A 3 legerősebb lúgosító étel, amiről nem is gondolnád

Savanyú, de nem savasít!

Ne az íz alapján akard eldönteni, lúgosítja-e a táplálék a szervezeted!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A testfunkciókat kémiai folyamatok irányítják, melyeknek megfelelő környezetre, kedvező közegre van szükségük. Ezt a környezetet savak és bázisok képezik a maguk harmonikus összjátékában. Ha túl sok savasító táplálékot veszel magadhoz, miközben étrendedből hiányoznak a bázikus élelmiszerek, szervezeted egyensúlya felborul.

Nem szabad azonban pusztán az ételek íze alapján döntened arról, hogy egy adott élelmiszer savasít vagy lúgosít. Bizonyos savanyú táplálékok például kiváló bázisképzők.

Egy kis kémia

Az említett harmonikus összjáték természetesen nem mindenütt ugyanazt jelenti: például a verejték több savat tartalmaz, mint a nyál. Mindez arra utal, hogy a szervezetben zajló folyamatok rendkívül differenciáltak és összetettek.

Kémiai szemszögből nézve a savak pozitív töltésű hidrogénionok, a bázisok vagy lúgok pedig negatív töltésű csoportok, melyekben hidrogén- és oxigénion kötődik egymáshoz. Az, hogy egy táplálék savas vagy bázikus, a hidrogén- és a hidroxidionok számától függ. Ha a hidrogénionok vannak túlsúlyban, az élelmiszer savas, amennyiben a hidroxidionok, úgy bázikus, illetve lúgos.

A savanyú íz nem jelent savasító hatást

Az élelmiszer íze semmit nem árul el a sav-bázis háztartásra gyakorolt hatásáról. Vannak olyan savanyú ételek, melyek bázisképzők, míg az édes cukor savakat termel a szervezetben. Egyes gyümölcsök és a tejsavas erjesztésű zöldségek citromsavat, szalicilsavat vagy tejsavat tartalmaznak. Ízlelőbimbóid azt mondják: savanyú. Ennek azonban semmi köze a tápanyag-feldolgozáshoz.

A 16 legjobb lúgosító táplálék

Nézegess képeket!

Elolvasom

Citrom

A citromot valószínűleg óvoda óta úgy ismered, mint az egyik legbiztosabb természetes C-vitamin-forrást. Ám emellett számos más előnyös tulajdonsággal is bír. Bár a szakértők szerint elsősorban a zöldségek fogyasztása ajánlott, ha lúgosítani szeretnéd a szervezetedet - és csak ezután a gyümölcsöké -, a sárga déligyümölcsöt bátran magadhoz veheted. Mivel viszonylag alacsony a cukortartalma, nem savasítja a szervezetedet. Fogyassz étkezés előtt egy fél órával frissen facsart citromlevet: segíti az emésztést, és megköti a felesleges zsírokat a szervezetben.

A legjobb lúgosítók

Nézd meg dietetikus szakértőnkkel készült videónkat, és ismerd meg a legjobb lúgosító táplálékokat!

Ecetes uborka

A nagyi kedvenc savanyúsága - jut eszedbe az ecetes uborkáról. A hétköznapi zöldség egészségügyi szempontból kiváló tulajdonságokkal bír. Az uborka, fogyaszd bár savanyúan, nyersen vagy saláta formájában, remekül lúgosítja a szervezeted. Az ecetes változata például bizonyos mértékig ellensúlyozza a húsfélék savasító hatását - ezért érdemes savanyú uborkát választanod az ebédhez. Az uborka magas káliumtartalmának köszönhetően serkenti a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segíti a vesék működését.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Savanyú káposzta

A savanyú káposzta nem csupán a téli hónapok egyik legmegbízhatóbb C-vitamin-forrása, de sav-bázis egyensúlyod szempontjából is hasznos táplálék. A káposzta erjedése során tejsav képződik, mely segít a bélflóra egyensúlyának megtartásában. Ásványi anyagokban és B12-vitaminban rendkívül gazdag. Folsavtartalmának köszönhetően csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét, de kismamáknak is ajánlott táplálék, hiszen segítségével a fejlődési rendellenességek is megelőzhetőek. A savanyú káposzta további előnye, hogy fogyaszthatod magában, de számos étel alapanyagaként is remekül funkcionál.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Savtalanítás című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészségmegőrzés és a helyes táplálkozás. A savak és bázisok kiegyensúlyozott viszonya egészséget, életerőt és életörömöt eredményez - ezzel a tanácsadó könyvvel a savtalanítás igazi élvezet lesz. Önellenőrzéssel megtanulhatod felismerni a túlsavasodást, amit a nyolc napos táplálkozási program, továbbá a test és lélek kúrája ismét egyensúlyba hoz.

Kiadja Holló és Társa.
Ára 1832 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük