Ezeket tedd ma!

Hogy holnap elkerüljön a macskajaj

Fejfájás, szédülés, erőtlenség? Pedig a szilveszter elképzelhetetlen pezsgő nélkül! Kerüld el a másnaposságot!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem kell feltétlenül lemondanod az alkoholról az évet lezáró bulin. A rettegett másnaposság ellen van ugyanis néhány megelőző praktika, mellyel garantáltan megúszhatod, hogy használhatatlan légy az új év első napján. Ha voltál már másnapos, valószínűleg nem vágysz rá még egyszer. De nem is kell, hogy újra előforduljon!

Tünetek

A macskajajnak számos rendkívül kellemetlen tünete lehet, melyekre jó, ha még előző este emlékezteted magad. Talán óvatosságra int, ha még egyszer utoljára számba veszed ezeket.

Fájó következmények

  • Fejfájás.
  • Émelygés.
  • Szomjúság.
  • Vörös szemek.
  • Szájszárazság.
  • Általános rosszkedv.

Igyál lassan!

Egyre meggyőzőbbek a bizonyítékok arra, hogy a másnaposság fő oka a hirtelen alkoholmegvonás. Az agysejtek élettanilag megváltoznak az alkohol hatására. Amikor ez az anyag eltűnik, mert a szervezet lebontotta, elvonási tünetek jelentkeznek mindaddig, míg a sejtek hozzá nem szoknak a nélküle való működéshez. Ehhez még csatlakozik az alkohol agyi erekre gyakorolt hatása - ezek jelentősen kitágulnak, attól függően, hogy mennyit iszol -, és az eredmény egy olyan nap, melyet legjobb gyorsan elfelejteni.

Igyál tehát lassan! Minél lassabban iszol, annál kevesebb alkohol jut az agyadba. Ennek a magyarázata egyszerű matematika: a szervezet egy bizonyos állandó sebességgel tudja az alkoholt lebontani, körülbelül harminc grammot óránként. Ha több időt hagysz az alkohol lebontására, akkor kevesebb jut el az agyba.

Ne legyen üres a gyomrod!

Régi, ám annál jobb tanács, hogy sose fogyassz alkoholt úgy, hogy előtte nem ettél rendesen. Az ivás csökkentése mellett valószínűleg ez a legjobb dolog, amit a másnaposság enyhítéséért tehetsz, ugyanis az étel lelassítja az alkohol felszívódását. Így pedig ugyanoda jutottunk, mint az előző tanácsnál: minél lassabban szívódik fel az alkohol, annál kevesebb jut el az agyba.

Hogy milyen ételt fogyasztasz, annak valójában nem sok jelentősége van, a lényeg az, hogy ne legyél éhes, mert az üres gyomor másnap megbosszulja magát. Nem muszáj teleenned magad, de azt azért tartsd szem előtt, hogy a húsfélék, a krumpli és más nehezebb ételek jobban felszívják az alkoholt, mint egy saláta.

Nem mindegy, mit iszol!

Ha ügyesen megválasztod, hogy milyen italt fogyasztasz, könnyedén elkerülheted a másnapi kellemetlenségeket. A valódi problémát az úgynevezett társalkoholok okozzák, melyek megtalálhatóak minden szeszesitalban. Egészen pontosan nem ismert, hogy ezek hogyan hatnak, de mennyiségük arányos az italozás után észlelt fájdalommal.
Bármilyen meglepő, a legveszélytelenebb alkoholfajta a vodka, a legveszélyesebb pedig a konyak, a whisky és a pezsgő minden fajtája. Az ezekben lévő etanol okozza magát a részegséget. A vörösbor szintén bűnös, de más okból: tiramint, egy hisztaminszerű anyagot tartalmaz, ami elviselhetetlen fejfájást tud okozni másnap.

Kerüld a pezsgő italokat!

Ez a tanács nem csak konkrétan a pezsgőre vonatkozik, hanem minden olyan szeszesitalra, ami pezseg.

Bármi, amiben buborék van, különösen veszélyes - a rumos kóla éppolyan ártalmas, mint a pezsgő, nem is beszélve a manapság divatos vodka-Redbull vagy whisky-Redbull kombinációkról. Azért veszélyesek különösen a szénsavas italok, mert a buborékok felgyorsítják az alkohol felszívódását. A máj próbálja megoldani a helyzetet, de nem képes rá, és az alkoholáradat beömlik a vérbe, amivel hatalmas károkat okozhat.

Cikkünk a Reader's Digest Szakorvosi tanácsadó - Házi gyógymódok című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

mobil no
  • megelőzés
  • a hosszú élet titka

Mit tegyél, ha 100 évig szeretnél élni?

Ezt is szeretjük