Milyen szinten áll a sav-bázis háztartásod?

Teszteld most!

Lehet, hogy az acidózis téged is érint, bár a tünetek még nem mutatkoztak meg. Vedd észre időben!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy a testen belül zajló kémiai folyamatok zökkenőmentesen menjenek végbe, megfelelő közegre van szükség. A testmozgás elhanyagolása, valamint a zöldségek-gyümölcsök fogyasztásának mellőzése egyértelműen a savas irányba tolja el tested érzékeny belső egyensúlyát. Mindez idővel komoly egészségügyi problémákhoz vezet.

Bár elsavasodáson a köznyelvben többnyire a sav-bázis háztartás akut kisiklását értik, a természetgyógyászat a 20. század eleje óta árnyaltabban szemléli ezt a területet. Az emberi szervezet sav-bázis háztartásában összesen öt állapotot különböztetnek meg, melyekről bővebben olvashatsz cikkünkben.

Teszteld magad!
Ha érdekel, milyen szinten áll sav-bázis háztartásod, mennyire savasodott el a szervezeted, kattints, és töltsd ki tesztünket!

A test pufferrendszere a savak ellen

A test úgynevezett pufferrendszerekkel szabályozza azokat az ingadozásokat, melyek a vér optimális pH-értékének - 7,35 és 7,45 - szűk tartományán kívül esnek. A pufferrendszerek különböző biztonsági berendezések, melyek korrigálják a vér pH-értékét, megkötik a túl sok savat, illetve a túl sok bázist.

A vér pH-értéke mellett - melyre csak laborvizsgálat során derülhet fény - egy viszonylag egyszerű otthoni vizsgálattal is kiderülhet, milyen állapotban van a sav-bázis háztartásod.

A legfontosabb pufferrendszerek

  • Tüdő és máj.
  • Bélrendszer.
  • Csontrendszer.
  • Bőr és kötőszövet.

Ha például a vér már nem tudja önállóan semlegesíteni a savtartalmat, a csontokban lévő kalcium és foszfor bázikus hatása jelenthet megoldást a problémára. A csontrendszerből kivont anyagok segítik visszaállítani az egyensúlyt. Ám, ha túl sokáig tart ez a folyamat - vagyis általában a savas irányba tolódik el a vér pH-értéke -, a kompenzáló mechanizmus idővel csontritkuláshoz vezet.

A kötőszövet szerepe szintén lényeges a sav-bázis háztartás szempontjából. Nem csupán vizet köt meg, hanem a felesleges savakat is tárolja - abban az esetben, ha a test egyéb pufferrendszerei már teljes gőzzel működnek, ám a vér pH-értéke még nem megfelelő. Ilyenkor kell egy raktár, mégpedig ott, ahol a savak minél kevésbé zavarják a szervezetben zajló folyamatokat: a kötőszövetben, de az izomszövetben, a porcokban és az ízületekben is. Krónikus esetben azonban cellulitisz, illetve izommerevség alakulhat ki.

Mennyire savasodott el a szervezeted?

A sav-bázis háztartás egyensúlyban

A sav-bázis háztartás optimális állapotában a savak és a bázisok aránya kiegyensúlyozott a testben. Az élelmiszereknek és a test bomlástermékeinek köszönhetően felgyülemlett savakat semlegesítik a táplálékból származó bázikus elemek. Az esetleges átmeneti savasodás hamar megszűnik.

Látens túlsavasodás

Ha életmódodnak köszönhetően rendszeresen több savat viszel be szervezetedbe, mint semlegesítő bázist, tested egyensúlya a savas irányba tolódik. Ilyenkor a pufferrendszer aktivizálódik, és megpróbálja helyreállítani az egyensúlyt: megkezdi a csontállomány leépítését, és savtárolókat hoz létre a szövetekben.

Krónikus túlsavasodás

Ha hosszú éveken át savas életmódot folytatsz, testedben krónikus túlsavasodás alakulhat ki. Az állandó túlterhelés miatt kimerül szervezeted pufferrendszere, és egészségügyi panaszok lépnek fel. Csak a sav-bázis háztartás hosszú távú normalizálásával lehet segíteni a problémán.

Veszélyes savasítók

Nézd meg dietetikus szakértőnkkel készült interjúnkat, és tudd meg, mely táplálékok veszélyeztetik leginkább sav-bázis háztartásod egyensúlyát!

Akut túlsavasodás

Akut túlsavasodás esetén a szervezet sav-bázis háztartása kisiklott a savas irányba, és a vér pH-értéke 6,8 alatt van. Ilyenkor - utolsó kísérletként - a savak kilégzése a tüdőn keresztül heves be- és kilégzésben nyilvánul meg. Szerencsére a súlyos állapot nagyon ritka.

Akut bázisfölösleg - alkalózis

Az alkalózis az acidózis - vagyis a túlsavasodás - ellentéte. Ilyenkor a vér pH-értéke egyértelműen a bázikus tartományban van, 7,5 fölött. Az alkalózis igen ritka, ám éppoly veszélyes lehet, mint az elsavasodás.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Sav-bázis egyensúly testnek és léleknek című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük