Toplistás rákellenes zöldségek nyárra
Amit nem hagyhatsz ki!
Ismerd meg azokat a zöldségeket, melyekkel megelőzheted a daganatos betegségek kialakulását.

Ez is érdekelhet

A tökéletes szőrtelenítő módszer a nyárra - Hetekig sima lesz tőle a bőröd (x)

Nem kerül milliókba, mégis saját medencéd lesz - 10 érv a földfeletti medence mellett (x)

Rengeteget spórolhatsz, ha így vásárolsz júniusban - Ezek a legjobb akciók a hónapban (x)

Milyen konyha illik hozzád? Rengeteget spórolhatsz, ha így alakítod át (x)

Gyerekkorodban te is lapozhattad: a Mi Micsoda-könyvekben mindenre találtál választ (x)

beauty and style

Így trükközz az egyrészes fürdőruhával: fazonok testalkat szerint, árakkal »

3 mozdulat, és imádni fogod a hátul kivágott ruhát »

Fogott egy darabka ruhaanyagot, és arcot formált belőle: senki sem bánik így a tüllel »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A jó idő beköszöntével könnyebben jutsz hozzá idénygyümölcsökhöz és zöldségekhez. Érdemes ilyenkor még tudatosabban válogatnod, illetve előnyben részesíteni azokat a zöldségeket, melyek különösen hasznosak egészséged hosszú távú megőrzése szempontjából. Íme, néhány táplálék, amit nem hagyhatsz ki.

Paradicsom

A friss paradicsom klorogénsav-tartalma miatt csökkenti a rákkeltő anyagok - többek között a cigarettafüstben előforduló nitrózaminok - emberi szervezetre gyakorolt negatív hatását. A zöldség legerősebb antioxidáns vegyülete azonban a likopin, mely nem csupán a daganatos betegségek ellen, de a keringési rendszert érintő egészségügyi problémák ellen is. Hatását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már gyártanak olyan likopinkapszulát, melynek hatóanyagát paradicsomból nyerik.

Egyes vizsgálatok szerint a paradicsomban lévő likopin felszívódását a szervezetben segíti az olívaolaj.

Rákellenes zöldségkoktél

Egy, a montreali Saint Justine kórházban végzett egérkísérlet alapján kutatók állítják, hogy a rák megelőzése érdekében, illetve a már kialakult daganat növekedésének megakadályozására érdemes kipróbálni egy speciális zöldségkoktélt. Az alább felsorolt hozzávalók kiegészíthetők még mogyoróhagymával, kurkumával, grépfrúttal is.

Hozzávalók

  • 100 g vörös káposzta
  • 2 g zöld tea
  • 50 g áfonya
  • 50 g kelbimbó
  • 50 g brokkoli

Brokkoli

Ha magas kalciumtartalmú élelmiszerekről van szó, nyilván elsőként a tejtermékek ugranak be. Pedig a zöldségek között is találsz olyat, amely tartalmazza a csontképzéshez nélkülözhetetlen ásványi anyagot. A brokkoliban például igencsak nagy mennyiségű kalcium van, ráadásul a tejtermékekkel szembeni nagy előnye, hogy alacsony zsírtartalmú. A brokkoliban lévő lutein olyan létfontosságú karotinoid, mely megakadályozza bizonyos szembetegségek kialakulását, de a vastagbélrák megelőzésében is hasznos. A szulforafán ugyancsak lényeges fitovegyület, hiszen serkenti a szervezet rákellenes enzimjeinek működését, valamint akadályozza a daganatképződést.

Sárgarépa

A sárgarépa rengeteg béta-karotint és nagy adag élelmi rostot tartalmaz. A béta-karotin nem csupán az A-vitamin előanyaga - melyből szervezeted előállítja a létfontosságú vegyületet -, hanem hatékony antioxidáns is. Fontos, hogy minél élénkebb színű a répa, annál több béta-karotint tartalmaz, és annál inkább véd a káros szabadgyökökkel szemben. A zöldségben található nem oldható rostok segítik az emésztést: rövid távon a székrekedést akadályozzák meg és segítenek megszabadulni a pluszkilótól, hosszabb távon pedig az emésztőrendszeri daganatok előzhetőek meg rendszeres fogyasztásával.

Káposztafélék

A káposztafélék családjába olyan közkedvelt zöldségek tartoznak, mint a kelkáposzta, a vörös káposzta vagy a kínai kel. A kelkáposzta rendkívül sok indolt tartalmaz: ez a vegyület semlegesíti az egyes daganatok növekedését serkentő ösztrogéneket - így például véd az emlőrák ellen.

A vörös káposztában lévő piros színű festékanyagok antioxidáns hatásúak, melyek bizonyos fokú védelmet nyújtanak a szervezet számára a szabadgyökökkel szemben. A kínai kel kifejezetten gazdag béta-karotinban, ami ugyancsak hatékony antioxidáns: megakadályozza bizonyos a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyes rákfajták kialakulását.

Cikkünk David Servan-Schreiber A rák ellen című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük