Antioxidáns, fiatalító, szívvédő
Mi az?
Maradj egészséges ősszel is! Előzd meg a rákot, óvd a szíved, és fiatalodj vitamindús gyümölcsök segítségével! Finom recepteket mellékeltünk neked.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészséges életmód egyik alappillére a megfelelő mennyiségű vitamin fogyasztása. Nem szükséges drága gyógyszereket és vitaminokat vásárolnod ahhoz, hogy elkerüld a betegségeket. Válassz az ízletes gyümölcsök közül, és olvasd el, hogyan segítenek egészséged megőrzésében!

Áfonya

Az érett, zamatos áfonya számos betegség természetes gyógyszere. A növény Észak-Amerikában őshonos. Állítólag azokon a vidékeken, ahol sok áfonya terem, jóval kevesebb az egészségügyi problémák száma. Nem is csoda, hiszen a gyümölcs telis-tele van antocianidokkal. Ezek a növényi festékanyagok hatékony antioxidáns tulajdonságukról ismertek, melyek semlegesítik a káros szabadgyököket.

Az áfonya C-vitaminban gazdag, így erősíti az immunrendszert, és védi a kötőszöveteket. Ezenkívül ellágsav- és kempferol-tartalma közömbösíti a rákkeltő anyagokat, valamint csökkenti a vér koleszterinszintjét. A tanninok – melyek a vörös és fekete áfonyában egyaránt megtalálhatóak – csersavként ismert vegyületek. Ezek a jótékony kémiai anyagok erős baktériumölő hatásúak. A fekete áfonya mindezek mellett  csökkenti bizonyos retina-megbetegedések kockázatát is.

Gyors desszert

Keverj össze áfonyalekvárt egy pohár natúr joghurttal, majd adj hozzá 2 teáskanálnyi mézet.

Kivi

Ez a szőrös, tojásdad gyümölcs értékes, az immunrendszert erősítő, és a daganatos megbetegedéseket megelőző fitovegyületekben bővelkedik. A kivi jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, mely elengedhetetlen a szív zavartalan működéséhez. Ez az ásványi anyag a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. A gyümölcs klorogénsav nevű antioxidáns vegyülete pedig rákellenes hatással bír. Klorofill-tartalmának köszönhetően a kivi képes meggátolni a sejtekben bizonyos anyagok DNS-károsító hatását.

A gyümölcs mindemellett luteinben is gazdag, melynek köszönhetően csökkenti a vastagbélrák és a szürkehályog kialakulásának kockázatát. Végül pedig a kivi természetesen gazdag C-vitamin forrás. Ennek köszönhetően véd a szív- és érrendszeri betegségek ellen, erősíti az immunrendszert, és segít bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében. Antioxidáns hatása révén a C-vitamin egyúttal megakadályozza a szürkehályog kialakulását is.

Salátarecept

Keverj össze kiviszeleteket feta sajttal, paradicsommal és salátalevéllel. Öntetnek használj balzsamecetet.

Gránátalma

Ezt a gyümölcsöt a benne lévő rengeteg mag teszi egyedivé. A piros magok, mint apró drágakövek ülnek a gránátalma belsejében. A gyümölcsről úgy tartják, hogy késlelteti az öregedést, mivel megakadályozza az érelmeszesedést. Ezenkívül az anticianidok ellensúlyozzák a szabadgyökök káros hatását. Ezek a festékanyagok védenek a rákos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri betegségek ellen.
A gránátalmalé kétszer olyan hatékony antioxidáns, mint a vörösbor vagy a zöld tea, ami főként a benne lévő antocianidoknak köszönhető. Mindezek mellett a gyümölcs – káliumtartalmának köszönhetően – csökkenti a vérnyomást, továbbá hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a stroke kialakulásának alacsonyabb kockázatához. A gránátalmában található kratechin nevű anyag védelmet nyújt a szabadgyökök ellen, így csökkenti a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri, valamint a gyulladásos betegségek kockázatát.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Sült tipp

Adj gránátalmaléből és olívaolajból készült öntetet gránátalma-magokkal kevert citrusfélékhez. Roston sült csirkéhez vagy halhoz egyaránt használhatod.

Cikkünk a Reader's Digest Orvosság a konyhából című könyv alapján készült.

Ezt is szeretjük