Elbutulás és rák ellen is érdemes szedni: tudtál erről a fontos vitaminról?

A K-vitaminról túl keveset tudnak az emberek.

Elbutulás és rák ellen is érdemes szedni: tudtál erről a fontos vitaminról?

A K-vitamin olyan speciális adalék, amelyből ugyan kis mennyiségre van szüksége a szervezetnek, ám az nélkülözhetetlen a működése számára. Ennek a vitaminnak nagyon fontos szerepe van a véralvadásban és a csontok megerősítésében.

Az orvosok a sejtnövekedésre, különösen az idegsejtek megerősítésére gyakorolt hatását emelik ki, tehát az agy megfelelő működéséhez is elengedhetetlen. Jelenleg is folynak klinikai kísérletek, melyek kiemelkedő szerepet tulajdonítanak a K-vitaminnak a krónikus-degeneratív betegségek, mint például a szenilitás, Alzheimer-kór, demencia és időskori elbutulás megelőzésében. A K-vitamin a rák elleni küzdelem terén is hatékony vegyületet jelent, különösen a tüdő-, prosztata-, vastagbél- és mellrák vonatkozásában pozitívak a kutatási eredmények.

Hiányára utaló jelek

Hiányáról árulkodhat az, hogy egy kicsi sebed is nehezen gyógyul be, gyakran vérzik az orrod, vagy egy apró horzsolás is kékesfekete nyomot hagy a bőrödön. Bár kapható a gyógyszertárakban is, célszerű és hatékony természetes módon pótolni, ezért mutatjuk is azokat az élelmiszereket, amelyek bőségesen tartalmazzák ezt az értékes anyagot.

Egy felnőtt férfi napi K-vitamin-szükséglete 120, egy nőé 90 mikrogramm. Fogyasztásánál arra vigyázz, hogy ez egy zsírban oldódó vitamin, tehát egészséges olajok is szükségesek a felszívódásához, emellett túladagolása is lehetséges. Ha kapszula, tabletta formájában szeded, erre nagyon vigyázz.

Az uborkából már 10 dekagramm fogyasztása is fedezi a napi K-vitamin-szükségletet. Ötféle enzim van benne, továbbá egy zeaxantin nevű növényi vegyület, ami erős antioxidáns. Emellett tartalmaz folsavat is, káliumot, kalciumot és magnéziumot is, melyek a vérnyomásra is jótékony hatással vannak. A magas víztartalommal és élelmi rostokkal bőven ellátott kígyóuborka áldás az emésztőrendszernek, különleges enzimjei pedig felveszik a harcot a szervezetben felhalmozódott toxinok és szabad gyökök ellen.

A kivi a legmagasabb K-vitamin-tartalommal bíró gyümölcs, már két kisebb darab fogyasztása fedezi a napi szükségletet. A benne található K-vitamin leginkább a véralvadásra van jó hatással. Külön érdeme az, hogy tápanyagokban igen gazdag, de kalóriában szegény, tehát a diétának és az egészségtudatosabb táplálkozásnak is remek kiegészítője. A kivi rostokkal és káliummal is tele van, ami kedvező a szív működésének, megemelkedett C-vitamin-tartalma pedig hatékony antioxidánsként funkcionál.

A fűszerek és a szárított gyógynövények állandó használatával növelheted a K-vitamin szintjét a szervezetedben. A paprika, chili, curry és Cayenne-bors emellett tartalmaz sok E- és C-vitamint is. A petrezselyem, bazsalikom, majoránna, kakukkfű és oregánó nemcsak ízletesebbé teszik a mindennapjaidat, de tápanyagokban is igen gazdagok. Rendszeres használatuk jótékony hatással van a teljes emésztőrendszerre.

A spenót tartalmazza a legtöbb K-vitamint, egy kisebb adagban 900 milligramm van. Nemcsak vitaminokkal, hanem ásványi sókkal és nyomelemekkel is tele van, ezért élettani jelentősége kiemelkedő. A benne található különféle flavonoidok és antioxidánsok fontos szerepet töltenek be a rákmegelőzésben, illetve immunerősítőként is szolgálnak. Az emésztőrendszered is hálás lesz, ha spenótot fogyasztasz, mert a máj, epe és vese működését is aktívan elősegíti ez a zöldség. Mindemellett jelentős K-vitamin-forrásnak számít minden sötétzöld leveles és keresztesvirágú zöldség. Ilyen a brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta, karalábé és mángold. Gyümölcsökből ennek a vitaminnak a pótlására az áfonyát vagy a málnát válaszd.

Vigyázz a vitaminokkal!

Mint a legtöbb dologra, erre is igaz, hogy mértékkel kell pótolni. Ha túlzásba viszed, a túladagolásnak betegség is lehet a következménye. Mutatjuk, melyek azok, amelyekkel különösen vigyázni kell.

5 vitamin, amit túl lehet adagolni

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük