A 4 legerősebb rákmegelőző ital
Ezeket fogyaszd!
A vörösbor mellett más ital is hatékony segítséget nyújt a daganatos betegségek megelőzésében.

Ez is érdekelhet

Fürdőzés még nem volt ilyen izgalmas: Élvezd a nyarat Bükfürdőn! (x)

Operagála - egy romantikus este Vittorio Grigolo sztártenorral (x)

Debrecenben beindult a Nyár! Trópusi kalandok az Aquaticumban (x)

beauty and style

Újra hódít Audrey Hepburn kedvenc csíkos felsője: a breton top igazi nyári klasszikus »

10 másodperc, és kiderül a testéletkorod – Lehet, hogy nem annyi, mint amire gondolnál »

Könnyed menyasszonyi smink nyári esküvőhöz: tartós és kényelmes a nagy hőségben is »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása sajnos a téli időszakban jelentősen visszaszorul. Hogy egészségedet ilyenkor is megőrizd, érdemes tudatosan megválasztanod az italokat. Fogyassz az alábbi négyből - illetve legalább egyikükből - naponta egy pohárral, és már tettél valamit a daganatos betegségek megelőzéséért.

Gránátalmalé - antocianin-lelőhely

Nem csupán a káros LDL-koleszterin szintjét csökkenti a vérben - megelőzve ezzel a keringési rendellenességek kialakulását -, de antocianin-tartalmának köszönhetően a szabadgyökök károsító hatása ellen is védelmet nyújt. A gránátalmában lévő ellágsavnak köszönhetően védelmet nyújt a környezetből származó méreganyagokkal szemben is.

Egyes szakértők szerint a már kialakult daganatok fejlődését is visszaszoríthatja oly módon, hogy flavonoidjai akadályozzák a tumort ellátó erek képződését. Naponta egy pohár - 2-3 dl - gránátalmalevet érdemes fogyasztanod reggelire, ezzel sokat tehetsz a daganatos betegségek megelőzéséért. Az egészségvédő hatású italhoz legkönnyebben bioboltokból juthatsz hozzá.

Vörösbor - resveratol-bánya

A vörösborban számos polifenol - többek között resveratol - található. Mivel a polifenolok a szőlő héjából származnak, a fehérborban sokkal kisebb mennyiségben vannak jelen. A resveratol a génekre hat, melyek az öregedéstől védik az egészséges sejteket. Egyes szakemberek szerint akadályozza az úgynevezett NF-kappa B fehérjetípus tevékenységét - mely az immunsejtek működését rontja. Ennek köszönhetően pedig a rák három fejlődési szakaszát - kezdeti, növekvő és előrehaladott stádium - is lassíthatja.

Mindezeket az eredményeket napi egy pohár vörösbor fogyasztása estén figyelték meg, ennél nagyobb mennyiség rendszeres fogyasztása ellenjavallt. Különösen a pinot noir gazdag resveratolban.

Zöld tea - polifenolok tárháza

2010 januárjában egy Tajvanban végzett vizsgálatsorozatot ismertettek a kutatók. Ekkor az amerikai rákkonferencián beszéltek először arról, hogy a zöld tea fogyasztása még a dohányosok esetében is csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Egyrészt kiváló antioxidáns tulajdonsággal bír, másrészt aktiválja a máj azon enzimjeit, melyek a méreganyagok kiürítéséért felelősek. A zöld teában lévő katekinek nemcsak a megelőzésben segítenek, de gátolják a már kialakult daganatok növekedését is. Míg a fekete teából az erjesztés során elpusztul a polifenolok nagy része, addig a zöld teában megőrződnek ezek a jótékony hatású vegyületek.

Körülbelül három percig áztass egy grammnyi zöld teát fél liter forró vízben - ha nem áztatod elég ideig, a katekineknek nem lesz idejük kiázni. Naponta egy-két csészényit fogyassz belőle, de fontos, hogy az elkészítést követően egy órán belül idd meg. Az egészségvédő polifenolok ugyanis néhány óra alatt elillannak.

Táplálkozz még egészségesebben!

Hallgasd meg dietetikus szakértőnk tanácsait az egészséges táplálkozással kapcsolatban, és tarts be minél többet közülük!

Paradicsomlé - likopinok biztos forrása

A paradicsomról már jó ideje tudjuk, hogy rendkívül gazdag fitovegyületekben - így komoly betegségmegelőző hatással bír. A télen kapható, üvegházi növény azonban össze sem hasonlítható a nyári hónapok ízletes paradicsomával. A hidegebb hónapokban ezért érdemesebb paradicsomlevet fogyasztanod - lehetőleg a 100%-os változatot.

A benne lévő béta-karotin olyan biológiailag aktív festékanyag, mely nemcsak a bőrödet teszi széppé, de segít megelőzni a rák bizonyos típusait - például a gyomor-, illetve hasnyálmirigyrákot. A paradicsomlé gazdag likopinban is, így védi a sejteket a káros szabadgyököktől. Lutein- és zeaxantin-tartalma miatt pedig segít megőrizni az éleslátásodat - de ezek a karotinoidok ugyancsak hasznosak a rákmegelőzés szempontjából.

Cikkünk David Servan Schreiber A rák ellen - Egy új életmód című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük