Rákmegelőző, energetizál, és még finom is: ismerd meg a skandináv étrendet
Az északon élő népek a legegészségesebbek Európában.

nagykep?cikkid=169502&kep=skandinavia-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A skandináv diéta hatékonyságát nem lehet kétségbe vonni, mert az északi népek egészségi állapotával kapcsolatos statisztikák megerősítik azt. Amíg Dániában, Svédországban vagy a finneknél a népesség 10%-a túlsúlyos, ez a szám Magyarországon 25-30%-ra tehető.

Az északi népek étrendje nem egy aszkétikus fogyókúrás étkezésnek felel meg, mivel teljesen természetes, mértéktartó és éhségérzetet nem generáló fogásokról van szó benne. A skandináv étrend eleve egy tudatosabb és metódusában módosult étkezést jelent, mint drasztikus diétát.

Hal, zöldség és gyümölcs természetesen

A húsételek jórészt halból állnak, vagy vadhúsból. Alapszabály az, hogy a zöldségeket és a gyümölcsöket leginkább a szezonjukban próbálják fogyasztani. A piros bogyós, közismerten antioxidáns vegyületeket tartalmazó gyümölcsök szinte minden fogásban megtalálhatóak. Ilyen az áfonya, a szeder vagy a málna.

Ez kerülhet a natúr húsok mellé szósz formájában, és a reggeli vagy vacsora során tálalt joghurtba vagy túrókrémbe. Az északon jobbára honos gabonafélék, a zab és a rozs a péksütemények alapja. Ezek magas rosttartalmuk révén kedvező bioaktív élettani hatással vannak a szervezetre. Desszertnek nem a magas szénhidráttartalmú édességeket fogyasztják, hanem gyümölcsöt vagy sajtféléket.

Kevésbé fűszeres ételek

A skandináv konyha nem viszi túlzásba a só és paprika használatát. A fűszerezést is mérsékli, a mesterséges ízesítés helyett a jótékony hatású és természetes zöldfűszereket használja. Ilyen a petrezselyem, a kapor, a kakukkfű vagy a snidling.

A sült fogások kevésbé jellemzőek az északi konyhára, a húsokat és a zöldségeket is inkább párolják. A sütés nem olajban vagy zsiradékban történik, hanem inkább roston vagy vajban. Az északiak által preferált húsfélék omega-3 telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek mérséklik a vér koleszterinszintjét, gátat szabva ezzel a szervezet elzsírosodásának.

Nemcsak a skandinávok egészségesebbek, de például az Ikaria szigetén élők is, sőt, volt, aki itt gyógyult meg a rákból. Nézd meg a képeket, és olvasd el a történetet!

Megelőzi a rákot, és energikussá tesz

Ez a fajta természetes diéta csak a súlycsökkenést eredményez, hanem rákmegelőző jellege is van. Az étrend olyan ételekből áll, amelynek jótékony élettani hatásai vannak a szív- és érrendszerre. A halételek és friss zöldségek garantálják a bőr, haj és köröm regenerálódását.

A szezonjukban fogyasztott, magas flavonoid- és vitamintartalmú gyümölcsök gondoskodnak az immunrendszer folyamatos támogatásáról. Az alacsony zsírtartalmú, rosttal teli gabonafélék és teljes kiőrlésű péksütemények biztosítják az emésztőrendszer problémamentes működését. A teljes diétára jellemző a proteingazdagság, ami energikussá teszi az embert.

Ilyen egy napi menü északon

A skandináv étrend alapelvei egyszerűek, inkább az alapanyagok megválasztásában és elkészítésük módjában térnek el a hagyományos étkezéstől. A tápértéket leginkább megőrző főzési és sütési technológiák sokat emelnek a diéta hatékonyságán. A fogásokba mindig kerül alacsony energiatartalmú, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étel.

Reggeli: tojásrántotta zöldségekkel, két szelet teljes kiőrlésű rozsos pirítóssal.
Tízórai: natúr joghurt félmaroknyi piros bogyós gyümölccsel és zabpehellyel megszórva.
Ebéd: paradicsomleves, zelleres sült tőkehal párolt burgonyával és kaporszósszal.
Uzsonna: zabkorpás keksz natúr túrókrémmel, 5 dkg aszalt áfonya nassolásként.
Vacsora: 10 dkg párolt csirkemell édesköményes párolt répával, céklakrémmel és két szelet rozskenyérrel.

Ezt is szeretjük