A 3 legerősebb lúgosító étel, amiről nem is gondolnád
Savanyú, de nem savasít!
Ne az íz alapján akard eldönteni, lúgosítja-e a táplálék a szervezeted!
- A divatból merít önbizalmat a gyönyörű 50 feletti modell: nőiessége és csodás személyisége minden öltözékében tükröződik »
- Palvin Barbi a laza sikket kedveli: így öltöznek a modellek a szimpla hétköznapokban »
- Veszélyes szépségtrendek terjednek az interneten: ezeknek a kipróbálását senkinek sem javasoljuk »

- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
- A 47 éves Egerszegi Krisztina friss fotókon: ezzel foglalkozik ma az ötszörös olimpiai bajnok
A testfunkciókat kémiai folyamatok irányítják, melyeknek megfelelő környezetre, kedvező közegre van szükségük. Ezt a környezetet savak és bázisok képezik a maguk harmonikus összjátékában. Ha túl sok savasító táplálékot veszel magadhoz, miközben étrendedből hiányoznak a bázikus élelmiszerek, szervezeted egyensúlya felborul.
Nem szabad azonban pusztán az ételek íze alapján döntened arról, hogy egy adott élelmiszer savasít vagy lúgosít. Bizonyos savanyú táplálékok például kiváló bázisképzők.
Egy kis kémia
Az említett harmonikus összjáték természetesen nem mindenütt ugyanazt jelenti: például a verejték több savat tartalmaz, mint a nyál. Mindez arra utal, hogy a szervezetben zajló folyamatok rendkívül differenciáltak és összetettek.
Kémiai szemszögből nézve a savak pozitív töltésű hidrogénionok, a bázisok vagy lúgok pedig negatív töltésű csoportok, melyekben hidrogén- és oxigénion kötődik egymáshoz. Az, hogy egy táplálék savas vagy bázikus, a hidrogén- és a hidroxidionok számától függ. Ha a hidrogénionok vannak túlsúlyban, az élelmiszer savas, amennyiben a hidroxidionok, úgy bázikus, illetve lúgos.
A savanyú íz nem jelent savasító hatást
Az élelmiszer íze semmit nem árul el a sav-bázis háztartásra gyakorolt hatásáról. Vannak olyan savanyú ételek, melyek bázisképzők, míg az édes cukor savakat termel a szervezetben. Egyes gyümölcsök és a tejsavas erjesztésű zöldségek citromsavat, szalicilsavat vagy tejsavat tartalmaznak. Ízlelőbimbóid azt mondják: savanyú. Ennek azonban semmi köze a tápanyag-feldolgozáshoz.
Citrom
A citromot valószínűleg óvoda óta úgy ismered, mint az egyik legbiztosabb természetes C-vitamin-forrást. Ám emellett számos más előnyös tulajdonsággal is bír. Bár a szakértők szerint elsősorban a zöldségek fogyasztása ajánlott, ha lúgosítani szeretnéd a szervezetedet - és csak ezután a gyümölcsöké -, a sárga déligyümölcsöt bátran magadhoz veheted. Mivel viszonylag alacsony a cukortartalma, nem savasítja a szervezetedet. Fogyassz étkezés előtt egy fél órával frissen facsart citromlevet: segíti az emésztést, és megköti a felesleges zsírokat a szervezetben.
A legjobb lúgosítók
Nézd meg dietetikus szakértőnkkel készült videónkat, és ismerd meg a legjobb lúgosító táplálékokat!
Ecetes uborka
A nagyi kedvenc savanyúsága - jut eszedbe az ecetes uborkáról. A hétköznapi zöldség egészségügyi szempontból kiváló tulajdonságokkal bír. Az uborka, fogyaszd bár savanyúan, nyersen vagy saláta formájában, remekül lúgosítja a szervezeted. Az ecetes változata például bizonyos mértékig ellensúlyozza a húsfélék savasító hatását - ezért érdemes savanyú uborkát választanod az ebédhez. Az uborka magas káliumtartalmának köszönhetően serkenti a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segíti a vesék működését.
Savanyú káposzta
A savanyú káposzta nem csupán a téli hónapok egyik legmegbízhatóbb C-vitamin-forrása, de sav-bázis egyensúlyod szempontjából is hasznos táplálék. A káposzta erjedése során tejsav képződik, mely segít a bélflóra egyensúlyának megtartásában. Ásványi anyagokban és B12-vitaminban rendkívül gazdag. Folsavtartalmának köszönhetően csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét, de kismamáknak is ajánlott táplálék, hiszen segítségével a fejlődési rendellenességek is megelőzhetőek. A savanyú káposzta további előnye, hogy fogyaszthatod magában, de számos étel alapanyagaként is remekül funkcionál.

Kiadja Holló és Társa.
Ára 1832 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.
OLVASD EL EZT IS!

- megelőzés
- elsavasodás
Mennyire elsavasodott a szervezeted?

- rizs
- krumpli
3 kiló mínusz 7 nap alatt

- megelőzés
- elsavasodás