Nem csoda, hogy utálod a kelbimbót! Íme, a tudományos magyarázat

Ezeréves kérdést válaszoltak meg a kutatók. Ezért nem tudsz megbarátkozni a kelbimbóval.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szakértők szerint több okod is lehet rá, hogy nem szereted a kelbimbót. Egyfelől, ha kifinomultabb az ízérzékelésed, valószínűleg túl keserűnek érzed. A kutatók pedig arra jöttek rá, hogy ez az íz veszélyt jelez a szervezet számára, és beindítja az immunrendszert.

Másfelől az is könnyen lehet, hogy allergiás vagy erre a magas cukortartalmú káposztafélére.

A keserű íz figyelmeztető

A tudósok csak nemrég fedezték fel, hogy az ízérzékelésért felelős receptorok nem csupán a nyelven, hanem az orrban és az arcüregben is megtalálhatóak. Ezeknek az íz meghatározása mellett fontos szerepük van a szervezetet nap mint nap érő fertőzések leküzdésében is. Az emberek egyharmada rendelkezik egy speciális keserűségreceptorral, melynek feladata az immunválasz aktiválása.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói kísérletük során azt vizsgálták, hogyan működnek az orrban és az arcüregben található receptorok. Laboratóriumi körülmények között hozták létre a sejteket, és tesztelték, hogy milyen szerepet játszanak a fertőzések kezdeti szakaszában. Egy általános baktériummal kísérletezve megfigyelték, hogy a keserűségreceptorok aktiválódnak a kórokozó jelenlétekor. Ennek köszönhetően a csillók - az orrüregben található apró szőrszálak - megpróbálják kisöpörni a betolakodókat a szervezetből. A védekezés részeként nitrogén-oxid képződik, amely elpusztítja az utóbbiakat.

Rákellenes zöldségek

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha nem szereted a kelbimbót, erős az immunrendszered?

A kutatók véleménye szerint azok, akik keserűnek érzik a kelbimbót, érzékeny receptorokkal rendelkeznek, ami egyes fertőzések ellen nagyobb védelmet jelent. A szakértők úgy vélik, hogy ez a felfedezés egy újfajta gyógyszer létrehozásához is jó alapot adhat. Jelenleg egyfajta keserű ízt tartalmazó orrcseppel kísérleteznek, mellyel az immunrendszer működését lehetne aktivizálni.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szuperízlelő vagy?

Azok, akiknek az átlagnál sokkal több ízlelőbimbójuk van, úgynevezett szuperízlelők. Az emberek egyharmadának a normálisnak számító kétezerhez képest tízezer vagy több ízlelőbimbója van. Ők valószínűleg nem szeretik a kelbimbót, brokkolit és a káposztát, azok keserű íze miatt.

Könnyen kiderítheted, hogy kicsit válogatós, illetve szuperízlelő vagy-e. Ehhez nem kell más, csak egy kis kék ételfesték és egy darab kartonlap. Vágj ki egy ujjbegynyi kört a lapból, majd a színezékkel cseppents kettőt a nyelvedre, és nyomd a kartonhoz. Mivel az ízlelőbimbók kidudorodnak a nyelvedből, nem veszik fel az festéket. Ha a papírlapon 35-nél több világosabb foltot számolsz, akkor te is a szuperízlelők közé tartozol.

Gyógynövények A-tól Z-ig

Kattints az alábbi dobozra, ha szeretnél többet tudni egyes gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök egészségügyi hatásairól!

Kelbimbó-allergia?

A test kezdeti allergiás reakciójához is tartozhat, ha nem szeretsz valamit. Lehetséges, hogy az adott élelmiszer nagy mennyiségben problémát okoz a szervezetednek, ezért az ily módon próbál védekezni ellene. Az allergia tünetei változatosak: megmutatkozhat viszketés, izzadás, kiütés, orrfolyás, fejfájás, hasi fájdalom, vérnyomás változás, hidegrázás vagy puffadás formájában is.

Fruktóz-intolerancia

A kelbimbó a felfúvódást okozó zöldségek közé tartozik, de a túlzott gázképződés a fruktóz-intolerancia jele is lehet. Ebben a káposztafélében ugyanis fruktán, több fruktózmolekulát tartalmazó láncmolekula van. A nagy mennyiségű természetes cukor lebontása pedig sokak szervezetének gondot jelent. Ha hasonlóan reagálsz a hagymára, fokhagymára, brokkolira, mézre, almára vagy körtére is, akkor lehet, hogy fruktózfelszívódási zavarban szenvedsz. Fordulj szakemberhez, egy egyszerű kilégzési teszttel kiderítheted az okot.

Ezt is szeretjük