A halételek rendkívül jótékony hatással bírnak a szervezetre nézve, hiszen sok vitamint, ásványi anyagot és egészséges zsírokat tartalmaznak. Bár sokan csak ünnepekkor gondolnak rá, valójában sokkal gyakrabban kellene a tányérra kerülniük.
A tengeri és az édesvízi halakban egyaránt megtalálható a nagy mennyiségű ómega-3 zsírsav, amely a szív és a memória egészségét védi. Remek D-vitamin-forrásnak számítanak, amely az immunrendszer támogatása végett is szükséges a szervezet számára, de védi a csontok egészségét, sőt, a rák kockázatát is csökkenti. A halakban levő fehérjék az izmokat építik, míg a B-vitaminok az idegrendszert védik és serkentik.
Halételek mindennapra
A halakat legalább heti rendszerességgel érdemes lenne betervezni az ember étrendjébe. A legjobb fajták közé tartozik a vadlazac, a szardínia, a hering, a pisztráng és a tőkehal, de a hazai csuka, harcsa és a fogas is nagyon jót tesz a szervezetnek, ha jól készítik el. Az olajtengerben sült változatok helyett szerencsére sokkal egészségesebben is elkészíthető.

Az
alufóliában sült halfiléhez - ami lehet tőkehal, harcsa, ponty, csuka is - csak egy icipici olívaolajra van szükség, ami szintén szívvédő hatással bír. Az ízesítésnek használt
rozmaring pedig serkenti a vérkeringést, javítja az agy vérellátását, áldásos hatása már az ókorban ismert volt.
Fotó: photominus / Getty Images Hungary

A lazac magas fehérje- és alacsony zsírtartalma miatt kedvelt alapanyaga a diétáknak. A
citromos lazachoz a zöldségek közül jól illik a káliumban, K-vitaminban gazdag cukkini, a paradicsom, a paprika és a lila hagyma is.
Fotó: happy_lark / Getty Images Hungary

Halburger bármilyen halfiléből készíthető, akár tőkehalból vagy harcsából is. A tálalásnál tedd két grillezett cukkinikarika közé, így valóban szénhidrátban szegény, rostban és vitaminokban gazdag burgert kaphatsz.
Fotó: ARTindividual / Getty Images Hungary

A
hering bundában igazi orosz ínyencség, aminek nem csak a színei különlegesek. Tartalmaz tojást, céklát, lila hagymát és tejfölt is, ezért nagyon laktató, mégis egészséges fogás.
Fotó: igorbondarenko / Getty Images Hungary

A
grillezett pisztráng is ínycsiklandó vacsora vagy ebéd lehet. Tetszés szerint ízesíthető zöldségekkel, jó hozzá a magas karotintartalmú sárgarépa, édesburgonya, de a vírusölő allicintartalmú fokhagyma és a vöröshagyma is.
Fotó: Zoonar/D.Dzinnik / Getty Images/Zoonar RF

A pisztráng lehet egészen egzotikus is: a
csicsókával és dióval készült változat gazdag magnéziumban, kalciumban, mangánban és cinkben is, de rostot is bőven tartalmaz. Szőlőmag- és dióolaj, medvehagyma egészíti ki az ízeket.
Fotó: Széll Tamás, Szulló Szabina

A
roston sült fogasfilé gyorsan elkészül, és a hűvös időben is megidézi a nyarat. Fokhagymával, olívaolajjal az igazi, de a vasban gazdag, enyhén vízhajtó hatású petrezselyem sem hiányozhat róla.
Sült zöldségekkel a legjobb.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary

Ha magyaros ízekre vágysz, mégsem szeretnél fűszeres halászlét főzőcskézni, akkor próbáld ki a
lecsós harcsát! A likopintartalmú paradicsom, a paprika és a hagyma hármasa jól feldobja a halfilé enyhébb ízét.
Fotó: arfo / Getty Images Hungary

A tőkehalmáj kiugróan nagy mennyiségű ómega-3 zsírsavat tartalmaz, és akár konzerves kiszerelésben is kapható. Főtt tojással és újhagymával egészséges saláta készülhet belőle. Ha ehelyett főtt rizzsel összekevered, egy kis kurkumával megszórod, gyors főételt kaphatsz.
Fotó: peredniankina / Getty Images Hungary

A gyerekek - és persze a felnőttek is - imádják a halrudacskákat, amit házilag is
könnyű elkészíteni. Felcsíkozott halfilé az alapja - ez lehet akár tőkehal vagy harcsa is -, és akár olaj nélkül, sütőben is elkészíthető.
Fotó: Mizina / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)