A legveszélyesebb adalékanyagok listája

Amiket mindenképp kerülj!

Légy tisztában vele, milyen élelmiszer-adalékokat érdemes kiiktatnod az étrendedből!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nap mint nap számos olyan élelmiszer kerül az asztalodra, mely adalékanyagokat tartalmaz. Ezek közül némelyek veszélyesek, míg mások ártalmatlanok. Nem megoldás, ha legyintesz rájuk, de az sem, ha idővel nem vagy hajlandó olyan élelmiszert fogyasztani, aminek címkéjén E-számot látsz. Cikkünkben azokat az adalékanyagokat mutatjuk be, melyek kimondottan kerülendők.

Mi szükség az E-számokra?

Sajnos nagyon sok minden van ezeknek az E betűvel jelölt vegyszereknek a listáján, ám az igazság az, hogy sok esetben nehezen boldogulnál nélkülük. Ha nem lennének adalékanyagok, mindig csak aznapra vásárolhatnál, kevés lenne a feldolgozott étel, egyes gyümölcsöket és zöldségeket csak a szezonban ehetnél. Valóban vannak veszélyes ételadalékok, ezekről azonban többnyire tudunk is. A bajt az okozza, hogy ennek ellenére is találkozhatsz velük, noha a legtöbb esetben határérték alatt. Tehát ez utóbbiakra érdemes odafigyelned, és, ha módodban áll, tartózkodj tőlük.

Miért éppen E?

A feldolgozott élelmiszerek csomagolásán az adalékokat E betűvel és egy kóddal jelölik. Ezt a jelzésrendszert a hajdani Európai Közösség még az 1960-as években dolgozta ki a kémiai elnevezések megértéséből származó nehézségek elkerülése érdekében.

A fogyasztó megfelelő tájékoztatása ugyanis megkívánja, hogy a felhasznált anyagok - közöttük az adalékanyagok is - fel legyenek tüntetve az élelmiszer csomagolásán.
Az Európai Közösség kezdetben négy élelmiszeradalék-csoportot állapított meg. A későbbiekben a lista egyre bővült, például az ízfokozók - E620-640 és E950-960 - családjával, melyek elnyomják az ízbeli hibákat.

Alapvető élelmiszeradalék-csoportok

  • Színezékek: E100-E199.
  • Tartósítószerek: E200-E299.
  • Antioxidánsok: E300-E399.
  • Emulgeálók, stabilizálók, sűrítők és zselésítők: E400-E499.

Veszélyes élelmiszer-adalékok

Az E100-tól E521-ig nagyon sok adalékanyag van, ami veszélyes is lehet az egészségedre nézve. Épp ezért kiemeltünk néhányat, mely fokozottan káros az emberi szervezetre.

A nitritek és nitrátok - E249-252

A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Ezenkívül jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben - salátában, spenótban, retekben - a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin karcinogén.

Kéndioxid és szulfitok - E220-228

Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása, a világos színű aszalványok gyártása.

Előszeretettel alkalmazzák a háztartások és vállalkozók is a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Ez a vegyületcsoport már kis koncentrációban is károsítja a központi idegrendszert, és erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.

Nátrium-glutamát - E621

A legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre. Mellékhatásként depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés jelentkezhet. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezethet. Emellett az sem mellékes, hogy a fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják.

Adalékanyagok és fogyás

Bizonyos élelmiszer-adalékanyagok túlzott fogyasztása a diétádat nehezítheti meg. He nem érted, miért nem sikerül lefogynod, nézd meg videónkat!

Aszpartám - E951

Folyamatos viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Az Európai Ramazzini Intézet - Bologna, Olaszország - 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető az összefüggés.

Ciklamát - E952

Az édesítőszerként használt ciklamát nevű ételadalék kromoszómakárosodást okozhat. Nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották, más országokban korlátozták használatát. Rendszeres fogyasztás mellett bőrirritációt és hasmenést is okoz. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít.

Szacharin - E954

A szacharint patkánykísérletek nyomán szintén összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával. Ezeket az eredményeket azonban más, állatokkal és emberekkel kapcsolatos tanulmányok nem tudták megerősíteni.

Ezt is szeretjük