Veszélyes és ártalmatlan adalékanyagok

Mit keress a címkén?

Ha szeretnéd megőrizni saját, valamint családod egészségét, figyelj oda vásárláskor!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az élelmiszerekhez a gyártás során hozzáadott adalékanyagok nem rendelkeznek nagy múlttal, ebből adódóan még nem ismertek pontosan a rendszeres fogyasztásukkal járó hosszú távú hatások.

Az azonban már tisztázott, hogy bizonyos adalékanyagok veszélytelenek, míg mások ártalmasak lehetnek egészségedre nézve.

Mennyire ártalmas?

Megpróbálhatod ugyan elkerülni az adalékanyagok szervezetedbe jutását, de teljes egészében erre ma már nincs sok esélyed. Többek között azért sem, mert sok anyagot bizonyos mennyiség alatt nem is kötelező feltüntetni a csomagoláson.
A fogyasztói társadalom élelmiszerigényeinek kielégítése több szempontból lehetetlen lenne nélkülük, így az eleve esélytelen elzárkózás helyett azzal teszed a legjobbat magadnak, ha megtanulsz okosan együtt élni velük. Szerencsére az ártalmas vegyületek csak bizonyos elfogyasztott mennyiség után okoznak egészségügyi problémát. Ennek ellenére nem árt, ha tisztában vagy az esetleges veszélyekkel.

Színezékek

Tartrazin - sárga veszély

Gyakran előforduló, citromsárga, szintetikus színezék a tartrazin - E102 -, mely nagyobb mennyiségben allergiás reakciókat, migrént, torz látást válthat ki.

Pudingok, marcipánok, rágógumik, különböző édességek színezéséhez használják. Gyermekek számára nem ajánlott, ezért bébiételek nem tartalmazzák, viszont az édességek által könnyen bekerülhet a gyerekek szervezetébe. Több országban betiltották, de az Európai Unió egyelőre engedélyezi.

Ajándékozz szakácskönyvet karácsonyra!

Egy könyvvel nem csak tárgyat ajándékozol, hanem élményt is. 

Mentes Anyu szakácskönyveiből készített ételek lehetőséget adnak új ízek felfedezésére és kipróbálására. Különleges étrendet követőknek, vagy kísérletezni vágyóknak a Mentes Anyu könyvcsomag tökéletes meglepetés lehet. 

Ha idén valami igazán hasznosat ajándékoznál az egészség jegyében, kattints ide. MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Promóció

Kurkumin - egészséges színezék

Ha az élelmiszer csomagolásán meglátod a kurkumin nevet vagy az E100-as jelölést, nyugodtan megvásárolhatod. A kurkumát évezredek óta használt indiai fűszerként ismerik, a kurkumin pedig a növény gyökeréből nyert sárga-narancssárga ételszínezék. Azon túl, hogy veszélytelen, csökkenti a koleszterinszintet és a gyulladásokat, sőt, antioxidánsnak számít. Lekvárok, margarinok, pástétomok, felvágottak, italok és a currypor színezésére alkalmazzák.

Tartósítószerek

Veszélyes kénszármazékok

A kén-dioxidot - E220 - és a szulfitokat - E220-E228 - régóta és széles körben alkalmazzák élelmiszerek tartósítására, mivel elpusztítják a mikroorganizmusokat. Amennyiben érzékeny vagy rájuk, a szulfitok fejfájást, rosszullétet, hasmenést, asztmarohamot vagy akár anyagcsere- és idegrendszeri zavarokat okozhatnak, ezenkívül bontják a B1-vitamint az élelmiszerekben.

A kén-dioxid azon kevés anyagok közé tartozik, melyek antiszeptikus, valamint íz-, zamat- és színalakító hatással is rendelkeznek egyben, ezért felhasználása nélkülözhetetlen a borászatban. A kén-dioxidot és a szulfitokat a borok mellett megtalálhatod a pezsgőkben, lekvárokban, szárított gyümölcsökben, valamint egyes kozmetikumokban.

Gombaölő szorbinsav

A szorbinsav - E200 - veszélytelen és hatásos, a természetben is megtalálható tartósítószer, ezért széles körű a felhasználtsága. Hatékony a különböző gombafajok elleni védelemben.

Előszeretettel kezelik vele a sajtok felületét, mert gátolja a penészgombák szaporodását anélkül, hogy befolyásolná az érlelési folyamatot vagy a termék aromáját.

Egészséges táplálkozás

Ha szeretnél minél egészségesebben táplálkozni, hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait a helyes étrenddel kapcsolatban.

Antioxidánsok

Rákkeltő butil-hidroxi-toluol

Antioxidánsokat nem csupán a zöldségek, gyümölcsök tartalmaznak, léteznek mesterséges antioxidánsok is, melyeket elsősorban a jobb eltarthatóság miatt adagolnak a élelmiszerekhez. Az élelmiszer színének, állagának vagy szagának elváltozását előzi meg a butil-hidroxi-toluol - E321. Bár a kísérletek szerint egyes rákfajták kialakulását gátolja, másokét elősegítheti, így számos országban betiltották. Használatát hazánkban csak néhány élelmiszertípusnál engedélyezik, ilyen a rágógumi.

Aszkorbinsav - egy kis hozzáadott egészség

Az aszkorbinsav - E300 - teljesen természetes antioxidáns, a C-vitamin kémiai változata. Gátolja az oxidálódást, például a gyümölcsök barnulását, így előszeretettel használják zöldség-, illetve gyümölcskonzervekhez, valamint gyümölcslevekhez. Előfordul, hogy kifejezetten a vitamintartalom növelése végett alkalmazzák. Ám ebben az esetben már nem minősül adalékanyagnak, ilyenkor élelmiszer-összetevőnek számít.

OLVASD EL EZT IS!

no kez
  • tünetek és betegségek
  • gerincbetegség

4 rejtett ok a szédülés mögött

Ezt is szeretjük