A hónap 4 legjobb fehérbora, csajoknak

Izgalmas gyümölcsös vagy inkább édeskés ízekre vágysz? Nézz szét a következő fehérborok között - kifejezetten csajoknak ajánljuk.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Köveskáli Olaszrizling 2006 - Pálffy Pincészet

Az Olaszrizling a stájer borkereskedők segítségével került a Káli-medencébe, azóta ez a fő fajta ezen a vidéken.

Ezt a bort a fajta mellett a vulkanikus talaj, az egyedi mikroklíma és az érlelés teszi különlegessé.

A fahordós erjesztést követően hat hónapig érlelődött, majd további nyolc hónapos fahordós érlelés után került a palackba. Tartalmas, fajtajelleges száraz fehérbor, melynek ízében és illatában is erősen érződik a talaj gazdag ásványianyag-tartalma.

Ára: 1150 forint.*

A pincészetről

Pálffy Gyula feleségével, Beatrixszel vezeti pincészetüket a Káli-medencében, ahol a megélhetést évezredeken keresztül a szőlő és a borkészítés biztosította az itt élő embereknek. Családjuk már az 1700-as években Köveskálon élt, ahol szőlő- és bortermeléssel foglalkoztak. Már kisgyerekként kivették részüket a szőlőmunkából. Gyula 2001-ben szerzett középfokú borász és szőlőtermesztő képesítést.

Nagy hangsúlyt helyeznek az őshonos magyar szőlőfajtákból készült borok készítésére, és fontosnak tartják a vörösborok készítését is a borvidéken.

Egri Királyleányka 2008 - Thummerer Pince

Termőterülete Noszvaj, Kőkötő-dűlő, melynek talaja vulkanikus tufakőzettel kevert barna erdőségi talaj. Reduktív eljárással készült - érlelése során csak keveset érintkezett oxigénnel - a maradék széndioxid megőrzésével, minek köszönhetően rendkívül üde, friss ital. Tetszetős megjelenésű, halvány zöldessárga színű, illatában és zamatában is üde, gyümölcsös jellegű, lendületes, száraz fehérbor. Szép, élénk savakkal, kellemesen élvezhető maradék széndioxid-tartalommal rendelkezik.

Ára: 1500 forint.*

A pincészetről

A Thummerer Pince Egertől 12 kilométerre, Noszvajon található. Az Eger környéki borvidéken 80 hektár saját telepítésű szőlőterülettel rendelkező családi gazdaság 1984 óta foglalkozik szőlő- és bortermeléssel. Kiváló fekvésű területeken, remek szőlőfajtákkal, világszínvonalú technológiával, gondos pincemunkával készülnek és érlelődnek a Thummerer-borok a kétezer négyzetméteres, tufába vájt egykori uradalmi pincében, valamint a szintén tufába vájt, vadonatúj pincében. A pincészet alapítója, Thummerer Vilmos 1995-ben elnyerte az Év Bortermelője címet.

Sári Szekszárdi Fehér Cuvée 2007 - Bodri Pincészet

Chardonnay és Müller Thurgau szőlőfajták házasításával készült félszáraz fehérbor a délkeleti fekvésű Csötönyi-völgy termőterületről, melynek talaja löszös-agyagos. Reduktív módon, széndioxid hozzáadásával készült, melynek köszönhetően a bor friss, üde, könnyed, szép sav-cukor arányú, és igazán harmonikus. Egresre és a harmatos mezők illatára emlékeztet a pohárba kitöltve. Maradék cukrából adódóan elsősorban kezdő borisszáknak ajánlható ez a kedves bor.

Ára: 1188 forint.*

A pincészetről

A Bodri Pincészet Szekszárdon már öt generáció óta foglalkozik szőlőtermeléssel és borkészítéssel. Jelenleg 25 hektár termő szőlőterülettel rendelkeznek.

A Faluhely-dűlőben található 11 hektár, a szomszédos Gurovica-dűlőben szintén 11, emellett a Csötönyi-völgyben, a Gesztenyésben és az Iván-völgyben is vannak kisebb területeik. Alapkoncepciójuk egyszerű: kiváló szőlőből kiváló bort készíteni.

Polgár Chardonnay-Muskotály Cuvée 2007 - Polgár Pincészet

Száraz fehérbor a pincészet siklósi termőterületéről. Reduktív technológiával készült, üde, fiatalos, gyümölcsös fehérbor bodzavirágos, enyhén citromos illattal, mely szépen ötvözi a Chardonnay eleganciáját és az Ottonel muskotály báját. Baráti összejövetelek, tavaszi, nyári esték méltó társa.

Ára: 1350 forint.*

A pincészetről

Polgár Zoltán és felesége több mint húsz éve zárta palackba első Chardonnay és Hárslevelű borát, az akkor még kicsinyke saját szőlőtermésből. Az eltelt két évtized az útkeresés, a fejlesztés és a bővítés mellett a tradíciók mélységes tiszteletének szellemében telt el.

Mind a szőlőfajták kiválasztásánál és a szőlő művelésében, mind a borok készítésében a legfontosabb hagyományt - a természetes értékek megőrzését és az azokkal való harmonikus egyensúly megtartását - tartják szem előtt ma is az azóta tekintélyes családi vállalkozássá nőtt pincészetben.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció*Interneten fellelt, tájékoztató jellegű árak.
Cikkünk a Magyar Borok Évkönyve 2009 című könyv alapján készült.

A Magyar Borok Évkönyve sorozat hét évvel ezelőtt indult útjára, és azóta minden év novemberében megjelentetik.
Árvay János neves borász szerint ahhoz, hogy koncentrált, szép legyen a bor, hét fürtöt kell hagyni a tőkén. Bizonyára igaz ez a könyvre is, mostanra ugyanis kiforrt igazi arca, idénre vált igazán ideálissá a képi és a szakmai tartalom egyensúlya. Nagy erénye, hogy érthetően mondja el, mi található a palackban, és frappáns leírásokkal mutatja be a borokat. Nagy szerepe van ebben a Komlósi Amina főszerkesztő által vezetett lelkes csapatnak, akik megkóstolták a borok jó részét, és pontozás nélkül minősítették azokat.

Kiadja a Bond Age Kft.
Ára 6900 forint.
Ezt is szeretjük