Mennyi folyadékot iszol?
A minimális szükséglet az egészségedért
A karikás szem, a gyakori fejfájás mögött gyakran a szervezet dehidratáltsága húzódik meg.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Nincs nélküle élet, a víz lételemed, elválaszthatatlan vagy tőle. Az emberi test 60-65%-a víz - mely sejten belül, illetve azon kívül helyezkedik el. Nap mint nap hallhatod, mennyire fontos a folyadékpótlás, ám nem biztos, hogy tisztában vagy vele, pontosan mennyi vizet is érdemes fogyasztanod.

A minimális szükséglet az egészségedért

Az életkor előrehaladtával arányaiban egyre kevesebb vizet tartalékol a test. Míg az újszülöttek szervezete csaknem 80%-nyi vizet tartalmaz, addig a nyugdíjas évekre csupán 50% marad. A felnőtt emberi szervezetnek napi minimum 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Ezt közvetlen folyadékfelvétellel, illetve táplálékkal fedezheted.

Elsősorban szénsavmentes ásványvizet, illetve gyümölcsleveket érdemes fogyasztanod. Mivel a nyári hónapokban, illetve intenzív sportolás hatására többet izzadsz, ilyenkor még több folyadékot kell fogyasztanod: ez akár három liter feletti mennyiség is lehet.

Természetesen az sem jó, ha átesel a ló túlsó oldalára, és annyi vizet iszol, amennyi már nem esik jól. Így ugyanis véred felhígul, amivel szívedet intenzívebb munkára készteted. Figyelj tehát tested jelzéseire, és ne vidd túlzásba!

A víz szerepe a testben

  • Hatással van a vér sav-bázis egyensúlyára.
  • A kiegyensúlyozott belső hőmérsékletért felel.
  • Befolyásolja a tápanyagok felszívódását, szállítását.
  • A vér megfelelő ozmózisos nyomásáért, illetve a vérkeringésért felel.

Ami dehidratál

Nem mindegy, hogy milyen folyadékot fogyasztasz, bizonyos italok ugyanis kifejezetten dehidratálják a szervezetedet. Koffeintartalmából adódóan vizet von el a testtől a kávé, a fekete tea, az energiaital. Ugyanez vonatkozik az alkohol minden formájára: a röviditaloktól kezdve a borokon át a sörig. Szervezeted kiszáradása okozza például a másnaposság tüneteit is.

Méregteleníts!

Az elegendő folyadékbevitel segít a szervezet méregtelenítésében. Ha megnézed szakértőnkkel készült videónkat, egyéb hasznos tippeket is kaphatsz.

A folyadékhiány következményei

Talán nem úgy gondolsz az elégtelen folyadékfogyasztásra, mint valós veszélyre, pedig komoly következményekkel is járhat. Ha szervezeted dehidratálódik, előbb-utóbb kellemetlen panaszokkal szembesülsz majd.

Száraz bőr, karikás szem

Bőrödet nem csupán kívülről, belülről is táplálni kell. A tested víztartalmának mintegy 20%-a bőröd külső felületén, az úgynevezett stratum corneumban található. Amellett, hogy a bőrtípusodnak megfelelő krémet választod, oda kell figyelned a belső hidratálásra is. Ha nem veszel magadhoz elegendő folyadékot, bőröd kiszárad, kipirosodik, és az öregedés eső jelei is hamarabb mutatkoznak meg rajta.

Bár a karikás szem elsősorban az alacsony vérnyomás vagy a kialvatlanság jele, másra is utalhat. Ha vérkeringéseddel minden rendben, és épp nem vagy különösebben fáradt sem, érdemes odafigyelned a folyadékpótlásra. Tested dehidratáltsága is felelhet ugyanis a kellemetlen karikákért.

Fejfájás, fáradtság

Anyagcseréd lelassulhat, ha nem iszol napi 2-2,5 liter folyadékot. Ennek következtében a méreganyagok felhalmozódnak a testben, ami számos kellemetlen tünettel hívja fel magára a figyelmet.

Ha mindennapjaidat rendszeresen fejfájás, gyakori fáradtság kíséri, a probléma hátterében a folyadékhiány is meghúzódhat. Fogyassz több szénsavmentes ásványvizet, így nemcsak az anyagcserét serkentheted, de a hiányzó ásványi anyagokat is pótolhatod.

Ezt is szeretjük