4 másnaposság elleni praktika
Az orvos válaszol
Macskajaj kínoz az előző esti vidám buli után? Használd az orvos által tanácsolt, bevált házi praktikákat!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Előfordulhat, hogy akkor is másnaposan ébredsz egy átmulatott éjszaka után, amikor egyáltalán nem akartad túlzásba vinni az italozást, és nem is érezted, hogy ez történt volna. Ez azért lehetséges, mert több körülmény befolyásolja, hogy milyen hatással van rád az elfogyasztott alkohol. A mennyiségen túl a másnaposság mértéke függ az egyéni adottságoktól - így például a májenzim-készletedtől. Akárhogy is, a másnapossággal járó kellemetlenségeket bizonyára szeretnéd mihamarabb enyhíteni.

A másnaposság kínzó tünetei

  • Fejfájás.
  • Hányinger, hányás.
  • Bevérzett szemek, kézremegés.
  • Szapora szívverés, térlátás zavara.
  • Ingerlékenység, zaj- és fényérzékenység.
  • Szájszárazság, szomjúságérzet, étvágytalanság.

Mi áll a háttérben?

Az alkohol okozta dehidratáció váltja ki a tünetek egy részét, további néhányat a lebomlásakor keletkezett méreganyagok, a többit pedig a gyomornyálkahártya irritációja.
Az sem mindegy, hogy mit ittál, mert a különböző italok nem ugyanolyan mértékben váltanak ki tüneteket másnap. A tiszta szesz, a fehér rum, a gin, a pálinka és a száraz fehérborok könnyebben kialudhatók. Vizsgálatok szerint azonban a likőrök, a konyak, a tequila, a whisky és a további színes italok súlyosabb jelekkel adják tudtodra, hogy nem tartottál mértéket.

A tünetek enyhítése

Ezt idd!

Ha nem jutottál el addig a bizonyos állapotig, amikor már nem marad meg benned semmi, akkor félig nyert ügyed van. Ilyenkor könnyebben tudod pótolni az elvesztett folyadékot, és a gyomrodért is sokat tehetsz. Válassz kedved szerint a szénsavmentes ásványvíz, a paradicsomlé vagy a narancslé közül, és kortyolgasd a nap folyamán. Kerüld a kávét és a fekete teát, nem tesznek jót a gyomrodnak - ráadásul koffeintartalmuk miatt tovább dehidratálják szervezetedet.

Gyógyító ételek

Egy tányér forró zöldség- vagy erőleves sokat javíthat az állapotodon: segít pótolni az éjszaka során elvesztett sót, illetve káliumot. A tojás jó hatással lesz a májadra, vegyületei ugyanis lebontják a szervezetedben felhalmozódott acetaldehidet. Ha azonban rántottát készítesz, a szalonnát inkább hagyd ki belőle - ne terheld nagyon a gyomrod.

Még több oxigént!

Egy több mint tíz éve végzett kutatás szerint gyorsabban múlnak el a másnaposság tünetei, ha nagyobb mennyiségű oxigénhez jutsz. Amikor a levegő oxigéntartalmát növelték 10%-kal, szinte csak feleannyian szenvedtek a tünetektől.
Ebből adódóan jót tehet a sportolás, hiszen ilyenkor felgyorsul a szívverésed, így több oxigént tud szállítani a véred. A vérkeringés és az anyagcsere serkentésével pedig a méregtelenítés folyamata is gyorsabban megy végbe.

Gyógyszeres megoldás

A szörnyű fejfájást enyhítheted fájdalomcsillapítóval, ahogy máskor is. Az aszpirin hatóanyagát azonban ilyenkor inkább kerüld, mert ingerelheti a gyomrodat. Igaz ugyan, hogy a paracetamolt tartalmazó fájdalomcsillapítók a májban bomlanak le, amit nem feltétlenül jó ilyenkor külön terhelni, de egy - maximum két - Panadollal már nem rontasz a helyzeten.

Ezt ne tedd!

Ne higgy a kutyaharapást szőrével kezdetű népi módszernek. Ha másnaposan ismét alkoholt iszol, csak elnyújtod vele a szenvedésed időtartamát, és a tüneteid is súlyosbodhatnak. Hasonló hiba a szaunázás másnaposan. Bár jogosan gondolod, hogy segítségével megszabadulhatsz a felhalmozódott méreganyagoktól, nem ajánlott. Az egyébként is tág erek ilyenkor még tovább tágulnak, ami életveszélyes állapothoz vezethet. Inkább egy hűvös szobában próbálj meg regenerálódni. Ha semmi sem segít, az idő biztosan enyhülést ad, a tüneteid egy nap alatt mindenképp elmúlnak.

Legközelebb okosabban!

Egy-két aranyszabály betartásával megelőzheted a bulizást követő szenvedést, vagy legalább elviselhetőbbé teheted azt. Mielőtt nekiindulnál az éjszakának, feltétlenül egyél valamit. Két alkoholos ital között néha kortyolgass el egy-egy pohár szénsavmentes ásványvizet, így elkerülheted a kiszáradást. Ne igyál meg rövid idő alatt nagyobb mennyiségű szeszes italt, tarts szüneteket. Ha teheted, maradj egy fajtánál, ne keverd a bort, a sört vagy a különböző pálinkákat.

OLVASD EL EZT IS!

fejfajas no kanape
  • alkohol
  • megelőzés

Ezeket tedd ma!

Ezt is szeretjük