A jód egy fontos nyomelem, mely a testsúlyt is befolyásolja. A pajzsmirigyben kiváltott hatásaival segíti az anyagcserét, hiánya pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet. Ez az anyagcsere nem megfelelő működésében, lelassulásában mutatkozik meg, minek köszönhetően gyorsabb vagy lassabb ütemű hízás következik be. A jódhiány, illetve a pajzsmirigy-alulműködés fő jelei a kóros fáradékonyság, a krónikus alváshiány és a súlygyarapodás is. Ha ezeket akár csekély mértékben is tapasztalod, annak állhat jódhiány a hátterében: iktasd be az étrendedbe az alábbi, jódban gazdag ételeket!
Mennyi jódra van szükséged?
Egy felnőtt ember számára az RDA szerint napi 150 mikrogramm jód az ajánlott bevitel, terhesség vagy szoptatás esetén pedig 200 mikrogramm. Érdemes figyelni a fogkrém fluoridtartalmára is: ez az anyag sajnos semlegesítheti a jódot.

A legjobb jódforrás mi is lehetne, mint a jódozott tengeri só? Egy gramm 77 mikrogramm jódot tartalmaz. A túlzott sófogyasztás azonban nem egészséges, ráadásul még hízást is okozhat. A napi szükséges jódbevitelt só helyett inkább változatos táplálkozással, például a lista további szereplőinek fogyasztásával biztosítsd.

A savanykás ízű vörös áfonyát szuperételként is szokás emlegetni, hiszen magas C-vitamin- és rosttartalma miatt nemcsak egészséges, de a fogyókúrában is segít. Jódtartalma meghaladja a napi szükséges bevitel mértékét. 125 gramm, azaz körülbelül egy zacskónyi vörös áfonyát inkább több részletben fogyassz el: 400 mikrogramm jód található benne.

A héjában sült krumpli ízletes jódforrás. Egy közepes méretű sült burgonyával nagyjából 60 mikrogramm jódot fogyasztasz el. Emellett rostban, vitaminokban és káliumban is gazdag, mely anyagok főként a héjában találhatók meg.

A tengeri halakról és a tenger gyümölcseiről általánosságban elmondható, hogy remek jódforrást jelentenek. A sósvízi halfélék egyébként is beilleszthetők szinte bármilyen fogyókúrába, jódtartalmuk csak egy újabb ok a fogyasztásukra. Körülbelül 100 gramm, fehérjében és D-vitaminban is gazdag olajos tonhal például 17 mikrogramm jóddal gazdagítja szervezeted.

Egy bögre tejjel körülbelül 56 mikrogramm jódot fogyasztasz el, amennyiben valódi tejet iszol. Ezzel a napi szükséges jódbevitel közel 40%-át fedezed.

A pulykahús és főként a zsírszegény, fogyókúrához illeszkedő pulykamell remek jódforrást jelent. Amellett, hogy B-vitaminnal, foszforral és káliummal is ellátja a tested, nagyjából 100 grammnyi sült pulykamell a napi szükséges jódbevitel 23%-át fedezi - 34 mikrogrammot tartalmaz az ásványi anyagból.

Egy nagyobb méretű főtt tojás a maga 12 mikrogrammos jódtartalmával is részét képezheti a napi bevitelnek. A tojást egyébként A- és D-vitamin-, illetve kalcium- és cinktartalma miatt is érdemes gyakran fogyasztanod - utóbbi nélkülözhetetlen a fogyókúrához!
Egyéb kiváló jódforrások
Kíváncsi vagy, a felsoroltakon kívül még milyen más ételek jelentenek kiváló jódforrást? Korábbi cikkünkben továbbiakkal is megismerkedhetsz!
Egy nyomelem, ami nélkül nem fogysz le! Képeken a legjobb jódforrások
Nézegess képeket!
Elolvasom