Zsírraktározásra ösztönzik a testet, gátolják a fogyást: 16 magas glikémiás indexű étel, amit érdemes kerülni

A magas glikémiás indexű ételek fogyasztása erősen mérsékelendő fogyókúra alatt, aminek komoly okai vannak.

GettyImages-1351891999

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A glikémiás index azt mutatja meg, hogy egy adott ételben lévő szénhidrát mennyi idő alatt szívódik fel. Ez nem azt jelenti, hogy az alacsony glikémiás indexű ételeknek alacsonyabb lenne a szénhidráttartalmuk, csupán annyit, hogy lassan felszívódó karbohidrátokat tartalmaznak, míg a másik típus pedig gyorsan felszívódóakat. 

Régebben sokan úgy gondolták, hogy csak cukorbetegség esetén javasolt odafigyelni az ételek ezen értékére, pedig a fogyókúra során is ugyanolyan fontos ez.

A glikémiás index és a zsírraktározás

A fentebb felsorolt tulajdonságok nem magyarázzák feltétlenül, miért érdemes kerülni a magas glikémiás indexű ételeket. A legfőbb oka, hogy ahogy növekszik a felszívódás sebessége, épp olyan gyorsan emelkedik meg a vércukorszint is. Ez a nagy különbség az egyszerű és az összetett szénhidrátok között, ha valaki gyakran fogyaszt az előző fajtából, azzal az inzulinrezisztencia, a diabétesz kialakulását kockáztatja.

GettyImages-1323483726

Fogyás szempontjából mindenképpen érdemes redukálni, kerülni a magas glikémiás indexű ételeket. Egy 2002-es kutatás szerint a szervezetet zsírraktározásra ösztönzik, és fogyasztásuk és az elhízás között is szoros kapcsolatot találtak a 2015-ben publikált tanulmányban. Korábbi cikkünkben is részleteztük a Harvard Egyetem vizsgálatát, melyben azt fejtik ki, hogy ezek az ételek lassítják az anyagcserét, túlzó fogyasztásukkal növelik a zsírlerakódás mértékét, és a hirtelen vércukorszint-emelkedés pedig farkaséhséghez, falási rohamokhoz vezet.

Mi a glikémiás index?

A GI, azaz glikémiás index számításakor a vércukorszint emelkedését nézik a szakértők egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, ahol a 100 a tiszta glükózt jelenti, a 0 pedig olyan élelmiszert, ami egyáltalán nem tartalmaz cukrot. Magas glikémiás indexűnek akkor számít egy élelmiszer, ha 70 fölé emelkedik az érték, ami nagyban függ attól, hogy hogyan dolgozzák fel, és az is befolyásolja, hogy hogyan reagál rá az illető szervezete. Szakértők szerint a mérték a legfontosabb, és az egyensúly megteremtése az alacsony glikémiás indexű ételek között. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Magas glikémiás indexű ételek

Egy étel glikémiás indexét növelheti, ha minél kisebbre őrölik, ami valahol teljesen logikusan következik abból, hogy kis méretükből adódóan könnyebben bontja le őket a szervezet, és gyorsabban szívódnak fel. Bizonyos élelmiszerek pedig alapvetően a magas glikémiás indexűek közé tartoznak, ezek közül soroltunk fel néhányat.

GettyImages-1348161328
 • Szőlőcukor, azaz glükóz.
 • Méz.
 • Gabonapehely.
 • Rizspehely.
 • Kukoricapehely.
 • Puffasztott rizs.
 • Extrudált kenyerek.
 • Péksütemények.
 • Édességek.
 • Fehér kenyér és egyes teljes kiőrlésű fajták is, amik legalább 50%-ban búzafinomlisztet tartalmaznak, sok boltban kapható teljes kiőrlésű kenyérnek mondott termék ilyen.
 • Fehér rizs.
 • Krumpli, akár sütőben sütött, akár olajban.
 • Konzervgyümölcsök.
 • Ananász.
 • Görögdinnye.

Ugyan nem minden élelmiszert rangsoroltak a glikémiás indexük szerint, a legtöbb megtalálható a Syndey Egyetem és az Oregon State Egyetem listáiban.

10 alacsony glikémiás indexű étel

Nem dobják meg hirtelen a vércukorszintet, így nem növelik az étvágyat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük