A 3 legerősebb lúgosító étel, amiről nem is gondolnád
Savanyú, de nem savasít!
Ne az íz alapján akard eldönteni, lúgosítja-e a táplálék a szervezeted!

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt 2018 fergeteges jazzkoncertjére a Sárik Péter Trióval! (x)

Nyerj luxuskozmetikumokat érett bőr számára, és búcsúzz el a ráncoktól a természet erejével! (x)

Nyerj utazókönyvet, és ismerd meg a világ legkevésbé ismert érdekességeit! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Gomba vagy baktérium? Nagyon is lehet érzékelni a különbséget, és máshogy is kell kezelni (x)

Ezreket spórolhatsz a vízszámlán: pénzt és energiát spórol ez a konyhai eszköz (x)

A legjobb szőrtelenítő módszer télen is: így lesz hetekig sima a bőröd (x)

Tökéletes alakot és egészséges testet ajándékozhatsz karácsonyra! Mutatjuk, hogyan (x)

Babapuha és fényes lesz a festett haj ezektől a tippektől: látható lesz a különbség (x)

beauty and style

Az egész arcát piros rúzzsal sminkelte ki: ez lett az eredménye »

Erre jó egy melltartó és egy ragasztópisztoly: 3 szuper ötletet mutatunk »

Esküvői dekorációk fenyőággal - Télies és romantikus »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A testfunkciókat kémiai folyamatok irányítják, melyeknek megfelelő környezetre, kedvező közegre van szükségük. Ezt a környezetet savak és bázisok képezik a maguk harmonikus összjátékában. Ha túl sok savasító táplálékot veszel magadhoz, miközben étrendedből hiányoznak a bázikus élelmiszerek, szervezeted egyensúlya felborul.

Nem szabad azonban pusztán az ételek íze alapján döntened arról, hogy egy adott élelmiszer savasít vagy lúgosít. Bizonyos savanyú táplálékok például kiváló bázisképzők.

Egy kis kémia

Az említett harmonikus összjáték természetesen nem mindenütt ugyanazt jelenti: például a verejték több savat tartalmaz, mint a nyál. Mindez arra utal, hogy a szervezetben zajló folyamatok rendkívül differenciáltak és összetettek.

Kémiai szemszögből nézve a savak pozitív töltésű hidrogénionok, a bázisok vagy lúgok pedig negatív töltésű csoportok, melyekben hidrogén- és oxigénion kötődik egymáshoz. Az, hogy egy táplálék savas vagy bázikus, a hidrogén- és a hidroxidionok számától függ. Ha a hidrogénionok vannak túlsúlyban, az élelmiszer savas, amennyiben a hidroxidionok, úgy bázikus, illetve lúgos.

A savanyú íz nem jelent savasító hatást

Az élelmiszer íze semmit nem árul el a sav-bázis háztartásra gyakorolt hatásáról. Vannak olyan savanyú ételek, melyek bázisképzők, míg az édes cukor savakat termel a szervezetben. Egyes gyümölcsök és a tejsavas erjesztésű zöldségek citromsavat, szalicilsavat vagy tejsavat tartalmaznak. Ízlelőbimbóid azt mondják: savanyú. Ennek azonban semmi köze a tápanyag-feldolgozáshoz.

Citrom

A citromot valószínűleg óvoda óta úgy ismered, mint az egyik legbiztosabb természetes C-vitamin-forrást. Ám emellett számos más előnyös tulajdonsággal is bír. Bár a szakértők szerint elsősorban a zöldségek fogyasztása ajánlott, ha lúgosítani szeretnéd a szervezetedet - és csak ezután a gyümölcsöké -, a sárga déligyümölcsöt bátran magadhoz veheted. Mivel viszonylag alacsony a cukortartalma, nem savasítja a szervezetedet. Fogyassz étkezés előtt egy fél órával frissen facsart citromlevet: segíti az emésztést, és megköti a felesleges zsírokat a szervezetben.

A legjobb lúgosítók

Nézd meg dietetikus szakértőnkkel készült videónkat, és ismerd meg a legjobb lúgosító táplálékokat!

Ecetes uborka

A nagyi kedvenc savanyúsága - jut eszedbe az ecetes uborkáról. A hétköznapi zöldség egészségügyi szempontból kiváló tulajdonságokkal bír. Az uborka, fogyaszd bár savanyúan, nyersen vagy saláta formájában, remekül lúgosítja a szervezeted. Az ecetes változata például bizonyos mértékig ellensúlyozza a húsfélék savasító hatását - ezért érdemes savanyú uborkát választanod az ebédhez. Az uborka magas káliumtartalmának köszönhetően serkenti a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segíti a vesék működését.

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta nem csupán a téli hónapok egyik legmegbízhatóbb C-vitamin-forrása, de sav-bázis egyensúlyod szempontjából is hasznos táplálék. A káposzta erjedése során tejsav képződik, mely segít a bélflóra egyensúlyának megtartásában. Ásványi anyagokban és B12-vitaminban rendkívül gazdag. Folsavtartalmának köszönhetően csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét, de kismamáknak is ajánlott táplálék, hiszen segítségével a fejlődési rendellenességek is megelőzhetőek. A savanyú káposzta további előnye, hogy fogyaszthatod magában, de számos étel alapanyagaként is remekül funkcionál.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Savtalanítás című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészségmegőrzés és a helyes táplálkozás. A savak és bázisok kiegyensúlyozott viszonya egészséget, életerőt és életörömöt eredményez - ezzel a tanácsadó könyvvel a savtalanítás igazi élvezet lesz. Önellenőrzéssel megtanulhatod felismerni a túlsavasodást, amit a nyolc napos táplálkozási program, továbbá a test és lélek kúrája ismét egyensúlyba hoz.

Kiadja Holló és Társa.
Ára 1832 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.

OLVASD EL EZT IS!

Blog.hu ajánló