Mennyi folyadékot iszol?

A minimális szükséglet az egészségedért

A karikás szem, a gyakori fejfájás mögött gyakran a szervezet dehidratáltsága húzódik meg.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nincs nélküle élet, a víz lételemed, elválaszthatatlan vagy tőle. Az emberi test 60-65%-a víz - mely sejten belül, illetve azon kívül helyezkedik el. Nap mint nap hallhatod, mennyire fontos a folyadékpótlás, ám nem biztos, hogy tisztában vagy vele, pontosan mennyi vizet is érdemes fogyasztanod.

A minimális szükséglet az egészségedért

Az életkor előrehaladtával arányaiban egyre kevesebb vizet tartalékol a test. Míg az újszülöttek szervezete csaknem 80%-nyi vizet tartalmaz, addig a nyugdíjas évekre csupán 50% marad. A felnőtt emberi szervezetnek napi minimum 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Ezt közvetlen folyadékfelvétellel, illetve táplálékkal fedezheted.

Elsősorban szénsavmentes ásványvizet, illetve gyümölcsleveket érdemes fogyasztanod. Mivel a nyári hónapokban, illetve intenzív sportolás hatására többet izzadsz, ilyenkor még több folyadékot kell fogyasztanod: ez akár három liter feletti mennyiség is lehet.

Természetesen az sem jó, ha átesel a ló túlsó oldalára, és annyi vizet iszol, amennyi már nem esik jól. Így ugyanis véred felhígul, amivel szívedet intenzívebb munkára készteted. Figyelj tehát tested jelzéseire, és ne vidd túlzásba!

A víz szerepe a testben

  • Hatással van a vér sav-bázis egyensúlyára.
  • A kiegyensúlyozott belső hőmérsékletért felel.
  • Befolyásolja a tápanyagok felszívódását, szállítását.
  • A vér megfelelő ozmózisos nyomásáért, illetve a vérkeringésért felel.

Ami dehidratál

Nem mindegy, hogy milyen folyadékot fogyasztasz, bizonyos italok ugyanis kifejezetten dehidratálják a szervezetedet. Koffeintartalmából adódóan vizet von el a testtől a kávé, a fekete tea, az energiaital. Ugyanez vonatkozik az alkohol minden formájára: a röviditaloktól kezdve a borokon át a sörig. Szervezeted kiszáradása okozza például a másnaposság tüneteit is.

Méregteleníts!

Az elegendő folyadékbevitel segít a szervezet méregtelenítésében. Ha megnézed szakértőnkkel készült videónkat, egyéb hasznos tippeket is kaphatsz.

A folyadékhiány következményei

Talán nem úgy gondolsz az elégtelen folyadékfogyasztásra, mint valós veszélyre, pedig komoly következményekkel is járhat. Ha szervezeted dehidratálódik, előbb-utóbb kellemetlen panaszokkal szembesülsz majd.

Száraz bőr, karikás szem

Bőrödet nem csupán kívülről, belülről is táplálni kell. A tested víztartalmának mintegy 20%-a bőröd külső felületén, az úgynevezett stratum corneumban található. Amellett, hogy a bőrtípusodnak megfelelő krémet választod, oda kell figyelned a belső hidratálásra is. Ha nem veszel magadhoz elegendő folyadékot, bőröd kiszárad, kipirosodik, és az öregedés eső jelei is hamarabb mutatkoznak meg rajta.

Bár a karikás szem elsősorban az alacsony vérnyomás vagy a kialvatlanság jele, másra is utalhat. Ha vérkeringéseddel minden rendben, és épp nem vagy különösebben fáradt sem, érdemes odafigyelned a folyadékpótlásra. Tested dehidratáltsága is felelhet ugyanis a kellemetlen karikákért.

Fejfájás, fáradtság

Anyagcseréd lelassulhat, ha nem iszol napi 2-2,5 liter folyadékot. Ennek következtében a méreganyagok felhalmozódnak a testben, ami számos kellemetlen tünettel hívja fel magára a figyelmet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha mindennapjaidat rendszeresen fejfájás, gyakori fáradtság kíséri, a probléma hátterében a folyadékhiány is meghúzódhat. Fogyassz több szénsavmentes ásványvizet, így nemcsak az anyagcserét serkentheted, de a hiányzó ásványi anyagokat is pótolhatod.

Ezt is szeretjük