A túlsavasodás okozta 3 legsúlyosabb betegség

A szervezet tartósan savas pH-ja komoly egészségügyi problémák kialakulásával áll összefüggésben, ezért figyelj oda, hogy ne savasodj el.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A testben szünet nélkül zajlanak a kémiai folyamatok. Ezek határozzák meg az anyagcserét, izmaid és idegeid tevékenységét, valamint a sejtek állandó és létfontosságú építési és lebontási műveleteit. Ahhoz azonban, hogy mindez tökéletesen menjen végbe, egyenletes környezetre van szükség.

Csak akkor zajlanak megfelelően ezek a folyamatok, ha a test nedveiben és a sejtek belsejében kiegyensúlyozott a savak és a lúgok aránya. Érdemes odafigyelned szervezeted sav-bázis egyensúlyára, mert a szakemberek véleménye szerint igen komoly betegségeket idézhet elő, ha a szervezet pH-értéke tartósan savas.

Az immunrendszer gyengülése

A krónikus túlsavasodás elősegíti szervezetedben a fehérjék lebontását. Ugyanakkor a vér fehérjetartalmú alkotórészeinek, például az immunglobulinoknak, illetve az antitesteknek a felépítése sem lesz megfelelő. Idült túlsavasodás esetén hiány keletkezik antitestekből. Mindez pedig csökkenti a szervezet ellenálló-képességét, és gyengíti az immunrendszert.

Emellett az enzimek működését szintén befolyásolja a krónikus túlsavasodás. Mindez azért lényeges, mert ezek a fehérjék serkentik a kémiai folyamatokat, szabályozzák a tápanyagok átalakítását és lebontását a szervezetben. Az enzimek és segítőik, a koenzimek zökkenőmentes működése tehát létfontosságú a szervezetben. Ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljanak, optimális pH-értékű környezetre van szükség.

A vér normális pH-értéke 7,35 és 7,45 között mozog, mely egy igen szűk intervallum, így könnyen eltolódhat. Ha a pH-érték hosszú időn át alacsonyabb 7,35-nél, az szervezeted ellenálló-képességét negatívan befolyásolja, gyengíti az immunrendszert, így az nem lesz képes ellenállni a kórokozók támadásának.

Daganatos betegségek

Az egészséges immunrendszer felismeri a szervezet védekezőképességének gyenge pontjait, és kijavítja őket. A rákos sejtek úgyszólván nem találnak helyet, nem tudnak megtelepedni, és nem képesek elkezdeni káros szaporodásukat. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy savas környezetben az immunrendszer nem tudja olyan hatékonyan pusztítani a rákos sejteket.

Bár a krónikus túlsavasodás biztosan nem egyedüli oka a rákos megbetegedésnek, ez is hozzájárul. A gyulladt, fekélyes gyomornyálkahártya miatt keletkezett és hosszútávon rákká fajuló gyomor-bél fekély esetén például biztosan van összefüggés.

Ha már kialakult a betegség, a megfelelő sav-bázis egyensúly az esetleges műtét, kemoterápia vagy sugárkezelés után is segítheti a lábadozást. Feltétlenül nagy hangsúlyt kell helyezni a gyógyszerekkel szétrombolt immunrendszer helyreállítására, a bélflóra felépítésére, és törekedni kell a test, a szellem és a lélek összhangjára, illetve a sav-bázis egyensúly elérésére.

Idegrendszeri problémák

A túlsavasodott szervezetben több adrenalin stresszhormon és tiroxin pajzsmirigyhormon választódik ki. Mivel ezek szabályozzák a vegetatív, vagyis akarattal nem befolyásolható idegrendszert, mely felkészíti a szervezetet a stresszhelyzetekre, mindkét hormon gyorsítóként hat. Fokozott termelődésük esetén idegesnek, nyugtalannak érezheted magad, és alvászavaraid alakulhatnak ki.

Ha tartósan nyugtalan vagy, rosszul alszol, és ingerlékenyebben viselkedsz a kelleténél, az hosszútávon kimerítheti a szervezeted. Amennyiben a szükséges pihenőidőszakokra nem kerül sor, az eredmény levertség, fáradékonyság, a teljesítő- és koncentrálóképesség romlása lehet. Ha azonban a sav-bázis háztartásod rendben van, elengedettebbnek és kiegyensúlyozottabbnak érzed magad.

Csontritkulás

A csontozat szervezeted legfontosabb ásványianyag- és bázisraktára. A tartós túlsavasodás kedvez a csontritkulásnak. Ha ugyanis a vér pH-értéke a savas irányba tolódik el, a szervezet a semlegesítő, lúgos foszfáttartalékokat, vagyis a csontokat csapolja meg.

Az egészséges szervezet körülbelül a 35. életévig szilárd mészvázat épít fel. Ezután már a stagnálás, illetve a leépülés következik. A lebomlást hormonok szabályozzák, ám a helytelen táplálkozás és a kevés mozgás felgyorsítja a folyamatot. Ha életed első három évtizedében kedvezőek - vagyis semlegesek, illetve lúgosak - voltak a stabil építés feltételei, ehhez a természetes folyamathoz elegendő csontanyag áll rendelkezésre. Ha azonban nem ez a helyzet, a felépítés időszaka nem hosszabbodik meg. Sőt, ami még rosszabb, a leépülés gyorsabban megy végbe. Épp ezért nem elég idős korban aggódnod a csontritkulás miatt, hiszen annak alapjait már fiatalabb korodban megteremtetted.

Mi a megoldás?

Ahhoz, hogy szervezeted pH-értéke savas irányból a lúgos felé tolódjon el, jobban oda kell figyelned a táplálkozásra. Fontos, hogy minél kevesebb húsfélét, ugyanakkor több gyümölcsöt fogyassz. Ezzel egy időben érdemes mérsékelned az alkoholfogyasztást, valamint lényeges, hogy minél több folyadékot - elsősorban ásványvizet - fogyassz. Az elsavasodás megelőzéséhez további hasznos tanácsokat olvashatsz itt.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Savtalanítás című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészségmegőrzés és a helyes táplálkozás. A savak és bázisok kiegyensúlyozott viszonya egészséget, életerőt és életörömöt eredményez - ezzel a tanácsadó könyvvel a savtalanítás igazi élvezet lesz. Önellenőrzéssel megtanulhatod felismerni a túlsavasodást, amit a nyolc napos táplálkozási program, továbbá a test és lélek kúrája ismét egyensúlyba hoz.

Kiadja Holló és Társa.
Ára 1832 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.
Ezt is szeretjük