Nem csoda, hogy utálod a kelbimbót! Íme, a tudományos magyarázat
Ezeréves kérdést válaszoltak meg a kutatók. Ezért nem tudsz megbarátkozni a kelbimbóval.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szakértők szerint több okod is lehet rá, hogy nem szereted a kelbimbót. Egyfelől, ha kifinomultabb az ízérzékelésed, valószínűleg túl keserűnek érzed. A kutatók pedig arra jöttek rá, hogy ez az íz veszélyt jelez a szervezet számára, és beindítja az immunrendszert.

Másfelől az is könnyen lehet, hogy allergiás vagy erre a magas cukortartalmú káposztafélére.

A keserű íz figyelmeztető

A tudósok csak nemrég fedezték fel, hogy az ízérzékelésért felelős receptorok nem csupán a nyelven, hanem az orrban és az arcüregben is megtalálhatóak. Ezeknek az íz meghatározása mellett fontos szerepük van a szervezetet nap mint nap érő fertőzések leküzdésében is. Az emberek egyharmada rendelkezik egy speciális keserűségreceptorral, melynek feladata az immunválasz aktiválása.

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói kísérletük során azt vizsgálták, hogyan működnek az orrban és az arcüregben található receptorok. Laboratóriumi körülmények között hozták létre a sejteket, és tesztelték, hogy milyen szerepet játszanak a fertőzések kezdeti szakaszában. Egy általános baktériummal kísérletezve megfigyelték, hogy a keserűségreceptorok aktiválódnak a kórokozó jelenlétekor. Ennek köszönhetően a csillók - az orrüregben található apró szőrszálak - megpróbálják kisöpörni a betolakodókat a szervezetből. A védekezés részeként nitrogén-oxid képződik, amely elpusztítja az utóbbiakat.

Ha nem szereted a kelbimbót, erős az immunrendszered?

A kutatók véleménye szerint azok, akik keserűnek érzik a kelbimbót, érzékeny receptorokkal rendelkeznek, ami egyes fertőzések ellen nagyobb védelmet jelent. A szakértők úgy vélik, hogy ez a felfedezés egy újfajta gyógyszer létrehozásához is jó alapot adhat. Jelenleg egyfajta keserű ízt tartalmazó orrcseppel kísérleteznek, mellyel az immunrendszer működését lehetne aktivizálni.

Szuperízlelő vagy?

Azok, akiknek az átlagnál sokkal több ízlelőbimbójuk van, úgynevezett szuperízlelők. Az emberek egyharmadának a normálisnak számító kétezerhez képest tízezer vagy több ízlelőbimbója van. Ők valószínűleg nem szeretik a kelbimbót, brokkolit és a káposztát, azok keserű íze miatt.

Könnyen kiderítheted, hogy kicsit válogatós, illetve szuperízlelő vagy-e. Ehhez nem kell más, csak egy kis kék ételfesték és egy darab kartonlap. Vágj ki egy ujjbegynyi kört a lapból, majd a színezékkel cseppents kettőt a nyelvedre, és nyomd a kartonhoz. Mivel az ízlelőbimbók kidudorodnak a nyelvedből, nem veszik fel az festéket. Ha a papírlapon 35-nél több világosabb foltot számolsz, akkor te is a szuperízlelők közé tartozol.

Gyógynövények A-tól Z-ig

Kattints az alábbi dobozra, ha szeretnél többet tudni egyes gyógynövények, zöldségek, gyümölcsök egészségügyi hatásairól!

Kelbimbó-allergia?

A test kezdeti allergiás reakciójához is tartozhat, ha nem szeretsz valamit. Lehetséges, hogy az adott élelmiszer nagy mennyiségben problémát okoz a szervezetednek, ezért az ily módon próbál védekezni ellene. Az allergia tünetei változatosak: megmutatkozhat viszketés, izzadás, kiütés, orrfolyás, fejfájás, hasi fájdalom, vérnyomás változás, hidegrázás vagy puffadás formájában is.

Fruktóz-intolerancia

A kelbimbó a felfúvódást okozó zöldségek közé tartozik, de a túlzott gázképződés a fruktóz-intolerancia jele is lehet. Ebben a káposztafélében ugyanis fruktán, több fruktózmolekulát tartalmazó láncmolekula van. A nagy mennyiségű természetes cukor lebontása pedig sokak szervezetének gondot jelent. Ha hasonlóan reagálsz a hagymára, fokhagymára, brokkolira, mézre, almára vagy körtére is, akkor lehet, hogy fruktózfelszívódási zavarban szenvedsz. Fordulj szakemberhez, egy egyszerű kilégzési teszttel kiderítheted az okot.

Ezt is szeretjük