Mennyi alkoholt iszol egy héten?
Ennyi lenne az egészségügyi határérték
Hasonlítsd össze a WHO ajánlását a saját alkoholfogyasztási szokásaiddal! Mi az eredmény?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Talán egy-egy vasárnap délelőtt - kicsit még kábultan az előző napi bulitól - eszedbe jut, vajon mennyi alkoholt is lenne szabad innod. Segítünk meghúzni a határokat: tudd meg, egészségügyi szempontból meddig mehetsz el.

Az egészségügyi határérték

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint - 20 év feletti felnőttek esetében - az elfogadható alkoholfogyasztás felső határa napi 40 g tiszta szesz.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ennyit kell naponta innod, sokkal inkább, hogy ennél többet ne fogyassz. Azt is érdemes észben tartanod, hogy jóval egészségesebb a hét során több alkalommal inni egy keveset, mint a szombati buliban mindent egyszerre pótolni.

Mennyit szabad?

A mértékletes alkoholfogyasztás a szebbik nem esetében körülbelül napi 2 dl bort vagy egy üveg sört jelent. Férfiaknál ez a mennyiség valamivel több: körülbelül a másfélszerese. Természetesen mindez egyéni különbségektől - testsúly, az anyagcsere gyorsasága - is függhet. Fontos, hogy soha ne fogyassz alkoholt éhgyomorra, csak étkezés közben, esetleg azt követően. Ez az ajánlott mennyiség még jót tesz a keringésnek, illetve szabadgyökellenes hatású is. Ugyanakkor fontos, hogy minden héten tarts két-három alkoholmentes napot.

Egészségügyi szempontból pozitív hatások

Szívvédő hatás

Elsősorban a vörösbor fogyasztása ajánlott, ha az alkohol keringésjavító hatását szeretnéd kihasználni. A benne található polifenolok és flavonoidok ugyanis megakadályozzák a koleszterin lerakódását az erek falán. Sőt, egyes kutatások szerint a vörösbor antioxidáns vegyületei rögtön a gyomorba kerülve akadályozzák például a vörös húsok káros vegyületeinek hatását.

Bőrszépítő sör

Bizonyára halottad már, hogy a sör külsőleg használva csillogóbbá teszi a hajat. Emellett azonban - köszönhetően a benne lévő B-vitaminoknak - a bőrödet is megszépíti. Ráadásul a sörben lévő pantoténsav - mely a B3-vitamin provitaminja - elősegíti a bőrsejtek anyagcseréjét. Ha szeretnéd kihasználni a sör egészségügyi szempontból pozitív tulajdonságait, kattints korábbi cikkünkre.

Ezt is szeretjük