Ez a 8 legegészségtelenebb étel a világon: így helyettesítsd őket, hogy ne hiányozzanak

Ezeket az egészségtelen ételeket jobb elkerülni, szerencsére könnyen helyettesíthetőek.

Legegészségtelenebb ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai rohanó világban sokan az egyszerű, gyors megoldásokat választják, ami az étkezés terén az egészség rovására mehet. Az élelmiszerboltok polcain számos feldolgozott, mesterséges adalékokkal teli termék sorakozik, amelyek ugyan finomak, hosszú távon károsíthatják egészséget.

A legegészségtelenebb ételek

Az alábbiakban megtudhatod, melyek a legkárosabb ételek az egészségre nézve. Noha ökölszabály, hogy gyakorlatilag mértékkel bármit ehet az ember, ezeket mégis érdemes inkább elkerülni, vagy minimalizálni a mindennapok étrendjében. Ehhez mankóként javaslatokat is találsz arra, hogy milyen alternatívákkal helyettesítheted őket, hogy ne hiányozzanak az életedből.

Legegészségtelenebb ételek 1
Fotó: sergeyryzhov / Getty Images Hungary

Feldolgozott húsok

A feldolgozott húsok, mint a bacon, virsli és párizsi, rengeteg sót, telített zsírt és tartósítószert tartalmazhatnak. A kutatások szerint ezek az ételek növelik a szívbetegségek és a rák kockázatát. Az ilyen húsokat általában gyenge minőségű alapanyagokból, maradékokból készítik, ami tovább rontja tápértéküket.

Helyettük válassz friss húsokat, mint például a csirkemell vagy a hal. Aki nem tud lemondani a felvágottakról, az inkább válasszon sonkát vagy tarját, illetve olyan húskészítményeket, amiknek magas a hústartalma.

Toast kenyér

A fehér toast kenyér finomított lisztből készül, amelyből eltávolítják a rostokat és a tápanyagokat, így gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami súlygyarapodáshoz és inzulinrezisztenciához vezethet, nem beszélve arról, hogy az érrendszert is megterheli ez a folyamat.

Helyette válassz teljes kiőrlésű vagy rozskenyeret, amelyek több rostot és tápanyagot tartalmaznak, így lassabban emelik meg a vércukorszintet, és hosszabb ideig tartó jóllakottságérzést biztosítanak.

Legegészségtelenebb ételek 2
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

Burgonyachips

A chips telített zsírt, sót és mesterséges adalékanyagokat tartalmaz, ami hozzájárulhat az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz és a szívbetegségekhez, és károsítja az ereket is.

Helyette próbálj meg otthon sütni zöldségchipseket, például édesburgonyából vagy répából, amit olívaolajjal és fűszerekkel ízesíthetsz. Ez nemcsak finomabb, de sokkal egészségesebb is.

Feldolgozott sajtok (sajtkrém, ömlesztett sajt)

A feldolgozott sajtok gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű foszfátot, sót és mesterséges anyagokat, amelyek hosszú távon csontritkuláshoz és szívbetegségekhez vezethetnek. Gyártásuk során emulgeálószereket használnak arra, hogy elérjék a megfelelő textúrát - erről bővebben nyilatkozott egy élelmiszermérnök a Díványnak. Ezek az emulgeálószerek ugyan alapvetően ártalmatlanok, viszont nem feltétlenül hatnak kedvezően a bélrendszerre, és egy átfogó kutatásban összefüggést találtak a fogyasztásuk és egyes daganatok kialakulása között.

A cikk az ajánló után folytatódik

A gomba ellenes plusz

Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Promóció

Válaszd inkább a friss sajtokat, mint a mozzarella, feta vagy ricotta, amelyek kevesebb adalékanyagot tartalmaznak, és egészségesebb alternatívát jelentenek.

Fánkok

A fánkok tele vannak finomított cukorral, liszttel és egészségtelen zsírokkal, amelyek gyorsan megemelik a vércukorszintet, majd hirtelen zuhanást okoznak, így hamarosan újra éhesnek érzed magad, ebben a folyamatban az érfalak is károsodnak.

Készíts inkább házi muffinokat, ahol teljes kiőrlésű lisztet, kevesebb cukrot és egészséges zsiradékokat (például avokádóolajat) használhatsz, de akár korpával is dúsíthatod.

Tartósított sütemények

Az üzletekben kapható tartós, előrecsomagolt sütemények nem ritkán tele vannak tartósítószerekkel, állományjavítókkal és mesterséges anyagokkal, hogy hónapokig, vagy akár évekig eltarthatók legyenek. Ezek a sütemények a magas tartósítószer-tartalmuk miatt hosszú távon egészségkárosítók is lehetnek.

Legegészségtelenebb ételek 3
Fotó: loopulacrum / Getty Images Hungary

Készítsd el otthon te magad a süteményeket! Az ilyen desszertek nemcsak frissek, de az összetevőket is te választod meg, így elkerülheted a felesleges adalékanyagokat. A házias édességek receptjeit itt találod.

Mirelit pizza

A fagyasztott pizzákban gyakran rossz minőségű alapanyagokat használnak, például feldolgozott felvágottakat és sajtokat, amelyek nagy mennyiségű sót és zsírt tartalmaznak.

Készíts el te magad a pizzát otthon! Használj teljes kiőrlésű lisztet, friss paradicsomszószt és valódi sajtokat hozzá. Így nemcsak finomabb lesz az étel, de az egészségedre is jobban vigyázol. Nem beszélve arról, hogy sok esetben olcsóbb is a házi verzió a boltinál. 

Gumicukor

A gumicukrok szinte teljesen mesterséges anyagokból készülnek, és nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, ami károsítja a fogakat, és hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Legegészségtelenebb ételek 4
Fotó: deepblue4you / Getty Images Hungary

Ezért ha édességre vágysz, próbálj meg friss gyümölcsöket vagy házi készítésű gyümölcsszeleteket fogyasztani, amelyek természetes cukrot és rostokat tartalmaznak, így nemcsak finomak, hanem egészségesek is. De házilag is elkészítheted a gumicukrot, ehhez receptet itt találsz.

Az egészséges életmód alapja a tudatos étkezés. A feldolgozott, magas cukor- és zsírtartalmú ételek helyett válassz teljes értékű, friss alapanyagokat. Nem kell lemondanod a finomságokról, csak találj egészségesebb alternatívákat, amelyek nemcsak táplálóbbak, hanem hosszú távon az egészséget is támogatják.

Erősen hizlalnak, növelik az étvágyat: mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása nemcsak nagyon egészségtelen, hanem még erősen hizlaló is.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük