Így fogyaszd a paradicsomot rák és szívbetegség ellen!
A legtöbb antioxidáns hatású likopin vegyületet a szabadföldi paradicsom tartalmazza.
Furcsa belegondolni, hogy a paradicsomot a világ bizonyos pontjain gyomnövényként, illetve dísznövényként ismerték. A vidám piros termésű növénynek ugyanis számos egészségügyi szempontból előnyös tulajdonsága van.
Cikkünkből azt is megtudhatod, miért érdemes szabadföldi, napfényen érlelt paradicsomot választanod - az üvegházival szemben.
A paradicsom egészségügyi előnyei
A paradicsom kellemes aromáját a benne lévő sokféle szerves savnak - például almasavnak, tejsavnak, borostyánkősavnak és citromsavnak -, valamint illóolaj-tartalmának köszönheti. Ezen kívül kiváló forrása a C-, A- és K-vitaminnak.
Rákellenes és szívvédő likopin
A paradicsom élénkpiros színét a likopin nevű antioxidáns vegyület adja. A likopin olyan karotinszármazék, melyben nincs oxigén, így kémiai szempontból stabil vegyület: ennek köszönhetően nem bomlik el főzés hatására sem.
A legtöbb likopint a szabadföldi paradicsom tartalmazza, az üvegházban érlelt - illetve bármilyen más zöldség, gyümölcs - jóval kevesebbel büszkélkedhet.
A likopin hatékony antioxidánsként óvja a szervezetet a szabadgyökök károsító hatásaival szemben, így segít megelőzni a rákos megbetegedéseket, valamint a szív- és érrendszeri problémákat. A vegyület ezen kívül támogatja a zsíranyagcserét, erősíti az immunrendszert, valamint szabályozza a sejtosztódást is.
Válaszd a szabadföldi paradicsomot!
A szabadföldi és az üvegházi paradicsomot viszonylag könnyen meg tudod különböztetni egymástól.
A friss, napfényen érlelt paradicsom élénkpiros színű, fényes és rugalmas, a szára pedig élénkzöld. Ezzel szemben a gyorsan érlelt paradicsomnak nincs a zöldségre jellemző kellemes illata, a héja túl feszes - az íze pedig nyomába sem ér a szabadföldi társának.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Így fogyaszd a paradicsomot!
A tavaszi-nyári időszakban igyekezz piacon beszerezni a szabadföldi paradicsomot, és fogyaszd nyersen. Vitamintartalmát ilyen formában őrzi meg a leginkább. Számtalan saláta alapja lehet a zöldség: a görög salátától, egészen a tésztasalátáig.
Ha mégsem frissen eszed a paradicsomot, az sem baj, hiszen a zöldség likopintartalma nem csökken a feldolgozás során. Épp ezért fogyaszthatod 100%-os ital vagy sűrítmény formájában is.
Milyen formában fogyasztod leggyakrabban a paradicsomot?
OLVASD EL EZT IS!
- szőlő
- táplálkozás
A 10 legfinomabb lúgosító táplálék
- gyümölcs
- paradicsom
A 4 legerősebb rákmegelőző ital
- táplálkozás
- paradicsom