4 veszélyes étel, amiről nem is gondolnád

Ezeket ne add a gyereknek!

A boltokban számos egészségesnek hitt, mégis káros élelmiszert találhatsz. Tudd meg, mit ne tegyél csemetéd elé!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges táplálkozáshoz sajnos nem elég, ha egy ételről azt gondolod, hogy az egészséges. A mai, tartósítószerekkel dúsított és megbízhatatlan forrásból származó táplálékokkal teli világban minden egyes élelmiszer esetében érdemes utánajárnod, hogy valóban az kerül-e a családi asztalra, amit oda szántál.

A következőkben négy olyan ételt ismerhetsz meg, melyről eddig tévesen azt hihetted, hogy egészséges, és hozzájárul csemetéd megfelelő fejlődéséhez. Tudd meg, mit érdemes a jövőben kihagynod az étrendjéből!

Cukormentes cukorka - károsítja az emésztőrendszert

Sokan azt gondolják, hogy a cukormentes cukorka jó választás lehet, ha meg szeretnék akadályozni gyermekük túlzott cukorfogyasztását, ám az élvezettől nem szeretnék megfosztani. Ez azonban téves elgondolás, hiszen a vegyipar melléktermékeként létrehozott cukorkák az emésztőrendszer enzimjeit lebontó aszpartámot tartalmaznak, ami egyebek mellett káros hatással lehet lurkód gyomor- és bélműködésére is.

Számos kutatás során vizsgálták ezt az édesítőszert, melyek során rákkeltőnek is találták, vagyis jobb, ha nem kerül csemetéd szervezetébe. Ha mégsem szeretnéd tőle teljesen megvonni a cukrot, inkább adj neki természetes cukrokban gazdag gyümölcsöket.

Dzsem - a lekvár, ami sosem látott gyümölcsöt

Sok családban a reggeli szerves részét képezik a különféle ízesítésű dzsemek, de gondolkoztál már azon, hogy vajon miért lehet, hogy ezeknek a finomságoknak típustól függetlenül különösen hasonló az ízük? Az ok nem más, mint az, hogy ezek az ételkészítmények tele vannak mesterséges sűrítő- és állománymódosító anyagokkal, valamint színezékekkel, melyek amellett, hogy az ízen is érződnek, hiperaktivitást és allergiát okozhatnak.

Ráadásul ezek az esetek többségében soha nem láttak gyümölcsöt, legfeljebb csak nagyon keveset, netán mesterséges aromát. Éppen ezért dzsemek helyett inkább igazi házi főzésű lekvárt vagy lekvár néven forgalmazott finomságot tégy az asztalra, ha kicsit drágább is, mint a dzsemek.

Pulykamellsonka - szójafehérje, mint hús

A gyerekek többsége - így valószínűleg a te csemetéd is - imádja a pulykamellsonkát finom, lágy íze miatt. Mégis jobban teszed, ha a jövőben kiiktatod étrendjéből ezt a fajta húskészítményt, hiszen a pulykasonkák többsége szójafehérje, stabilizátorok, ízfokozók, bőrkepor és tartósítószerek hozzáadásával készül. Ennek oka elsősorban, hogy így olcsóbb előállítani, ám még így is viszonylag finom és közkedvelt termék kerül a piacra.

A hozzáadott szója azonban fitoösztrogéneket tartalmaz, ami negatívan befolyásolhatja gyermeked pajzsmirigyműködését, különösen, ha rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztja a terméket. Pulykasonka helyett tehát inkább csomagolj bio húsból készült felvágottas szendvicset a suliba, vagy szerezz be valódi parasztsonkát, illetve olyan felvágottakat, melyek nem juttatnak felesleges fitoösztrogéneket a szójának köszönhetően csemetéd szervezetébe.

Reggeli ital - italnak ital, de nem épp egészséges

A nap legfontosabb étkezése a növésben lévő gyermekek számára is a reggeli, ám az elfogyasztott ételek és italok mennyisége mellett a minőségre sem árt odafigyelned. Manapság egyre elterjedtebb a reggeli ital, hiszen olcsó, ám jó, ha tudod, hogy sokszor a kedvező ár mellé igen silány minőség társul.

Ezek a tejkészítménynek nevezett italok a különféle tejtermékek gyártása során keletkezett fölösleges anyagból készülnek, melyek az összes tápanyagot jelentő fehérjétől és zsírtól meg lettek fosztva.

Míg a valódi tej nagyjából 3,3% fehérjét tartalmaz, addig a reggeli italban ez mindössze 1% körül mozog, arról nem is beszélve, hogy kalcium is szinte alig van benne. Legnagyobb veszélye tehát, hogy miközben azt hiszed, hogy a legfontosabb tápanyagokhoz és vitaminokhoz is hozzájut csemetéd, ez nem történik meg, így vitaminhiány alakulhat ki. Biztos lehetsz benne, hogy jobban indul a napja, ha reggeli ital helyett igazi házi tejből készült kakaóval ébreszted.

Ezt is szeretjük