A 4 leghatásosabb őszi lúgosító gyümölcs
Készülj a télre, vértezd fel magad a legerősebb őszi lúgosító gyümölcsökkel, és kerüld el a betegségeket!
Ősszel életedben fokozottan jelen vannak a szervezet sav-bázis egyensúlyát terhelő tényezők. A szennyezett környezet, a szénmonoxid és az egyre több tartósítószer alaposan igénybe veszi a keringési rendszert. Ilyenkor hajlamosabb lehetsz a depresszióra is, és könnyebben kialakulhatnak az elsavasodással is összefüggésbe hozható betegségek.
A puffadás, a túlsúly, az emésztési zavarok, a hajhullás, a bőrproblémák, valamint az asztmás tünetek megelőzésének egyik alapvető feltétele - a sok-sok vitamin mellett -, hogy testedben egészséges sav-bázis egyensúly legyen. Ha szorgalmasan fogyasztod a lúgosítást elősegítő gyümölcsöket, akkor könnyedén elérheted ezt az ideális állapotot, és a kórokozók sem tudnak majd megtelepedni a szervezetedben.
Füge
Az őszi hónapokban is termő füge frissen és szárítva egyaránt elősegítheti szervezeted sav-bázis egyensúlyának helyreállítását. Jótékony hatása nemcsak erőteljes lúgosító hatásában érvényesül - ennek az egzotikus gyümölcsnek számos, a szervezetre jótékony hatása is van. A tápértékét elsősorban magas káliumtartalmának köszönheti a gyümölcs, mely egyaránt elősegítheti a vér tisztulását és az emésztés működését.
A húsos füge légzőszervi megbetegedések esetében is kiváló orvosság, köptetőként is használják. Kifejezetten ajánlott fogyasztanod akkor, ha egyhangúan táplálkozol. A füge ugyanis fokozza a lassuló bélműködést, de közismert idegnyugtató és vérnyomáscsökkentő hatásáról is.
Banán
A tél közeledtével lassan eltűnnek a zöldség-gyümölcs részlegről a szebbnél szebb idényáruk. Szomorúságra azonban nincs ok, hiszen olyan klasszikus finomságok veszik át a nyári csemegék helyét, mint a banán. A közkedvelt déligyümölcs lúgosító hatása mellett számos formában támogatja szervezetedet. A banán magas kálium- és cukortartalma miatt segíti az izmok és az idegrendszer működését.
Sportolók és szellemi munkát végzők egyaránt szívesen fogyasztják, köszönhetően annak, hogy nem csak az izmok, de az agy működését is támogatja. Gyomorpanaszok, puffadás vagy székrekedés esetében is javasolt a banán fogyasztása, de magas rost-, kálium- és C-vitamin-tartalma szívedre és érrendszeredre is pozitívan hat. A banán hasznos még az ízületi problémák és a magas vérnyomás kezelésében is.
Citrom
A téma, vagyis az ideális lúgosító étrend szakértői szerint a gyümölcsök nagy mennyiségű fogyasztását - magas cukortartalmuk miatt - javasolt elkerülni, de legalábbis csökkenteni. A szabályt erősítő kivételek közé tartoznak a citrusfélék is. Ennek oka, hogy a citromnak például minimális a cukortartalma, és annak ellenére, hogy kémiailag alapvetően savas, a szervezetben lebomolva lúgosító hatású. Magas oxigéntartalmának köszönhetően megelőzi a mikroorganizmusok túlzott elszaporodását is.
A legjobb, ha étkezés előtt egy órával frissen facsarva fogyasztod a C-vitaminban is rendkívül gazdag gyümölcsöt. Hasonló élettani hatása van a szintén citrusfélékhez tartozó lime-nak, narancsnak, mangónak és a grépfrútnak is. Ezek a gyümölcsök igen magas C-vitamin-, karotin- és flavontartalommal rendelkeznek, gazdag rostmennyiségüknek köszönhetően emésztésedet is segítik, de a felesleges zsírok megkötésében is jelentős szerepet töltenek be.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Szőlő
Az őszi lúgosító gyümölcsök körképéből nem hiányozhat az évszak igazi klasszikusának számító szőlő sem. A magas energiatartalmú gyümölcsből lúgosító étrendedbe elsősorban a vöröset érdemes beiktatnod. A legintenzívebb hatást akkor érheted el, ha aszalt formájában - mazsolaként - fogyasztod el. A sav-bázis egyensúly helyreállítása mellett a szőlő - magas glükóztartalmának köszönhetően - szellemileg és fizikailag egyaránt felpörget. A bor alapanyagának fő összetevője a C- és B-vitamin, de emellett folsavat, biotint, káliumot, foszfort, kalciumot és cinket is tartalmaz.
OLVASD EL EZT IS!
- spenót
- táplálkozás
A 4 leghatékonyabb zöldség elsavasodás ellen
- gyógynövény
- grépfrút