A 3 legbutább tévhit az alkoholról

Úgy gondolod, mindent tudsz már az alkoholról és annak hatásairól? Bemutatunk három olyan tényt, amivel talán még nem vagy tisztában.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hazánkban nagy hagyománya van a különböző szeszesitalok fogyasztásának. A statisztikák szerint a felnőtt lakosság éves szinten – abszolút alkoholtartalomban mérve – három liter italt fogyaszt el fejenként. Ez pedig jelentősen az európai átlag felett van. Annak ellenére, hogy sok sör, bor és rövid ital fogy Magyarországon, mégsem tudunk eleget az alkohol hatásairól. Bemutatunk most néhány gyakori tévhitet.

Terhesen tilos az alkoholfogyasztás

A terhesség alatti fokozott alkoholfogyasztás magzati alkoholszindrómát hozhat létre. A betegség – melynek leggyakoribb tünete az aránytalanul kicsit születési súly, a lapos arccsontok, a szellemi visszamaradottság, a szívfejlődési, valamint a csontváz-rendellenességek – kontinensünkön minden ötszázadik gyermeket érint. Mindez abban az esetben alakul ki, ha az anya rendszeresen és túlzott mennyiségben fogyaszt alkoholt.

Ugyanakkor nem szükséges a terhesség ideje alatt ragaszkodni a teljes absztinenciához. Amennyiben a várandósságod előtt is fogyasztottál alkoholt, a kilenc hónap alatt is megihatsz időnként egy-egy kisebb pohár bort vagy sört. A brit Nemzeti Egészségügyi és Klinikai Kiválósági Intézet – NICE – vizsgálatai alapján az óvatos alkoholfogyasztás nem károsítja a magzatot.

Ha tehát néha megkívánsz egy kis alkoholt, egy fél deciliter bor vagy egy deciliter sör még nyugodtan belefér, nem kell attól tartanod, hogy ezzel ártasz a babának. Ugyanakkor fontos tudnod, hogy az első három hónapban – amikor a legfontosabb szervek és szervrendszerek kialakulnak – tanácsos mellőznöd az alkoholfogyasztást. A harmadik hónap végére azonban a magzati fejlődés már túl van a jelentősebb mérföldköveken, így egyre csökken a vetélés, valamint a veleszületett fejlődési rendellenességek kialakulásának veszélye.

Főleg a rövid italok okoznak másnaposságot

Ha már voltál másnapos, pontosan tudod, hogy semmi mással nem téveszthető össze az a hasogató fejfájás, szédülés és hányinger, amit egy átmulatott éjszaka után tapasztalsz. A kellemetlen állapot a kiszáradásnak köszönhetően alakul ki.

A nagy mennyiségű alkohol ugyanis dehidratálja a szervezetedet, valamint kimeríti ásványianyag-készletét. Emellett az agyban lévő véredények kitágulhatnak – ami fejfájást okoz –, valamint véred túlzottan savassá válik, minek következtében émelyegsz.

Gyakori tévhit, hogy a másnaposságot elsősorban a röviditalok okozzák. Mindez abból a tényből adódik, hogy a tömény italok magasabb alkoholtartalommal bírnak, mint a sör vagy a bor. Ebből azonban nem érdemes messzemenő következtetéseket levonnod. Egy jó minőségű pálinka, esetleg whisky jóval kevesebb, a szervezetedre nézve mérgező vagy káros vegyületet tartalmaz, mint egy gyengébb minőségű sör- vagy a borfajta. Ennek köszönhetően pedig ha mértéktartóan fogyasztod a röviditalt, és az este során ragaszkodsz egy fajtához – melyet nem keversz se más tömény italokkal, se sörrel vagy borral –, könnyen elkerülheted a másnapot.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kutyaharapást szőrével

Népi megfigyeléseken alapszik, hogy a másnappal együtt járó kellemetlen fejfájást, szédülést és egyebeket leginkább egy újabb pohár – esetleg üveg – sör elfogyasztásával lehet elmulasztani.

Ez a megállapítás azonban nem állja meg teljesen a helyét, ha ugyanis újra alkoholtartalmú italt fogyasztasz, nem mulasztod el a másnapot, inkább csak elnyújtod. Ha a kellemetlen tünetek ellen alkoholt fogyasztasz, májad nehezebben bontja le az acetaldehid nevű vegyületet – mely a másnaposságért felelős –, így az hosszabb ideig fejti ki mérgező hatását a szervezetben. Mindezek miatt tehát merényletet követsz el egészséged ellen, és könnyen előfordulhat, hogy a fejfájós tünetek is felerősödnek.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük