A tökéletes, friss, ropogós házi kenyér receptje: ehhez nem kell dagasztógép
Ünnepeld augusztus 20-át frissen sült házi kenyérrel! Ez a recept egyáltalán nem bonyolult.

hazi-kenyer
Ez is érdekelhet

Tiltott szerelem a Szegedi Szabadtéri Játékokon (x)

Begyógyulnak a régi sebek? A nagy négyes keserédes történetében senki nem menekül a múltja elől (x)

„Azt mondták, örökre feküdni fog” (x)

A szabad gyöknek mindent szabad? (x)

Van, amiben nagyon rosszak a magyarok - az utolsó helyen állunk az EU-ban, és ez szomorú

beauty and style

Ez a hajszín lesz a tél kedvence: még ránézni is melengető érzés »

Alaposan kipucolja a méreganyagokat és megszépíti a bőrt ez a zöldturmix: jobban indul vele a tél »

Lakatos Márk bemutatta első férfi kollekcióját: az afro-kubai kultúra inspirálta »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Augusztus 20-a az új kenyér, az aratás befejezésének az ünnepe.  Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal dísze. Idézd fel a régi hagyományt, és süss házi kenyeret! Készíthetsz cipót, veknit, zsúrkenyeret, az ízlésedtől függően. A saját kenyérbe biztosan nem kerül térfogatnövelő és tartósítószer, és még másnap is friss, ropogós és foszlós lesz.  

Házi kenyér recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál tej
  • 2 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt, a cukrot és egy deci langyos vizet keverj simára, majd adj hozzá kevés lisztet, és dolgozd krémesre. Takard le, amíg felfut, tehát jól megnő a térfogata, a teteje pedig habos lesz. 
Olvaszd meg a vajat, majd keverd össze a liszttel, a megkelt élesztővel, a sóval és a maradék langyos vízzel. Alaposan dolgozd össze. Akkor jó, ha a tészta elválik a kezedtől és az edény falától. 


A tetejét lisztezd meg, takard le konyharuhával, és hagyd a duplájára nőni bő egy óra alatt. Ezután a tésztát formázd meg tetszés szerint, és tedd olajjal kikent tepsire. A tetejét vágd be több helyen, kend le a tejjel, majd pihentesd még 15 percig. Melegítsd elő a sütőt, és süsd a kenyeret szép aranybarnára körülbelül 35 perc alatt.
Dagasztás nélkül is készíthetsz kenyeret. Jó, ha ismered ezt az alapreceptet. 

Ezt is szeretjük