Fejfájás, plusz kilók, emésztési problémák ellen: 8 csodás májvédő táplálék

A cékla, a fokhagyma és a máriatövis is erős májvédő hatással bír.

Májtisztító ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A felhas jobb oldali részében elhelyezkedő máj a szervezet anyagcsereközpontja, mely a méregtelenítésért felel. Koleszterint termel az epe előállításához, felelős a véralvadásért, tisztítja a vért. A máj a beérkező vérből baktériumokat, valamint olyan idegen anyagokat szűr ki, melyek a bélből szívódtak fel, és veszélyt jelenthetnek a szervezetre.

Még a kedvezőtlen körülményeket is viszonylag jól tűri, ám az olyan, hosszabb távú megpróbáltatások, mint az állandó gyógyszerszedés és a túlzott alkoholfogyasztás, nehezen visszafordítható károkat okozhatnak, ezért érdemes a máj egészségét tudatosan védeni.

Májtisztító táplálékok

A visszatérő fejfájás, az emésztési problémák és a szaporodó fölös kilók mind arra utalhatnak, hogy valami probléma merült fel szervezeted fő méregtelenítő szervével. A követező képeken mutatunk pár hétköznapi táplálékot, melyek rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz azért, hogy minél könnyebb dolga legyen anyagcseréd motorjának.

A reggeli órákban érdemes éhgyomorra - lehetőleg nyers állapotban - tojássárgáját fogyasztani. Epehólyag-összehúzódást, epeürülést eredményez, segítve ezáltal a máj méregtelenítő munkáját. Fontos, hogy megbízható forrásból származó tojást fogyassz, így elkerülhető a szalmonellafertőzés!
Fotó: Getty Images
Amellett, hogy a grépfrút magas C-vitamin- és antioxidánstartalmának köszönhetően is védi az egészséget, a benne lévő glutation vegyület a nehézfémek eltávolításában segít. Fogyassz napi egy grépfrútot, vagy csavard ki a levét, hígítsd vízzel, és így idd frissítőként!
Fotó: Getty Images
A fokhagymáról közismert vírus-, baktérium- és gombaölő hatása, de hatékonyan csökkenti a koleszterinszintet is, tehermentesítve ezáltal a májat, valamint a benne lévő enzimek serkentik a szerv működését. Erős aromája ellenére érdemes nyersen fogyasztani.
Fotó: Getty Images
A máriatövis talán a legismertebb májvédő növény. A benne lévő szilibinin nevű vegyület csökkenti azoknak az anyagoknak a hatását, melyek a májszövetek elhalását idézik elő. Tinktúra, tea vagy kapszula formájában fogyasztható.
Fotó: Getty Images
A cékla nemcsak vasban gazdag, de erős májtisztító hatással is bír: elősegíti a májban felhalmozódó zsír lebontását. Érdemes nyersen, céklalé vagy saláta formájában fogyasztani, de, ha csak teheted, biozöldséget válassz!
Fotó: Getty Images
A zöld tea nemcsak segít felébredni, de támogatja a máj méregtelenítő funkcióját is. Fogyasztása napi egy-két csészével ajánlott, kapszula formájában azonban érdemes vigyázni vele, mert a nagy dózisban bevitt polifenolokkal épp az ellenkező hatást érheted el.
Fotó: Getty Images
A kurkuma vagy indiai sáfrány rendszeres fogyasztása számos emésztési zavar és májbetegség esetén ajánlott. A benne lévő kurkumin nevű antioxidáns sejtregeneráló hatással bír.
Fotó: Getty Images
Az aranyvesszőfű teáját elsősorban vese- és májbántalmakra ajánlják. A gyulladáscsökkentő hatással is bíró teából érdemes heti néhány alkalommal fogyasztani egy csészével éhgyomorra.
Fotó: Getty Images

Prémium vitaminok szerves forrásából

Fedezd fel a BioTechUSA új, prémium étrendkiegészítőit, melyeket a természet által inspirált hatóanyagok gondos válogatásával alkottunk meg a szervezetünk optimális működésének támogatására. A funkcionális termékek tökéletesen kiegészítik egymást, így teljeskörű megoldást nyújtanak a legmagasabb szintű napi rutinhoz.   

Promóció

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük