Puffadást, hasi fájdalmakat, hasmenést okoz ez a betegség: így jelzi a szervezet, ha nem birkózik meg a gyümölcscukorral
A szervezet különböző tünetekkel jelzi, ha nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot.
Puffadást, hasi fájdalmakat, hasmenést, de akár rossz közérzetet és fejfájást is okozhat, ha a szervezet nem tudja feldolgozni a gyümölcscukrot. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakembere szerint a megfelelően összeállított, fruktózban szegény étrend sem nélkülözi a zöldségeket és gyümölcsöket.
A fruktóz-malabszorpció különbözik az intoleranciától
-A fruktóz (gyümölcscukor) a természetben előforduló cukrok egyike, amit a gyümölcsök és zöldségek egy része, valamint a méz is tartalmaz. Fruktózt az étkezési cukorban (szacharóz) is találunk, és az inulin is javarészt ebből épül fel. Ha fruktózzal kapcsolatos felszívódási zavarokról beszélünk, akkor kétféle betegséget kell megkülönböztetnünk - hangsúlyozza dr. Sárdi Krisztina.
Ezt a kilenc gyümölcsöt a legjobb reggel enni - kattints ide!
A fruktózintolerancia esetében egy ritka genetikai probléma (a fruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim hiánya) miatt nem képes a szervezet átalakítani a fruktózt glükózzá. Általában a hozzátáplálás során, a gyümölcsökkel való első találkozáskor kezdődnek a tünetek (hasi fájdalom, hányás, hasmenés, alacsony vércukorszint) a babáknál, és csak szigorú fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes étrenddel kerülhetők el a későbbi súlyos szövődmények, mint a vese- és májkárosodás.
- A fruktózintoleranciánál jóval gyakrabban fordul elő a fruktóz-malabszorpciós szindróma, amely azonban bármely életkorban jelentkezhet. Ilyenkor azt történik, hogy a fruktóz nem tud a vékonybélből felszívódni, ezért a vastagbélbe kerülve a normál baktériumflóra hatására erjedni kezd, és fokozott gázképződés alakul ki. Ennek következményei a jellegzetes és igencsak kellemetlen emésztőrendszeri tünetek, a gázképződés, puffadás, hasi fájdalom és görcsök vagy a hasmenés.
Sárdi doktornő hozzáteszi, hogy a tüneteket az étrendben lévő fruktóz mennyisége, illetve a meglévő emésztőrendszeri betegségek (IBS, IBD, cöliákia) egyaránt befolyásolják. A fruktóz hatását mérsékelhetik vagy épp növelhetik az étrendben előforduló egyéb bevitt élelmiszerek is. A szorbit vagy a manapság rendkívül népszerű cukoralkoholok (xilit, eritrit, isomalt) például felerősítik a tüneteket.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Míg az örökletes tényezők miatt kialakuló fruktózintoleranciára kizárólag szigorú, teljesen fruktóz-, szacharóz- és szorbitmentes diéta lehet a megoldás, addig a fruktóz-malabszorpció nem jelenti azt, hogy teljesen ki kellene zárni például a zamatos gyümölcsöket a betegek étrendjéből. Az érintetteknek viszont mindenképpen érdemes alacsony fruktóz-, szacharóz-, valamint inulintartalmú diétát bevezetniük, amely 2-6 héten belül már mérsékelheti a kellemetlenségeket.
- Annak meghatározása, hogy pontosan mennyi fruktóz fogyasztható a tünetek kialakulása nélkül, mindig egyénileg történik. Általánosságban elmondható, hogy egészséges emberek esetében is gondot okozhat, ha 50 g-nál több gyümölcscukrot visznek be az étrendjükkel. Fruktózfelszívódási zavar esetében a bevihető gyümölcscukor mennyisége 0 és 50 g között határozható meg, 10-15 g körüli fruktóz jellemzően még nem szokott gondot okozni.
- Nem is gondolnánk, hogy milyen sokféle ételben és italban találhatunk gyümölcscukrot, egészen addig, míg rá nem kényszerülünk a diétára. Ilyenkor, a nyár közeledtével, az eper, a cseresznye és a barack szezonjában, mégis elsősorban az érdekli a betegeket, hogy a gyümölcsök mennyire esnek szigorú korlátozás alá - osztja meg tapasztalatait az Allergiaközpont szakembere, aki azt tanácsolja az érintetteknek, hogy próbálják meg elkerülni a magas fruktóztartalmú ételeket. A gyümölcsöknél maradva: a szárított-aszalt gyümölcsöket, a konzerveket és befőtteket, dzsemeket és lekvárokat, a rostos gyümölcsleveket és püréket egyelőre ne tegyék a bevásárlókocsikba, és otthoni is tolják félre egy időre ezeket a házi finomságokat a kamrákban. Magas gyümölcscukor-tartalommal bír az alma, a görögdinnye, a szőlő, a mangó, a cseresznye, a körte és a gránátalma. Illetve meg kell még említeni a kókuszt is, amit magas szacharóztartalma miatt érdemes csínján fogyasztani.
Ha alacsony fruktóztartalmú gyümölcsökből szeretnénk falatozni, akkor érdemes az epret, málnát és szedret választani, de a citrusfélék és kivi is jó választás lehet. Bármilyen csábítóan is hívogatnak az idénygyümölcsök, ezekből fogyasszunk inkább kis adagokat, elsősorban az étkezések közben.
- Fontos megjegyezni, hogy fruktóz-malabszorpció esetén elsősorban a feldolgozott, magas fruktóztartalommal bíró élelmiszerek fogyasztásában érdemes önuralmat tanúsítani, hiszen ezek nem gazdagítják étrendünket. A friss, nyers gyümölcsök és zöldségek ellenben nemcsak rostokkal, de vitaminokkal és antioxidánsokkal is ellátnak bennünket, ezért a napi még tolerálható fruktózmennyiséget igyekezzünk ezek révén elfogyasztani. Tüneteink enyhültével pedig fokozatosan visszavezethetjük a magasabb fruktóztartalmú élelmiszereket is az étrendünkbe.
- A fruktózfelszívódási zavar gasztroenterológiai konzultációt követően hidrogén-kilégzési teszt segítségével igazolható. Pozitív teszt esetén érdemes dietetikus szakember segítségét kérni, aki személyre szabott tanácsokat adhat az étkezés megtervezéséhez, és segít a megfelelő tápanyagbevitel összeállításában - mondja dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont orvosa.
6 gyümölcs, ami csökkentheti a rák kockázatát: alacsony a kalóriatartalmuk, és még a fogyást is segítik
Érdemes beiktatni őket az étrendbe.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary.)