, kend le a tejjel, majd pihentesd még 15 percig. Melegítsd elő a sütőt, és süsd a kenyeret szép aranybarnára körülbelül 35 perc alatt.
Dagasztás nélkül is készíthetsz kenyeret. Jó, ha ismered ezt az alapreceptet.
Még több recept