Magyarország melyik részén laksz?
Ennyire egészséges csapvizet iszol
Ismerd meg, milyen kemikáliákat tartalmazhat a csapvíz az ország különböző pontjain.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A szervezet számára a leghasznosabb folyadék a víz, ami nélkülözhetetlen az élethez. Ennek legegyszerűbb forrása a csapvíz, ám a vízminőség szempontjából nem mindegy, hogy az ország mely részén laksz. Hazánkban 500 településen, több mint másfélmillió embert érintő probléma a nem megfelelő minőségű ivóvíz.

Dél-Dunántúl

A térség középső részén és Sellye környékén ammónium, Tab környékén nitrit mutatható ki a megengedett határérték fölött. Ezeket a szennyezőanyagok a műtrágyázás miatt kerültek a földbe, és az eddigi intézkedések miatt ma már jelentősen csökkent a fertőzött területek mértéke. A vegyületek nagy mennyiségben mérgek, rontják a vér oxigénszállító képességét.
Ha ezen a területen laksz, és a szádon, arcodon kékes árnyalat jelenik meg, lehet, hogy az ivóvízben található kemikáliák okozzák. A tünetek észlelésekor azonnal fordulj orvoshoz, a keringés pangása, az oxigénhiány halálos kimenetelű is lehet.

Dél-Alföld

Az ország ezen területén a legjellemzőbb az ammónium jelenléte a csapvízben, és az arzén mennyisége is sok településen kifogásolható. Ez a vegyület hazánk vizeinek első számú szennyezője, ami a Dél-Alföldön kiemelkedő problémát jelent - 150 települést érint.
Csongrád megye dél-keleti csücskében, Apátfalva környékén találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségű bórt a vízben. A ritka előfordulású elem a férfiak szaporító szerveiben fejti ki káros hatását. Ebben a térségben érdemes utánajárnod, hogy milyen lakhelyeden a víz, hogy megelőzd a problémákat.

Észak-Alföld

Mátészalka, Máriapócs, Törökszentmiklós, Tiszaföldvár körzetében a víz ammóniumszennyezettsége jelent problémát.

A színtelen, szagtalan mérgező arzén jelenléte Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egész középső részén, és Püspökladány környékén haladja meg a megengedett mértéket.

Hazánkban csak Jász-Nagykun-Szolnok megye déli csücskében van jelen együttesen nagyobb mennyiségben a bór és a fluorid a vízben - ami elsősorban a gyermekekre nézve jelent veszélyt. Nem kell azonban megijedned: igaz, több probléma is van az ivóvíz minőségével, de a területen komoly munka folyik az ivóvízminőség-javító program keretében, hogy ezeket megszüntessék.

Nyugat-Dunántúl

A szinte egyedüli problémát a Nyugat-Dunántúl vizeiben az arzén jelenléte okozza. Kőszeg, Csepreg, Körmend, Zalaegerszeg környékén mutattak ki a határértéket meghaladó mennyiségű toxikus anyagot. A mérgezésre kezdetben a fáradékonyság és a gyengeség utal. Az arzén felhalmozódását a szervezetedben a bőr elvékonyodása, valamint a körmökön megjelenő csíkok jelzik. Haj- és vizeletmintából tudják megállapítani, hogy mennyi arzén van jelen a szervezetedben.

Észak-Magyarország

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az ammónia mellett az arzén is problémát okoz: leginkább Encs és Felsőzsolca környékén. Poroszló és Lőrinci körzetében is a megengedettnél több arzént találtak az ivóvízben.
A szabályozás problémát jelent annak ellenére, hogy már 2009 óta meg kellene felelnünk az Európai Unió által szabott előírásoknak. Az önkormányzatok kötelesek ennek megfelelő ivóvizet biztosítani, csakhogy sokszor a 90%-os támogatottság mellett sincs elég pénzük a beruházásokra. Ha ebben a térségben élsz, fontos, hogy több ásványvizet fogyassz, mint csapvizet.

Mit tehetsz?

Amennyiben felmerül benned a gyanú, hogy otthonodban nem elég jó minőségű a víz, haladéktalanul járj utána!

Ha rozsdás a csapvíz, hívd ki a vízvezeték-szerelőt, ám ha úgy véled, nem házon belül van a hiba, és az ivóvíz gyanús színű, szagú vagy ízű, az ÁNTSZ regionális intézetét értesítsd.

Ha nem tapasztalsz kellemetlenséget, pusztán kíváncsi vagy rá, pontosan milyen minőségű csapvizet fogyasztasz, a helyi vízművekhez, illetve az ÁNTSZ-hez kell fordulnod. A helyi ivóvíz minőségére vonatkozó adatok nyilvánosak, a vízművek üzemeltetőjénél a csapvíz minőségéről szóló adatokat kérheted ki, míg az ÁNTSZ a víz egészségre gyakorolt hatásairól adhat felvilágosítást.

Cikkünk elkészítéséhez az alábbi forrásanyagokat használtuk fel.

Országos Környezetegészségügyi Intézet
Vezetékes ivóvizek arzéntartalma Magyarországon
Vezetékes ivóvizek bór- fluorid és nitrát-tartalma Magyarországon

OLVASD EL EZT IS!

gyerek anya
  • veszélyes adalékanyag
  • Egészség

Veszélyes és ártalmatlan adalékanyagok

Ezt is szeretjük