6 savasító ital, amiről nem is gondolnád, hogy árthat

Csak mértékkel!

A következő italok közül biztos, hogy te is némelyiket naponta fogyasztod.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha túlzásba viszed a savas hatású ételek és italok fogyasztását, akkor felborulhat tested sav-bázis egyensúlya, ami elsavasodáshoz vezethet. Ez azért problémás, mert ahhoz, hogy az anyagcseréd jól működjön, szükség van a megfelelő kémiai környezetre, ellenkező esetben akár gyomorfekély kialakulása is fenyegethet. Korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz erről a folyamatról! A cukros üdítők köztudottan savasítanak, azonban más folyadékok is veszélyt jelenthetnek az egészségedre. Mutatjuk képeken, melyekre érdemes ügyelned, és csak mértékkel fogyasztanod!

A tejben a laktóz, vagy másként a tejcukor jelenthet problémát. A laktózérzékenyek nem tudják megemészteni, ráadásul tejsavvá alakul, így savasít is.

A narancslé alapvetően kiváló vitaminforrás, ellenben savas is, amely tulajdonsága révén nagy mennyiségben fogyasztva felboríthatja a pH-egyensúlyt, sőt, károsíthatja a fogzománcot is.

A fekete teában szintén van csersav, éppen ezért csak mértékkel ajánlott fogyasztanod. Ha szeretnéd elkerülni, hogy gondot okozzon, akkor ihatsz helyette zöld teát - de itt is vigyáznod kell a napi limittel.

A kávé is a savas italok közé sorolható, hiszen nemcsak koffeint tartalmaz, hanem csersavat, más néven tannint is, ami úgy hat a szervezetre, hogy kitágítja az ereket. Napi egy csésze fogyasztása még előnyös lehet, de túlzásba nem szabad vinned!

A nyári melegben - de gyakorlatilag bármely évszakban - jóleshet a hideg sör, azonban vigyáznod kell vele, ugyanis alkoholt tartalmaz, tehát savasít is. Ez még egy okot szolgáltathat arra, hogy inkább az alkoholmentes változatot válaszd.

A bor alapját képezik a savak, ezek határozzák meg az ízét. Mindegyik fajtája tartalmaz valamennyit, leginkább borkősav és almasav található benne, de az utóbbiból tejsav is keletkezhet. Alkoholtartalma miatt ugyancsak savasít. Mértékkel történő fogyasztása azonban egészségügyi előnyökkel is bír.

Alattomos savasítók

Azok az ételek is savasíthatnak, amelyek a legkevésbé tűnnek veszélyforrásnak, például a barna kenyér vagy a rizs. Kattints, és nézz további példákat!

A 6 legalattomosabb savasító, amivel nap mint nap rombolod az egészséged

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük