3 veszélyes adalékanyag, ami rombolja az egészséged

Az ételeket színesebbé varázsoló adalékanyagok árát nemcsak a pénztárnál fizeted meg.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sajnos a különböző adalékanyagok és mesterséges úton előállított összetevők elválaszthatatlan részét képezik a mindennapoknak. Legyen szó kozmetikumokról, élelmiszerekről, vegyszerekről vagy étrend-kiegészítőkről, komoly fejtörést okozna, ha csak és kizárólag természetes vagy természetazonos készítményekkel szeretnéd telepakolni a kosaradat és a hasad.

A szigorú, és - különösen az élelmiszerek esetében - a fogyasztók érdekeit maradéktalanul szem előtt tartó engedélyezési eljárás ellenére előfordulhat, hogy korábban betiltott vagy esetleg a mai napig vitatott hatású összetevők kerülnek a szervezetedbe.

Ezek az adalékanyagok kis mennyiségben - köszönhetően az alapos vizsgálatoknak - nem károsíthatják az egészséget. Ugyanakkor, ha az étrended hemzseg az E-számoktól, akkor jelentősen megnő az eshetőség arra, hogy a szervezetedben felhalmozódó mesterséges adalékanyagok komoly kihívások elé állítsák az immunrendszered.

Guargumi - E-412

Nincs három éve, hogy a hírekben napi szinten hallhattunk a guargumi nevű adalékanyagról. Az E-412-es számmal jelölt állagjavító azért került a vezető hírek közé, mert az alapanyagául szolgáló guarbab betakarításakor - vélhetően Indiában - dioxinnal szennyeződött. Ennek következtében számos élelmiszerbe is került a szennyezett, vízmegtartóként, kötőanyagként funkcionáló guargumiból.

Attól függetlenül, hogy a fenti eset nem mindennapos, a guargumi nem feltétlenül sorolható az egészséges összetevők közé. A mérgező guarbab magjából őrléssel készülő termék különösen káros anyagokat tartalmazhat, mivel tökéletes tisztítása gazdaságtalan. A guargumi esetében tehát nem önmagában az adalékanyag hatásai, hanem annak tisztasága vagy szennyezettsége miatt érdemes óvatosan, de legalábbis mértékkel bánni az E-412-es számot tartalmazó élelmiszerekkel.

A guargumit többek között majonézhez, ketchupokhoz, szószokhoz, tejtermékekhez, kakaóitalokhoz, üdítőkhöz, szörpökhöz, sonkákhoz, felvágottakhoz, lekvárokhoz, dzsemekhez, kenyerekhez, péksüteményekhez, kekszekhez használják.

Aszpartam - E-951

Néhány éve sokakat megrémisztettek az aszpartam egészségre káros hatásaival foglalkozó hírek. A nagy riadalom miatt az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet sajtóközleményben volt kénytelen megnyugtatni a kétségbeesett embereket, akik hittek azoknak a kutatási eredményeknek, melyekből kiindulva egyes újságcikkek azt állították, hogy az aszpartam elősegíti a nyirokszövet-daganat és a leukémia kialakulását. Ezt az állítást azóta sem erősítették meg, és az édesítőszerrel foglalkozó leírások sem tesznek említést az aszpartam ilyen jellegű hatásáról.

Több helyen is említik viszont a szintetikus édesítőszer egyéb mellékhatásait. Az aszpartamra érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. Az Amerikai Egyesült Államokban egyszer már betiltott, majd újra engedélyezett adalékanyag kimondottan kerülendő terhesség esetén, de a fenilalanin átalakítására képtelen embereknek - az úgynevezett fenilketonúriában szenvedőknek - is mellőzniük kell a fogyasztását. Egyes kutatások arra is rávilágítottak, hogy az édesítőszer éhségfokozó hatása miatt a diétázók éppen ellentétes hatást érnek el, és fogyás helyett a túlsúly gyarapodását generálják. A vegyület megtalálható szénsavas üdítőitalokban, gyümölcslevekben, jeges teában, fagylaltokban.

Tartrazin - E-102

Az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagnak tartott tartrazin többek között megtalálható a szörpökben, pezsgőtablettában, fűszerszószokban és a mustárokban is. Az ételeket citromsárgára, zöldre vagy barnára festő színezőanyaggal kapcsolatban elég aggasztó információ, hogy számos európai országban - közöttük Németországban, Svájcban és Ausztriában - korlátozták, illetve be is tiltották a használatát. A tartrazin az arra érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki, különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi rendellenesség vagy bőrtünet.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Számos tényező befolyásolja, hogy a különböző mesterséges adalékanyagok milyen hatással vannak az egészségedre. Ha olyan terméket vásárolsz, melyben a fenti összetevők szerepelnek, természetesen nem kell azonnal súlyos betegségekkel vagy egészségkárosodással számolnod. Életviteleddel és a mesterséges készítmények mellőzésével viszont sokat tehetsz annak érdekében, hogy fitt és kiegyensúlyozott legyél.

Ezt is szeretjük