A krónikus elsavasodás 4 jellemző betegsége

Az allergia, a migrén, de akár a rák kialakulása is kapcsolatban áll tested sav-bázis egyensúlyának felborulásával.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Tested biológiai égés következtében dolgozza fel a táplálékot, majd energiává alakítja azt. Az égés során víz, valamint széndioxid keletkezik. Ez utóbbi vizes környezetben szénsavvá alakul. Az anyagcsere-folyamatok következtében tehát savak képződnek. Ha étrended nem megfelelő, ez a folyamat egyre erőteljesebbé válik, és tested elsavasodik. Ha pedig szervezeted sav-bázis egyensúlya felborul, hajlamossá válsz különféle egészségügyi problémákra.

Sokszor nehéz felismerni fizikai jelek alapján a túlzott elsavasodást. A sav-bázis háztartás egyensúlyának zavarával kapcsolatos különböző kórképek elkerülhetőek, illetve szerencsés esetben gyógyíthatóak, ha még idejében változtatsz szokásaidon, és odafigyelsz a belső egyensúlyra.

Az allergia és a savak

Az allergia a szervezet megváltozott reakciója egy bizonyos anyagra. Miután tested már jócskán termelt antitesteket ellene, még érzékenyebbé válik ezzel az anyaggal szemben. Az allergiás reakciók lokálisan, egyetlen területre korlátozódva, de az egész testet érintve is felléphetnek. A szervezet elsavasodása az emésztőrendszer gyengülését, valamint súlyos esetben az aminosavak bontásának akadályozottságát és a fehérjeemésztés problémáját okozza. Mindennek következtében különféle allergiák alakulhatnak ki.

Tünetek

 • Pirosodás, duzzanat.
 • Viszketés, hasmenés.
 • Légszomj.

Daganatos megbetegedések

Bár a daganatos betegségek nem pusztán a szervezet elsavasodása következtében alakulnak ki, a probléma összefüggésbe hozható a pH-érték felborulásával is.

A rákos megbetegedés esetén a szervezet saját védekezőrendszere nem képes kordában tartani a rendellenesen működő sejteket – amelyek így korlátlanul szaporodnak, és tumoros elváltozásokat képezhetnek. Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet rák elleni védekezésében fontos szerepet játszó sejtek savas közegben nem működnek megfelelően. A sav-bázis egyensúlyban élő ember immunrendszere azonban legtöbbször elég aktív ahhoz, hogy akadálytalanul elvégezhesse sokrétű feladatát.

Csontritkulást eredményez

Hazánkban a betegség az ötven év feletti nők jelentős hányadát érinti. Ha szeretnéd elkerülni a problémát, nem elég a tünetek jelentkezésekor cselekedni, már most sokat tehetsz egészséged érdekében. A csontritkulás a mozgáshiány, az örökletes tényezők, a helytelen táplálkozás, valamint a krónikus túlsavasodás számlájára írható. A sav-bázis egyensúly hiánya esetén a csontképző sejtek, az osteoblastok kevésbé aktívak. Ennek ellensúlyozására a szervezet megpróbálja kiegyenlíteni a vér pH-értékét, minek következtében több ásványi anyagot von el a csontokból, hogy azt a vérbe juttassa.

Árulkodó jelek

 • Törékeny csontok.
 • Hátfájás.
 • Derékfájdalom.

Migrént okoz

A betegség okai többek között az öröklött tényezőkben, az alacsony fájdalomküszöbben, valamint a belső elválasztású mirigyek folyamatainak zavarában keresendőek. Mindezeket a tényezőket azonban súlyosbítja a szervezet sav-bázis egyensúlyának eltolódása. A migrénes roham alatt egy vagy több ütőér görcse következik be. Ezután pedig az ér kitágulása, illetve a környezetében lévő szövet megduzzadása léphet fel. A migrénes fájdalmat mindenképpen csökkentheti a test pH-értékének lúgos irányba történő eltolódása.

Tünetek

 • Rohamszerűen jelentkező heves, egyoldali fejfájás.
 • Rosszullét, hányás.
 • Látászavar.

Mi a teendő?

Nem mindegy, mit eszel!

A nyugati világ mai társadalmaiban a gyorsételekkel, a túlzott alkoholfogyasztással és a túl sok édességgel nem nehéz állandó túlsavasodásban szenvedni. Elsősorban a fokozott húsfogyasztás tehető felelőssé a sav-bázis egyensúly felborulásáért, de az alkohol, a kávé és a fekete tea, valamint a dohányzás is sokat ront a helyzeten. Épp ezért szerencsés, ha étrendedet úgy alakítod, hogy minél több zöldség és gyümölcs szerepeljen benne.

Ezek ugyanis lúgosítják a szervezetedet. Végül pedig ne feledkezz meg a napi minimum másfél liter folyadékról sem, melyet legjobb, ha ásványvíz formájában veszel magadhoz.

Mozogj!

Rendkívül fontos egészséged megőrzése szempontjából a rendszeres mozgás. Szinte mindegy, hogy milyen sportot választasz, ám a rendszeresség fontos. Legalább heti egy-két alkalommal mozogj kicsit. Ha bírod a meleget, szaunázhatsz is, hiszen az izzadással eltávolítod szervezetedből a méreganyagokat, a felgyülemlett savakat. A sport pedig serkenti vérkeringésedet, és erősíti immunrendszeredet.

Cikkünk Dr. Eva-Maria Kraske Savtalanítás című könyve alapján készült.

Ajánljuk neked ezt a könyvet, ha érdekel az egészségmegőrzés és a helyes táplálkozás. A savak és bázisok kiegyensúlyozott viszonya egészséget, életerőt és életörömöt eredményez - ezzel a tanácsadó könyvvel a savtalanítás igazi élvezet lesz. Önellenőrzéssel megtanulhatod felismerni a túlsavasodást, amit a nyolc napos táplálkozási program, továbbá a test és lélek kúrája ismét egyensúlyba hoz.

Kiadja Holló és Társa.
Ára 1832 forint.
A könyvről itt olvashatsz bővebben.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
 • légkondicionáló
 • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso nagy
 • gyógynövény
 • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük