A kereskedelmi forgalomba kerülő élelmiszerek esetében érdemes elkülöníteni a fogyaszthatósági határidőt és a minőségmegőrzési időtartamot, előbbi ugyanis a kifejezetten gyorsan romló élelmiszerekre vonatkozik, utóbbit pedig általában azoknál jelölik, melyek hosszabb ideig eltarthatóak.
A gyorsan romló élelmiszerek a fogyaszthatósági határidőn túl komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek - bizonyos italoknál is a lehető legszigorúbban kell ezt betartani -, akadnak azonban olyan hosszabban eltartható termékek is, amelyeket a lejárati, illetve minőségmegőrzési dátumon túl sem kell feltétlenül kidobni. Ilyenek a következők is, nézd meg a képeket!

A konzervek esetében a lejárati dátum általában elég hosszú időtartamot jelent, ehhez képest pedig néhány nap, sőt, akár egy hét sem feltétlenül számít, ez viszont csak akkor igaz, ha betartottad a tárolásra vonatkozó előírásokat, a konzervet hűvös, száraz helyen vagy hűtőben tartottad, nem nyitottad ki, emellett sérülés sem látható rajta, nem szivárog, és nem juthatott levegő a belsejébe.

Az olyan kemény sajtok, mint például a cheddar vagy a parmezán, kevéssel a lejárat után is fogyaszthatóak lehetnek, sőt, ahogy korábban írtunk róla, még akár akkor is, ha kismértékben megjelent rajtuk a penész, kellő ráhagyással ugyanis ezekről a típusokról levágható. Természetesen csak akkor fogyasztható a sajt, ha állaga, íze, szaga épp olyan, mint a lejárat előtt, és egyáltalán nem tűnik gyanúsnak.

Bár a kenyér kifejezetten a gyorsan romló élelmiszerek közé tartozik - a penész például igen hamar megjelenhet rajta, ráadásul esetében már az eltávolítás sem segít -, ez nem igaz arra az esetre, ha lefagyasztod, mely lényeges mértékben megnövelheti eltarthatóságát, azonban csak akkor, ha a fagyasztás friss állapotában történik meg.

Ha már fagyasztott élelmiszerekről van szó: mivel ezek igen sokáig eltarthatóak, sokan hajlamosak is megfeledkezni arról, hogy van lejárati dátumuk, ha pedig észreveszik azt, megijednek, és már dobják is ki a terméket. Holott itt sem igazán számít egy-két plusz nap, sőt, akár még hét sem. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a hosszas fagyasztás az ízélményt már ronthatja.

A tojás örök vitatéma az eltarthatóság tekintetében, hűtőben való tárolás nélkül például nagyon gyorsan megromlik, más esetben azonban kitolható a fogyaszthatósági időtartama. Általánosságban elmondható, hogy fontos figyelni a lejárati dátumot, de ha pár nappal vagy egy-két héttel kicsúsztál ebből, még nem biztos, hogy ki kell dobni a tojást. Ha kíváncsi vagy további információra a témában, például arra, hogyan állapítsd meg, ha romlott a tojás, kattints ide!

A száraztészták nem romlanak meg olyan gyorsan - az ok nyilvánvalóan épp szárított mivoltuk -, így ezeknél sem számít, ha kicsivel a lejárati időn túl fogyasztanád el őket. Nagyon fontos azonban, hogy bízz az érzékszerveidben, ebben az esetben éppúgy, mint bármely más említett élelmiszernél. Bár a dátum sokszor csak iránymutatás, egyértelműen intő jel, ha az ételnek furcsa szaga és íze van, megváltozott az állaga, a színe, a formája. Ebben az esetben tehát igaz a jó tanács: ha bármivel kapcsolatban úgy érzed, egy kicsit is gyanús, hagyatkozz a megérzéseidre, és semmiképpen se fogyaszd el.
Megállíthatatlan hízást okoz!
Képeken mutatunk hét ételt, amiben túl sok van ebből az anyagból, így jobb, ha nem veszed meg őket, ha ez is szerepel az összetevők között.
Megállíthatatlan hízást okoz: képeken 7 étel, amiben túl sok van ebből az anyagból
Nézegess képeket!
Elolvasom