Így fogyaszd a paradicsomot rák és szívbetegség ellen!
A legtöbb antioxidáns hatású likopin vegyületet a szabadföldi paradicsom tartalmazza.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Furcsa belegondolni, hogy a paradicsomot a világ bizonyos pontjain gyomnövényként, illetve dísznövényként ismerték. A vidám piros termésű növénynek ugyanis számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsága van.

Cikkünkből azt is megtudhatod, miért érdemes szabadföldi, napfényen érlelt paradicsomot választanod - az üvegházival szemben.

A paradicsom egészségügyi előnyei

A paradicsom kellemes aromáját a benne lévő sokféle szerves savnak - például almasavnak, tejsavnak, borostyánkősavnak és citromsavnak -, valamint illóolaj-tartalmának köszönheti. Ezen kívül kiváló forrása a C-, A- és K-vitaminnak.

Rákellenes és szívvédő likopin

A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. A likopin olyan karotinszármazék, melyben nincs oxigén, így kémiai szempontból stabil vegyület: ennek köszönhetően nem bomlik el főzés hatására sem.

A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza, az üvegházban érlelt - illetve bármilyen más zöldség, gyümölcs - jóval kevesebbel büszkélkedhet.

A likopin hatékony antioxidánsként óvja a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaival szemben, így segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat. A vegyület ezen kívül támogatja a zsíranyagcserét, erősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a sejtosztódást is.

Válaszd a szabadföldi paradicsomot!

A szabadföldi és az üvegházi paradicsomot viszonylag könnyen meg tudod különböztetni egymástól.

A friss, napfényen érlelt paradicsom élénkpiros színű, fényes és rugalmas, a szára pedig élénkzöld. Ezzel szemben a gyorsan érlelt paradicsomnak nincs a zöldségre jellemző kellemes illata, a héja túl feszes - az íze pedig nyomába sem ér a szabadföldi társának.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Így fogyaszd a paradicsomot!

A tavaszi-nyári időszakban igyekezz piacon beszerezni a szabadföldi paradicsomot, és fogyaszd nyersen. Vitamintartalmát ilyen formában őrzi meg a leginkább. Számtalan saláta alapja lehet a zöldség: a görög salátától, egészen a tésztasalátáig.

Ha mégsem frissen eszed a paradicsomot, az sem baj, hiszen a zöldség likopintartalma nem csökken a feldolgozás során. Épp ezért fogyaszthatod 100%-os ital vagy sűrítmény formájában is.

Milyen formában fogyasztod leggyakrabban a paradicsomot?

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük